FreeBSD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Hejnicek

FreeBSD

#1 Příspěvek od Hejnicek »

Je zde nekdo zkuseny?
Jsem zacatecnik, zkousim.
Nedari se mi rozchodit GUI (X)

Mam podezreni, ze je zakopany pes v nekompaktibilite s MB s integrovanou grafikou.
Mam verzi 10.1 a MB je ASrock s G31 (ted nemam presny model desky).
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od JirkaRCK »

Ahoj,

už to není aktuální, že?

Jen bych se chtěl zeptat, instaloval jsi BSD z CDčka nebo z flashky? Dnes jsem si s ním totiž chtěl také začít hrát a nedaří se mi vůbec rozbalit image na USB - výsledek je stejný na Widlích (Win32 Disk Imager) i Linuxu (binární kopie obrazu na /dev/sdX pomocí dd).

V obou případech se na flashku obraz rozbalí, ale úplně se podělá partition tabulka - flashka pak způsobuje modrou smrt Widlí a tuhnutí biosu. Linux si s ní naštěstí poradil a partedem šla tabulka obnovit, takže jsem o flashku nepřišel... Jsem celkem bezradný, začínám si myslet, že komunita vyvěsila na stránky blbou image a háže na to bobek.

Jinak ke tvému problému, v 🤐 x serveru lze vybrat, jaký ovladač se má při spouštění načíst. Zatím nemám praktické zkušenosti, ale oficiální manuál na stránkách BSDčka vypadá opravdu skvěle. Zkus se na to zaměřit a spustit to s klasickým VESA kompatibilním driverem alespoň bez akcelerace, pak lze pátrat dál.
Hejnicek

#3 Příspěvek od Hejnicek »

Uz si s tim nehraju,
ale zkousel jsem oba zpusoby boot z placky i USB. Oboje fungovalo.
Ovsem dal to byl celkem opruz. Dotazeni mnoha dat z internetu bylo hodne, hodne zdlouhave, konflikty zavislosti a jejich reseni nejednoho balicku. Grafiku jsem nakonec rozchodil, ale nebylo to tak jednoduche jak se ti na prvni pohled zda. Ale tebe to treba nepotka, neb mas jiny HW.
Pokud mas zajem, mohl bych se podivat ktera verze sla dobre zrobit na boot medium.
Duvsan

#4 Příspěvek od Duvsan »

Ja som ho kedysi skúsil, mne všetko fungovalo v pohode. Potom som sa niekde dočítal, že je veľmi podobný Debianu (iná adresárová štruktúra a ešte čosi), už ma novinky nejak prestávajú ťahať, tak som sa vrátil k Linuxu (kvôli podpore a tak).
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od JirkaRCK »

Nyní stažena verze 10.1 netinstall a ta chybu nezpůsobuje a bootovací flash disk je funkční.

Takže asi opravdu oficiálně pustili do světa USB obraz verze 10.2 se špatnou partition table :roll:

Jsem docela zaražen. Doufám, že podobné chyby nebudou i ve zbytku systému. :evil: Dvojnásobně mě udivuje to, že jde o stable verzi, která visí na netu už rok :!:

Jinak instalace opravdu trvá pekelně dlouho. Pustil jsem ji v 7 a jsem teprve někde u 80% extrahování stažených souborů...jsem zvědav, jak to půjde dál.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“