Hladinomer spodnej vody

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dred

#16 Příspěvek od dred »

dudo02 píše:Drenazneho systemu pod celou podlahou sa obavam - ten vodu sice moze odviest, ale aj priviest...

To už záleží na odčerpávaní... sama voda do kopca nepôjde...
dudo02

#17 Příspěvek od dudo02 »

Ja sa hlavne obavam vyrovnavania s vodnou hladinou v potoku pri zvysenom vodnom toku.
dred

#18 Příspěvek od dred »

to hej...ale to už nieje odvedenie spodnej vody, to je povodeň..

Myslel som to takto nejak...
Přílohy
vv.jpg
(31.76 KiB) Staženo 218 x
dudo02

#19 Příspěvek od dudo02 »

Ano to je pravda. Preto musim odmerat tu vysku hladiny spodnej vody ako pri beznych zrazkach, tak aj pri abnormalnych situaciach a podla toho zvolit vhodne riesenie. Existuje totiz aj hydroizolacia voci tlakovej vode, ktora je vsak nakladna a taktiez narocna - co sa tyka samotnej kvality montaze.
dred

#20 Příspěvek od dred »

na tú hladinu by stačilo aj toto a mocného chlopa :lol:
Přílohy
2c0b1661dab4a3e26212f5b64b560471--mmf250x250.jpg
(5.95 KiB) Staženo 196 x
EKKAR

#21 Příspěvek od EKKAR »

dudo02 píše:dred
Momentalna vyska podlahy voci terenu je 1m.
Planovana je 1,4 m - finalna vrstva.
Vyska podlahy voci terenu je v podstate bezpredmetna...
A počítáš s tím, že jak se zdvihne "podhladinovej objem" baráku, tak se úměrně tomu zvedne i vztlaková síla a ta spodní voda se ti bude snažit provalit podlahu i boční stěny dovnitř ????
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

A ked to steny vydrzia, tak zdvihnut cely dom ako lod :D
dudo02

#23 Příspěvek od dudo02 »

EKKAR
No ano,som pripraveny aj na tuto moznost - ak bude hladina v takej vyske.
Prave tu vztlakovu silu musim urcit, aby som vedel urcit adekvatne opatrenia.
Pivnica aka je teraz este vyplavena nebola. Otazka je ako to je o 80cm nizsie...
BOBOBO

#24 Příspěvek od BOBOBO »

Ano Karle , on nemá ponětí , s jakou silou bojuje . Jinak než pořádnou izolací se nelze vlhkosti zbavit . Ale tzn. železobetonovou podlahu , která zasahuje až pod boční stěny a izolaci , která je ZVENKU od tlaku . Jinak ponorka naopak naučí téct vodu silně tam , kde byla doposud jen slabá . Máš lézt nahoru a ne dolů . Náklady se pro kvalitní! stavbu značně prodraží a výsledky bývají málokdy 100%ní .
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jít pod úroveň spodní vody je podle mě opravdu šílenost, navíc tam dělat obytnej prostor lze leda pro statné plavce.

Když můj děda stavěl (nyní už) můj dům, použil tzv. "černou vanu", takže já mám sklep suchej jak pařez, zatímco sousedi plavou. A to jsme jen v klasickém svahu, žádnej potok atd.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
jova1
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od jova1 »

Ty tlaky jsou skutečně obrovské. Známému se občas sklep zaplavil při přívalových deštích z kanalizace. Vyřešil to tedy tak, že ten kanál ucpal. Bohužel mu ta roura vede pod barákem a při dalším dešti mu to roztrhalo a zdvihlo betonové podlahy ve sklepě nad tou rourou. 8O
Tou studnou jsme to vyřešili u dalšího známého. Sklep má cca 2m pod povrchem, tak jsme mu vykopali 4m hlubokou studnu, 3m od baráku, pravidelně jí čerpá a má klid.
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

Což je zvrácenost , okolí bude suché i tam , kde jsme to jaksi nepředpokládali ........
_luky_

#28 Příspěvek od _luky_ »

A je opravdu nutné mít obytné prostory ve "sklepě"? Co jsem tak četl, udává se cena 3x vyšší než u místnosti nad terénem. Teda za 10m2 pod zemí dokážeš postavit 30m2 nad zemí. Já bych se tomu vyhnul.

Co se týče čerpání vody - nezapomeňte na možnou poruchu čerpadla, sezonní zvýšení přítoku, výpadek elektriky... A hlavně: RADON! To pak vede na nějaké řízené odvětrání.

Hledal bych jiné řešení. Naopak když je blízko potok, navrhnul bych podlahu přízemí nad hladinou stoleté vody. A sklep jedině se zaplavovacími otvory a používat k uskladnění ovoce a zahradního nábytku. Četl jsem o domě, kde to takto bylo provedeno a ještě před dokončením si (trochu neplánovaně) vyzkoušeli, že to funguje dobře.
dudo02

#29 Příspěvek od dudo02 »

Pokial zrekonstruujem pivnicu, ziskam 2 izby, ktore mi postacuju.
Pokial by som isiel dohora, tak su naklady omnoho vyssie, nakolko ma dom 50 rokov a strop je tramovy - dreveny. Nema ani betonovy veniec pod pomurnicami.Cize novy veniec, mury, veniec a nove krokvy a strecha.

Pristavovat dalej do dlzky - opet naklady omnoho vyssie - to by som sa pustil radsej do stavby noveho domu na inom pozemku.
Pokial by som dokazal tu pivnicu zrekonstruovat, tak si na dlzku pristavim montovanu halu, kde bude technicka cast. To vyjde na relativne lacny peniaz.

Radon - v prostredi v ktorom je stredne radonove riziko postacuje kvalitnejsia hydroizolacia na eliminovanie vnikania radonu do priestoru.
Ja uz teraz viem, ze ak sa do toho pustim, tak hydroizolacia bude musiet byt vysoko kvalitna, cize radon za problem nepokladam.

Pomeral som si vysky laserom a od stropu pivnice je voda v studni -2,8 m. Voda v potoku -3,5m. Za nulu povazujem strop pivnice.
Ak budem pocitat s min.svetlou vyskou v obytnych priestoroch ktora je 2,3m, tak musim vykopat 0,6m. To som 0,2m nad momentalnou hladinou studne...

Otazka je ci mozem povazovat meranie so sondou v jednom vrte za postacujuce. Pri vrtani som v nejakych -2,8m narazil na vrstu ilu, ktoru sa mi nepodarilo prevrtat. Musel som preto navrtat ine miesto.
_luky_

#30 Příspěvek od _luky_ »

Jej, nějak mi uniklo, že jde o rekonstrukci.
Co podkroví - nešlo by udělat? Betonový věnec není nutně potřeba - dříve tuto funkci měly pozednice.
Trámový strop není problém. Stačí ověřit únosnost, případně přidat pár trámů.

Nedovedu si představit, jak v domě který stojí udělat kvalitní hydro- a radonovou izolaci sklepa.
Počítám, že teď máš 1,7m výšku. Upřímě 60cm vykopat a (asi) vynosit po schodech v kýblech... Nemluvě o tom, že pokud by to mělo být pod základovou spáru, nedělal bych to. Teda doporučuju vykopat sondu ve sklepě.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“