CRT Finlux chassis SP2

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
houkal

CRT Finlux chassis SP2

#1 Příspěvek od houkal »

Při chodu tv byly ve spodní části obrazovky tři černé vodorovné pruhy. Nyní tv nepracuje, svítí červená led standby a zelená. Nejde KSŘ. Tranzistor S2000N je v pořádku, při zapojení žárovky 60W místo něho svítí asi polovičním jasem. Vyměnil jsem elyty kolem KSŘ a vertikálu. Zdroj je v pohodě. Potřeboval bych nasměrovat na co se zaměřit.
BOBOBO

#2 Příspěvek od BOBOBO »

Z jakého důvodu dáváš žárovku místo trandu ? Zkus nám to osvětlit .
houkal

#3 Příspěvek od houkal »

Žárovku jsem si tam dal jen jako zátěž zdroje, abych případně netrápil možná vadný vertikál. Měřil jsem osciloskopem buzení S2000N a zjistil jsem, že chybí. Byl vadný tranzistor VK01 BC337. Na jeho bázi mám obdelník 2Všš avšak na kolektoru jen šum. Tranzistor je vadný. Napájecí napětí souhlasí 15V. Při jeho výměně bohužel nový kus odejde. Zkusil jsem vypájet budící trafo a místo něho dát odpor 4k7 a ani takhle nenaměřím na kolektoru žádné impulzy. Traznistor se prošlehne. Proč ?
CK202 220uF je též nový, dioda VK02 je ok stejně jako odpor RK03 a CK03.
V přívodu +15V je ještě odpor jako pojistka asi 1Ohm, ten je též ok.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Tranzistor se prošlehne i při nahrazení trafa odporem? To by spíš ukazovalo na nějaký zkrat přímo na plošáku. Jaké je napětí na kolektoru po jeho vypájení? Jinak bych podezíral CK03 a VK02, i když se jeví OK.
houkal

#5 Příspěvek od houkal »

Vyměnil jsem diodu VK02 při proměření multimetrem se jeví jako ok ale asi nebude, protože nyní nový tranzistor VK01 drží a KSŘ se rozběhne, vn ok, obrazovka žhaví, ale obraz žádný, zvuk jde. Měl bych se tedy zaměřit na vertikál, případně které průběhy ještě změřit ? Kompletní schéma od televize jsem nikde nenašel a to co je na webu ke stažení zdarma bohužel nemá zcela rozkreslené součástky okolo vn trafa, chybí minimálně jedna strana...
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Přijde mi, že tohle schéma je komplet (počkat, až se dole objeví Get Manual). http://elektrotanya.com/finlux_sp2_chassis_tv_d_sch.pdf/download.html
Změřil bych vertikál, průběhy v bodech TP32, TP33. A pak napětí pro napájení koncových videozesilovačů a napětí na katodách.
houkal

#7 Příspěvek od houkal »

super, s tímto schématem už to musím dát :)
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“