EKKAR píše:24bitová barva, formát .bmp, rozlišení 300dpi: ... (to už má jen 24MB)
Ještě by se to dalo dát do RARu, často dosáhne lepší komprese než PNG.
Zkoušel jsem taky TGA + RAR, ale nepřišel jsem na to jak do TGA uložit informaci o dpi.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Když chci něco opravdu v kopii, tj bit po bitu, kopíruju do .bmp neboli BITMAPY - pak co pixel, to určitej počet byte, který pro každej bod udávají jednak jeho polohu (souřadnice X a Y), druhak barvu a jas podle použitý bitový stupnice. Protože data se nekomprimujou, mají všecky takhle vzniklý obrázky stejnou datovou velikost bez ohledu na to, jak moc je předloha barevná a rozrastrovaná do různě velkejch ploch. Teprve převáděním pomocí různejch vektorovejch a plošnejch algoritmů dochází ke zkreslování nebo vzniku nějakejch artefaktů na rozhraní barev nebo různě jasnejch ploch - je to v podstatě to samý, co zkresluje vykreslovanou křivku na obrazovce digitálního vošklivoškopku (pokud rychlost vzorkování je nižší než rychlost krátkejch přechodovejch dějů, digitál je vůbec nezobrazí).
Proto když mám zajistit co nejdetailnější rozlišení, používám .bmp - hned po bitmapě kompresi .png a až někde úplně poslední je komprese .jpg, která třeba v případě tabulek a čátovejch grafů kopírovanejch jako obrázek dělá vošklivý šedý rozmatlance místo ostrejch brilantně vykreslenejch obrysů ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
EKKAR píše:Když chci něco opravdu v kopii, tj bit po bitu, kopíruju do .bmp neboli BITMAPY - pak co pixel, to určitej počet byte, který pro každej bod udávají jednak jeho polohu (souřadnice X a Y), druhak barvu a jas podle použitý bitový stupnice.
Nojo, ale to potom musíš terabajtový disky přehazovat vidlema pokud chceš mít archív v bitmapě.
Tohle je hlavně pro to, aby se po skenu daly odstranit šmouhy, stíny třeba po chlupu nebo vlasu nechtěně spadlým na snímací desku a jiný artefakty vzniklý šikmým snímáním předlohy na skeneru - výsledek je dostatečně velkej, aby se dal nazvětšovat a vady cíleně vymazat třeba v Malování nebo fotoeditoru. Pak se v tom samým fotoeditoru ořezává na formát a pomocí FormatFactory se překopává do .png, který se na .pdf konvertujou "pseudotiskárnou" jménem "DoPDF". Výsledek jsem upínal třeba sem: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 278#791278 - 770 stránek, výsledný .pdf má zaRARovaný 635MB. Výsledek je rozhodně čistší než přímej sken do .pdf nebo jen focení do .jpg a následně přímá kompletace jako "obrázky do .pdf". Původní složka se surovýma skenama v .bmp měla skoro 5GB ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!