Zdroje pro modelářský nabíječky
Moderátor: Moderátoři
Psal jsi, že jsou tam mosfety, ano jsou zdroje s TL494 /TL495/ kde jsou mosfety.
Pokud tvůj zdroj má bipoláry, pak dej 13007, 13009, 2SD2625.
Rozdíl zdrojů je v zapojení TL494, u mosfetů budí a u bipolárů zkratovává.
Když přiložíš k toroidu magnet, tak se přitáhne, stejně jako k feritovému jádru, jinak nic.
TL495 je stejný jako TL494 , má navíc vnitřní zenerku na 39V a řídící vstup flip - flop, má o dvě nožičky víc ( 18 )
Zapojení budícího obvodu s mosfety
- Přílohy
-
PC zdroj s mosfety.jpg- (93.86 KiB) Staženo 116 x
misocko píše:toto som trochu nepochopil
sam pises ze v tych zdrojoch su mosfety
Co jsi na tom nepochopil? Hned na začátku jsem psal, že v tom opravovaným modelářským zdroji s TLK 495 jsou Fety. A že to má zapojení jako PC zdroj. A nyní jsem se jen Šampónka ptal, jestli viděl PC zdroj s Fetama, protože v PC zdrojích s TLK495 jsem dosud viděl pouze bipoláry.
To Šampónek: Na magnet jsem se ptal, protože toroid se chová jako dřevo, je tak vyhřátej, že na něm magnet téměř nedrží.
Kdysi tě tu pár lidí pojebalo za ty čmáranice schemat. Už je to tady zase?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ty pájky s automatickým udržováním teploty po dosažení Curieovy teploty dělal dřív Metcal, po nějaké fúzi mají dnes značku OKI.
Metcal MX-500P mě sedí hned po levé ruce na stole, něco málo o nich vím.
Weller jede jen klasické odporovky. Nebo jsem minimálně nic jiného od nich nepotkal. A s Welerama jsem v servise pájeli dost.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Kámošův děda ji měl na dílně léta, držel jsem ji v ruce, měl k ní několik těch "termostatů" pro různý teploty, odstupňovaný to měli po asi 10°C - musela se vyšroubovat rukojeť a ta magnetická tyčinka se vkládala do takový trubičky ... A ten nápis na ní "WELLER" pamatoval snad ještě Ádu ČalouníkaMichal22 píše:Ekkare, oprav si svůj diskuzní příspěvek....
A kutilmile - nelituju tě
Ale pro zajímavost bych to chtěl vidět.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
A kutilmile - nelituju tě
To já, tu mám jednu "čmáraninu", i s těma IRF 840 ,akorát tam falíruje ten IO. Je to klasika s TL 494. Jo, a bez záruky.
- Přílohy
-
Primary_highvolt.JPG- (224.37 KiB) Staženo 116 x
- Přílohy
-
IMG-20160312-WA0004.jpg- (216.29 KiB) Staženo 62 x
-
IMG-20160312-WA0003.jpg- (174.17 KiB) Staženo 52 x
-
IMG-20160312-WA0002.jpg- (162.87 KiB) Staženo 48 x
-
IMG-20160312-WA0001.jpg- (150.76 KiB) Staženo 81 x
milous2 píše:Dobrou sobotu.
To já, tu mám jednu "čmáraninu", i s těma IRF 840 ,akorát tam falíruje ten IO. Je to klasika s TL 494. Jo, a bez záruky.
Ó veliké díky dobrý pane! Tohle není žádná čmáranina, to je krásně namalovaný.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lepší je mít správný transformační poměr napětí, pak nejsou potřeba transily ani zkratovací diody, které přes 39Ω moc zatěžuje výstupy TL494 a kazí průběh napětí
- Přílohy
-
st nabiječky schema zap.JPG- (133.2 KiB) Staženo 86 x
-
bez stb.zdroje.JPG- (87.61 KiB) Staženo 92 x