Úprava PIR na 12V

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ARDO

Úprava PIR na 12V

#1 Příspěvek od ARDO »

Mám takovou otázku.Mám pohybové čidlo viz.příloha.

Ovšem potřebuji ho předělat tak,aby nebylo napájeno 230V,ale 12V.(spínat se bude taky 12V).S výměnou toho relátka samozřejmě počítám,ale zajímá mě ta úprava té elektroniky.

Pokud je to vůbec možné. IO je tam : 324 eN2RSHP.

Zkoušel jsem na kondenzátor (na fotce označen červenou čarou) připojit 20V.

Relé sepnulo,ale to je vše.Čidlo evidentně nefunguje.Ani IR přísvit nešel.
Přílohy
Clipboard01.jpg
(5.69 KiB) Staženo 134 x
P1050423.JPG
(173.24 KiB) Staženo 169 x
P1050422.JPG
(227.43 KiB) Staženo 167 x
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Dá se něco přečíst na tom integráči?
Jinak by bylo řešením použít Step-up měnič a těch 24V si udělat z těch 12V.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
ARDO

#3 Příspěvek od ARDO »

ano vše co je psáno na tom integráči,jsem psal hned v prvním příspěvku :-)

to by taky šlo no.Ovšem bylo by nejlepší když by to celé fungovalo jen na 12V :roll:

Ale takto se zeptám.tyto čidla fungují na 24V (myšleno,tak že z 230V se udělá 24V)
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Tady v těch starších čidlech býval čtyřnásobný operák LM324. Což by mohlo i odpovídat podle toho označení (předtím jsem je přehlédnul).
Takže předělat by to asi šlo, ale musel bys možná změnit více odporů.
Zkus to obkreslit, zas tak složité to není.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
PavelFF

#5 Příspěvek od PavelFF »

Dost pochybuju, že deska s PIR potřebuje 24V a dokonce i 12V. Pokud to ještě funguje na 230V, tak změř napětí , které leze na desku s PIR . Celá deska je připojena jen třemi vodiči. Prostřední je "zem" , jeden bude napájení a zbylý výstup. Tak změř kolik voltů je napájení a jak se mění ten výstup. Ale bacha, je to celé spojené se sítí!!! Je tam asi srážecí kondenzátor (červenohnědý svitkáč).

O integráči nepotřebuješ v podstatě vědět nic. Potřebuješ jen zjistit, kolik voltů potřebuje deska s PIR čidlem. Ta napájecí deska bude chtít víc úprav, spíš bude nutné celou předělat.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

V první řadě odlep tu nálepku na relé. Potom obkresli schéma pravý desky s tím relé a pak ji odletuj. Vedou k ní stejně napájení a výlez pro relé. Podle napětí na releti (pod tou bývalou nálepkou) zvol napájecí napětí. Podle mě ta pravá deska nebude potřebná. jen případně zapojení externího relé nezapomeň na ochrannou diodu k cívce. A ať se dívám, tak se dívám, tak tam vidím jenom fotoodpor, který Ti blokuje funkci v případě "výskytu okolního světla". Takže jej zakryj (ta malá "věc" s tím meandrem" vpředu). A ten PIR senzor (to stříbrný z hnědým okýnkem) musí mít na sobě čočku. jinak to blbě reaguje. A bacha, je to citlivý na statiku
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 09 bře 2016, 21:26, celkem upraveno 1 x.
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Na napájecí desce zespodu je vidět vlevo dole SMD tranzistor, co spíná relé. Takže už je jasné, který vývod je výstup H/L a který je plus napájení.
Cowley

#8 Příspěvek od Cowley »

Ten brouk je zakaznickej obvod. Hlavni deska, jak psal nekdo drive potrebuje + napajeni, zem, a treti vodic je spinani relatka pres tranzistor.
Zmer opatrne napeti mezi strednim a krajnim propojovacim placatym kablikem.
Na napajeci desce je videt i Zenerka, takze napajeci deska bude delat 2 napeti. Jedno bude 24V pro rele a druhe jeste nizsi pro elektroniku hlavni desky.
ARDO

#9 Příspěvek od ARDO »

tak jsem to zakryl .pouštím na ten elit (který jsem popsal) 17V (víc můj reg.zdroj neutáhne).Zád se,že čidlo normálně funguje ....ten elektrolit,na který to připojuji má hodnotu 220uF/35V.jediný,s takto velkým napětím.
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Cowley, možná žes nikdy čidlo s LM324 nepotkal, ale já jich kdysi pár namontoval. Zkus se zadívat na to zapojení, je až podezřelé, že by měl zákaznický obvod přivedené + napájení na pin4 a GND na pin 11 (což LM324 má). Vím že se v těch čidlech zákaznické obvody používají, ale spíš až v pozdější době.
Cowley

#11 Příspěvek od Cowley »

A jeste mi rekni, jakej IR prisvit mas u tohoto cidla na mysli?

Je to prece jen obycejne PIR s fotoodporem, a trimrem pro nastaveni casu sepnuti a intenzity okolniho osvetleni?
ARDO

#12 Příspěvek od ARDO »

ano ano pardon je fotoodpor. :oops:
Cowley

#13 Příspěvek od Cowley »

Michale, mel jsem v ruce hodne cidel, i s LM324. Mozna mas pravdu.
Cowley

#14 Příspěvek od Cowley »

Tak kdyz si ze zdroje poustis svoje napeti na ten kondik, zmer napeti na tom sousednim a uvidis, kolik leze do te hlavni desky...
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

Na tom švábu se přece "324" vyskytuje. To ostatní jsou asi "kódy série"
viz:" 324 eN2RSHP"
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 09 bře 2016, 21:52, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“