Neznámý potenciometr

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Kaca »

Tak jsem dovalil to kombíčko z UK domů do Hadačky a rozebral. No, jedná se tedy o tohle:P170NP1-QC15BR10K ale nikde není skladem, ani v zahraničí. Jediné co teď mohu je ho vyčistit a třeba máznout tou diavou nebo co. Když byl v kombu tak zlobil jako prase a já mám strach aby po opravě nezlobil zase. A nebo za nějaký krátký čas. Nejraději bych opravdu koupil nový ale není kde. Potom jedině nějaký jiný typ který by se vešel a propojit dráty. Je možné že to nikde neseženu? Asi ano. Tedy prosím o poslední radu. :bordel:
Děkuji!!!
Přílohy
IMG_3471.JPG
(89.25 KiB) Staženo 68 x
Michal22

#17 Příspěvek od Michal22 »

Z té fotky jde prd poznat.
Do komb Torque jsem použil tyto: http://www.ges.cz/cz/hledat/?search=P6M
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Kaca »

Tak tadyv je nákres. Má to vývody dozadu. Když to prohlížím pod lupou tak se mě zdá že ten sajrajt tam způsoboval ten dvojitý kontakt na středu potenciometru. Je to možné a pokud ano tak jak nejlépe opravit?
Přílohy
IMG_3511.JPG
(88.96 KiB) Staženo 79 x
Výstřižek.PNG
(16.11 KiB) Staženo 61 x
IMG_3512.JPG
(94.67 KiB) Staženo 77 x
Michal22

#19 Příspěvek od Michal22 »

Potenciometry čistím Isopropylem, ničím nemažu, vyjma vlastní hřídelky, kde dám úplně malý kousek silikonové vazelíny v místech, kde prochází předním štítem.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Kaca »

Tak potenciometr má zoxidovaný nebo odloupaný ten střed, tu sběrnici prostředního vývodu a sehnat nejde takže nakonec jsem zjistil že tam asi vejde tohle co je na obrázku takže to koupím a dám to tam na krátké drátky.
Přílohy
pc1621-15.jpg
(16.28 KiB) Staženo 54 x
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od Kaca »

Tak po neděli budu mít potenciometr tenhle: http://www.ges.cz/cz/pc1621nb-10k0-GES05313372.html který by se tam měl zmáčknout.
Je ale zajímavé že všechny potenciometry v tomto zařízení jsou 10k/B až na jeden a to je ECHO a ten je 10k/Audio. A se přece vždy používali na regulaci hlasitosti ne? Tedy s tím že A = Log. a B = Lin.
Nebo existuje nějaký způsob zapojení kde je možné lépe použít na hlasitost potenciometr B, tedy lineární?
No příští týden dám vědět.
Michal22

#22 Příspěvek od Michal22 »

No ono to není vůbec jednoznačné, vzpomeň si, žes to tady už řešil. Tak jestli chceš mít jistotu, tak buď si udělat graf závislosti mezi natočením hřídele a odporem od začátku dráhy nebo vyjít ze zapojení- pokud je potenciometr zapojený v signálové cestě jako dělič napětí vůči zemi, tak bude pravděpodobně log.
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Kaca »

Ano. Děkuji!
Ten graf jsem si udělal a souhlasí to. Tak to asi bude v pořádku. Až to bude vyměněné a vyzkouším to tak to sem písnu.
Sendyx

#24 Příspěvek od Sendyx »

Tak si změř, jestli to je lineár nebo logáro, stačí uprostřed dráhy nebo na 3 místech. U některých výrobců jsou písmenka jinak.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Kaca »

Ano. To jsem už dříve udělal. Je to lineár. Už to necháme a já uvidím jak to dopadne. Díky!
Kaca
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Kaca »

Opět zdravím!
Sehnal jsem ty orig. potenciometry u MOUSER electronics a chtěl bych je objednat. Poštovné ale bude stát fůru peněz. Chci se proto zeptat jestli se někdo s něčím nechce přidat tak aby objednávka přesáhla 50EUR. Pak je pošta zdarma. Pokud ano tak se ozvěte, čím dříve tím lépe.
Děkuji!
Přílohy
Výstřižek.PNG
(23.78 KiB) Staženo 98 x
Odpovědět

Zpět na „Součástky“