atmega8 - bootloader
Moderátor: Moderátoři
Takže, ještě zkus nastavit L: 0xFF H:0xCA (i v boards.txt)
Jestli je to tím, tak celý měsíc, každé ráno, zarecituju oslavné verše na Lesanu
Edit: omlouvám se za překlep ve jménu.
FHonza píše:Máš pravdu, bez BOD by dle doporučení měla být nastavená prodleva po resetu. Byl jsem "zaseklej" na tom bootloaderuMimochodem Arduino to má v instalaci tím pádem jinak než je doporučeno.
Takže, ještě zkus nastavit L: 0xFF H:0xCA (i v boards.txt)
Jestli je to tím, tak celý měsíc, každé ráno, zarecituju oslavné verše na Lesanu
Edit: omlouvám se za překlep ve jménu.
Recitace nebude.
K tomu času viz dva obrázky. Těch 64ms je čas Tout
- Přílohy
-
reset.gif- Vnější reset
- (2.02 KiB) Staženo 104 x
-
poweron.gif- Power-on reset
- (2.19 KiB) Staženo 121 x
FHonza píše:Napiš prosím jakou máš verzi IDE a přidej sem tu část board.txt, kde máš definovanou tu desku s atmega8.
K tomu času viz dva obrázky. Těch 64ms je čas Tout
Jdu si obrázky nastudovat, ale něco mi říká, že tohle by mohl být možná důvod, proč programátor nemůže přes UART provést reset a při nahrávání ho musím provádět ručně (zatímco s atmega328 to funguje). Viz. obrázek. Zkoušel jsem zkratovat i kondenzátor 100n na DTR, výsledek stejný. Programátor prostě reset nedokáže s atmega8 provést.
Verzi IDE mám 1.6.5 i 1.6.7, v obou je to stejné.
## Arduino NG or older w/ ATmega8
## ------------------------------
atmegang.menu.cpu.atmega8=ATmega8
atmegang.menu.cpu.atmega8.upload.maximum_size=7168
atmegang.menu.cpu.atmega8.upload.maximum_data_size=1024
atmegang.menu.cpu.atmega8.bootloader.low_fuses=0xdf
atmegang.menu.cpu.atmega8.bootloader.high_fuses=0xca
atmegang.menu.cpu.atmega8.bootloader.file=atmega8/ATmegaBOOT-prod-firmware-2009-11-07.hex
atmegang.menu.cpu.atmega8.build.mcu=atmega8
- Přílohy
-
atmega_board3.png- Zapojení vývojové desky pro atmega328p a atmega8
- (76.17 KiB) Staženo 116 x
Kód: Vybrat vše
atmegang.name=Arduino NG or older
atmegang.upload.tool=avrdude
atmegang.upload.protocol=arduino
atmegang.upload.speed=19200
atmegang.bootloader.tool=avrdude
atmegang.bootloader.unlock_bits=0x3F
atmegang.bootloader.lock_bits=0x0F
atmegang.build.mcu=atmegang
atmegang.build.f_cpu=16000000L
atmegang.build.board=AVR_NG
atmegang.build.core=arduino
atmegang.build.variant=standard
Ale stejně si myslím že to tím nebude
Z IDE se pak volí upload přes programátor - Ctrl+Shift+U.
mtajovsky píše:No vím, ale ty důvody se mi zdají slabé, zvlášť když jsou s tím takové potíže. Ono vyvést 3 piny pro bootloader nebo 4 piny pro ISP už není takový rozdíl.
Výše uvedenými čínskými udělátky jsem si zpočátku prošel též. Jsou to skvělí pomocníci a lze s nimi tyhle obtíže úplně obejít. Ale já už se nyní neptám jak to udělat, ale proč to tak či onak (ne)funguje. To proto, že skrze SPI či paralelním programováním (tím mažu pojistky) mám obvody od attiny13 po atmega328 zvládnuté. Teď bych rád porozuměl ještě i bootloaderům.
Jeejda píše:Pak ti asi nezbyde než podívat se do zdrojáků bootloaderu, jen tak se přesně dozvíš jak to v něm funguje a případně si ho můžeš upravit podle sebe... když ti to jinak jde a jen ti vadí prodleva a ruční reset, tak nevím co jiného poradit.
Díky za odkaz, jdu ho studovat.