danhard píše:Podle mě je R5 0,2M moc velikej
No řekněme,že je nezvykle velikej,ale to rádio v tomhle zapojení hraje,tak nevím proč bych ho měnil.
Moderátor: Moderátoři
Já osobně si myslím,že ti konstruktéři a i opraváři byly podstatně chytřejší něž mi dnes. Oni totiž nebyli zatíženi přemírou dnešních starostí,ale hlavně to byli odborníci a nadšenci,kteří se práci věnovali se zájmem nebylo jim jedno jaký výsledek po nich zůstane. Měl jsem možnost se setkat s pár lidmi starší generace a učit se od nich. Na nic si nehráli a rádi se podělili se svými vědomostmi. A taky jsem od nich pochytil zájem o problematiku,proto se nespokojím s tvrzením je tak a tak a basta,pokud si nejsem jistý musím si to ověřit až sám sebe přesvědčím. To ovšem neznamená,že si nevážím názoru druhý. Jen nebudu držet hubu,když chci mluvit.Franta píše:Pajosek >
Dobrá rada nad zlato - změnit hodnotu R7! No, když by to takhle šlo dál a dál, můžeme třeba celé rádio přestavět, protože podle oné rady jsou konstruktéři u Schauba nebo Telegrafie pitomci a zvorali to![]()
.
Franta píše:Dobrá rada nad zlato - změnit hodnotu R7! No, když by to takhle šlo dál a dál, můžeme třeba celé rádio přestavět, protože podle oné rady jsou konstruktéři u Schauba nebo Telegrafie pitomci a zvorali to![]()
Franta píše:No a ZVÝŠENÍM hodoty R5 se dostaví samoregulační funkce obvodu pro Uk (potažmo pro -Ug1) koncové lampy na přijatelnou hodnotu. Tady bych zacházel s nálepkou "volovina" velmi opatrně!
Franta píše:No a R5 (M2), sloužící jako proudový zdroj-omezovač a filtrační člen proudu pro detekční stupeň. Stabilizaci celého zesilovače zajišťuje odpor R6 pro napájení g2 AF7 (RENS 1284), sloužící jako silná ss zpětná vazba.
Pokud jsi odborník spíše na Češtinu,tak jdi do jiného fóra. Já ze zajímám spíše o elektroniku,taky to zkus je to zajímavá oblast.danhard píše:pajosek2 píše:Já osobně si myslím,že ti konstruktéři a i opraváři byly podstatně chytřejší něž mi dnes.
Možná že i lépe znali svůj rodný jazyk
Nechci obhajovat danharda, jistě se dokáže obhájit sám a lépe. Jen chci upozornit na fakt, že Ia AL1 teče přes magnet M, který má ss odpor 6kΩ. Podle Ohmova zákona, který bychom měli ctít všichni, by při proudu 80mA byl jen na tomto magnetu úbytek 480V.Franta píše:...Zanikne -Ug1, mřížka g1 je nebezpečně kladná a reaguje mřížkovým proudem. Na chvíli to může zbrzdit tlumicí odpor R7, ale je otázkou času, kdy se g1 rozžhaví a lampa chcípne. Celkové Ia AL1 může v takovém případě vyběhnout až nad 80mA....
S tím souhlasím navíc je v sérii ještě primár výstupního trafa.masar píše:Nechci obhajovat danharda, jistě se dokáže obhájit sám a lépe. Jen chci upozornit na fakt, že Ia AL1 teče přes magnet M, který má ss odpor 6kΩ.Franta píše:...Zanikne -Ug1, mřížka g1 je nebezpečně kladná a reaguje mřížkovým proudem. Na chvíli to může zbrzdit tlumicí odpor R7, ale je otázkou času, kdy se g1 rozžhaví a lampa chcípne. Celkové Ia AL1 může v takovém případě vyběhnout až nad 80mA....