Jak omezit proud při zátěži v Aku vrtačce předělanou na síť
Moderátor: Moderátoři
- skalatherock
Jak omezit proud při zátěži v Aku vrtačce předělanou na síť
Předělal jsem aku takto: odpojení baterii přidání konektoru + kabel s koncovkou do auto zásuvky a pojistkou 5A. zdroj jsem použil univerzální nabíječku Einhell BT-BC 12 D-SE Blue popis zde: https://www.alza.cz/einhell-bt-bc-12-d- ... oCPdDw_wcB
při provozu na prázdnou odběr 2,2A Při zátěži/vrtání 7A i víc, simuloval jsem zátěž cca ze 3/4
Jak omezit proud nebo špičkový odběr při zatížení? uvažoval jsem omezit proud max na 6A a kompenzovat špičky kondenzátory a IO. Dlouho jsem se výpočtům nevěnoval, tak nevím si rady.
- Artaban001
Motorek potřebuje zdroj o co nejnižším vnitřním odporu, aby jsi dosáhl maximálního kroutícího momentu. Ale i tak je potřeba dbát na to, aby se motorek nepřetěžoval. Nadproud vyhřeje držáky uhlíků, ty ztratí přítlak a motor zeslábne. nakonec mu odejde komutátor. Vrtačka na 230V se dá víc přetěžovat - Ale taky nepřehánět.
- skalatherock
Pro začátek bych to připojil na starou auto baterii, kterou nelze provozovat v autě. Je potřeba nějak upravovat zapojení, nebo stačí jen zapojit kabely a svorky na baterku?
Jak budu mít více času bych to předělal takto:
koupil bych dvě tyto baterii Gens ACE LiPo - 2S 1000mAh 7.4V 2S1P 25C zapojil do série abych dostal 14,8v. Lze to takto použít?
Dotaz ohledně nabíjení: mám starou nabíječku k aukučce 350mA a 18V, lze ji požít k nabíjení modelářské nabíječky, nebo koupit přímo nabíječku na lipol baterie s 15V a max proudem podle technické dokumentace k baterii?
Podle mě pokud nebude přehánět nabíjecí proud bude stačit nějaká nabíječka podle schémat na netu, neznám moc nabíječek Li akunářadí který by měly v sobě balancer, co je v akupaku tak akorát termistor.
Před lety jsem upravil toto zapojení na nabíjení Lion akupaku do akuvysavače a do dnes funguje http://www.belza.cz/charge/liion2.htm
Co bych víc řešil je jak vyřešit odpojení aku kuli podkročení minimálního napětí na článek aby se nezničil akupak.
- skalatherock
Když koupím nové baterie, nabiji je a použiji párkrát, hodím do kufru a nechám pár měsíci bez použití tak u všech baterii je samovybíjení. Pokud si vzpomínám dobře? Udělám tento cyklus několikrát a baterie můžu vyhodit. Když se dostane napětí na článcích pod danou úroveň tak jsou KO, jestli se nepletu.
LIPOL baterie bych řešil později, jak uvidím u akučka využití min jednou týdně. Nejlepší řešení si myslím. Co vy na to?
- skalatherock
samponek píše:U akuvrtačky, kterou používám často jsem přidělal konektor, do kterého v případě potřeby připojím kabel z eterního zdroje.
Zrovna takto mám řešené dal jsme tam konektor a na začátek zpojil do autonabíječky Einhel (o které píší výše) kolik tam teče proud a zapojil to přes autozastrčku.
Jako nouzovku se to dá použít ale nechci to přetěžovat.
- skalatherock
- skalatherock