Skla do brýlí
Moderátor: Moderátoři
Skla do brýlí
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sám používám brýle už od svých 42 let. Nejprve pouze "na blízko" - tedy jen někdy (na jemnější práci, ke čtení), později mám už dvoje.
Celodenně používám brýle s bifokálními čočkami (plastovými) - jsou sice náchylné k poškrabání (proto si dávám na ně pozor), avšak jsou podstatně lehčí, než kdybych měl čočky skleněné. Čočky mám z 25% "zakouřené", takže i v létě část. nahrazují brýle sluneční. Taky s nima běžně vystačím např. v obchodě, kdy nemusím tahat z kapsy druhé jen proto, abych si přečetl cenovku, či nějaký popis.
Druhé (jen "na blízko") jsem si nechal udělat "ze skla" a nakonec je používám jen u PC, protože při 3,5dpt (a dost velkém jejich Ø) jsou docela těžké. Takže na práci (pokud nevystačím s "bifokály" - nejsou při práci ideální, člověk musí zaklánět hlavu, aby čučel přes čočku "na blízko") používám ještě předešlé, skleněné, ale podstatně lehčí i když poněkud slabší (tuším 2a¾dpt). A na nedrobnější práci stejně nahodím na oko hodinářské kukátko (zvětšení 3x, s nástavcem dvojnásobek).
Tzn. brejlař sahne do krabice s čočkami, najde příslušnou dioptrii a zabrousí do obroučky, něco na způsob brýlí z Tesca. Jinak očař označí na čočkách střed oka (zornice) a s požadovanými dioptriemi to jde do výroby. Čočky se pak brousí s ohledem na geometrii očí. Což od zadání zakázky trvá ve výrobě asi tři dny + expedice a jsi na týdnu - taky na počkání
Schválně jsem vytáhl poslední předpis brýlí a jsou tam pouze dioptrie - ostatní možnosti bez záznamu. Takže pokud doktor nenazná jinak asi lze ty prefabrikované čočky bez problémů použít.Jodr píše:Tzn. brejlař sáhne do krabice s čočkami a zabrousí do obroučky, něco na způsob brýlí z Tesca.
Jinak je tam téměř nerozluštitelná poznámka "Minerál" takže přece jenom materiál vypsal. Plastové by v tom případě udělali jedině s doplatkem.
To Michal 22: porovnával jsem ty supermarketové a co by měly být skleněné po vytažení z ledničky studí oboje.
Jinak 100% pokus na plast bych měl taky, ale to by čočky podle předešlých pokusů nepřežily.
Jinak ta moje měla jakési spešl brýle za 8kKč, ale velice brzy si je poškrábala (furt nevěděla jak, až jí jednou cinkla lžička o sklo, když se napila kafe
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
To Michal22, tak druhý pokus jedny 100% skleněné, supermarketové a ty jako skleněné.