Krásně "zmatlaná" úplně triviální otázka

!
agadirCZ44: Tvé zadání obsahuje nesmysly - obvod 7442 nepřevádí desítkové číslo na binární, jak píšeš, ale právě naopak, ABCD jsou binární vstupy, 0-9 jsou desítkové výstupy, aktivní (v log.0) je ten, jehož číslo v binárce přivedeš na vstupy ABCD. Další nesmysl je "..z 16 čísel desítkových.."

16 čísel je 16 čísel, ne deset!
Pokud ti opravdu stačí snímat vždy jen stav jednoho tlačítka, nepotřebuješ kombinace více tlačítek naráz, je jako tank na vrabce použití ať už MCU, nebo zapojení s 6ti čipy, jak ti někdo radí, pobavil jsem se

.
Takže, jak to vyřešit správně: Pokud ti stačí 8 tlačítek, použij obvod 74xx148, klíčové slovo pro tvou požadovanou funkci je ENCODER. Konkrétně 74148 snímá stav 8mi vstupů a převádí jej na 3bitové binární číslo. Stejnou funkci dělá 74xx147 pro 10 vstupů a 4bit binární číslo na výstupu. Jestli ale potřebuješ 11-16 tlačítek, bude situace obtížnější, ve standardní logice jsem vhodný čip nenašel (možná jsem špatně hledal), existují speciální, ale ne úplně snadno sehnatelné. Buď použij MH1KK1 od Tesly, jak tu už někdo radil, pokud ti nevadí, že je obsolete, a nebo je asi obvodově opravdu nejsnažší naprogramovat nějaké CPLD, třeba GAL22V10 (mohu vypomoci). Pravda

GAL poněkud víc baští proud, pokud by to byl problém, bude asi vhodnější nějaký moderní MCU.