Kutil Tim

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vladimir

Kutil Tim

#1 Příspěvek od vladimir »

https://www.stream.cz/ondra-kutil/10009 ... nejnovejsi
....a elektrikáři chcípnou hlady ! (možná si ale na čas polepšej hrobníci)
Příště asi ukáže jak sousedovi bezpečně odoperovat slepé střevo !
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

Pokud ta puvodni zasuvka neni nejak vypalena nebo vyhrata tak staci dotahnout par skrutek a nic se viklat nebude... Radsi mam starsi kousky s keramickym telem kere tech 16A skutecne snesou.... a vrsek se klidne muze dat z te nove kdyz uz dotycnemu jde o dizajn....Btw, po tom jak ukazoval viklajici se koliky a zdirky jsem to vypl... To je zas "odbornik"...
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Staych keramickych dvojzasuviek som niekolko vyhodil, pretoze koliky su nalisovane a radi sa uvolnuju.
p32

#4 Příspěvek od p32 »

a) dotáhl bych šroubky na původní keramice a dal to zpět
b) radil pěkně, pro blbce to samozřejmě nemá smysl, domácí kutil s inteligencí si změří fázi ještě před vypnutím jističů
c) pokud se toho nechytne nějaký dement, co to neumí a pak to bude svádět na to, že to tento přece radil, tak je to v pořádku
d) radit mohou i jakým způsobem se správně zastřelit, no a kdo se bude střílet? (🤐)

Staral bych se více o křesťanské araby.
keemo

#5 Příspěvek od keemo »

rnbw píše:Staych keramickych dvojzasuviek som niekolko vyhodil, pretoze koliky su nalisovane a radi sa uvolnuju.

Pokial sa ti len kyvu v tom "kuse zeleza", tak mi vzdy pomohlo chytit kolik do kombinaciek a trosicku ho pootocit...
Myslis ze v novych zasuvkach je to prevedenie ine? :D
TAKJAN

#6 Příspěvek od TAKJAN »

Na elektrice z něj skoro udělali zabijáka:-)) jeli to ono
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Aky to ma po tej "oprave" prechodovy odpor? A kolko zapojeni/odpojeni vidlice to vydrzi, nez sa to rozsype znovu?
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

U spojů pod šroubek dělám u zásuvek na vodičích očka. Je to sice pracnější ale nepamatuju že by takový spoj v mědi uhořel nebo se uvolnil.
keemo

#9 Příspěvek od keemo »

Prechodovy odpor urcite mensi ako ked je ten kolik uvolneny. Zasuvka v kupelni ako dokaz staci?
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Oni se většinou uvolní šroubky . Uvolněný kolík znovu po demontáži roznýtuji . Pokud to jen trochu jde , montuji keramické , v práci mám plastové a to již několikáté . Máme z toho vařiče a přímotopy a to je max na půl roku , ten plast ....
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

Achab píše:U spojů pod šroubek dělám u zásuvek na vodičích očka. Je to sice pracnější ale nepamatuju že by takový spoj v mědi uhořel nebo se uvolnil.

Tady může vzniknout polemika, jak je šroubový spoj správně realizován. Pokud je vodič pouze z jedné strany, je šroub namáhán na ohyb a svojí pružností zajišťuje přítlak. Pokud vytvoříme očko, je šroub namáhán na tah, přechodový odpor bude sice menší, ale rozsah zajištění přítlaku pružností šroubu určitě podstatně menší. Tepelné dilatace pak mohou snáze vést k uvolnění spoje. Abych pravdu řekl, i přes to se mi zamlouvá očko více, tam, kde teče malý proud (vypínače k lustrům), se spokojím s vodičem na jedné straně, ale u zásuvek dělám radši očka. Zatím se mi nevyhřálo nic, když byly někde problémy, byl za tím vždycky hliník, nebo kroutilovy svorky a tam o přítlaku nemůže být řeč.
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

Svorky zásuvek byly původně dimenzovány pro AL vodiče 4mm² (vypínače 2,5mm²), současně používané menší průřezy se při jednostranném připojení často vytláčí mimo hlavu šroubu. Někdy to nejde řádně utáhnout a při mírném dotažení spoj nedrží. Očka na mědi zatím nikdy nezklamaly - drží mechanicky i elektricky. Pokud je očko řádně dotažené tak absenci dopružování vyváží výhoda větší styčné plochy. Rozhodně mám v takový spoj větší důvěru než v různé novodobé pružnicové svorky a spojky které mají taky celkem slabý přítlak.
vladimir

#13 Příspěvek od vladimir »

Vážení, tady ale přece nejde o to kterej typ je lepší zda keramika nebo plast, nebo jestli dělat pod šroubky očko.
Kutil ukazuje jak je to vlastně jednoduché a snadné tu hloupou zásuvku vyměnit, tak proč shánět elektrikáře.
První problém je, že tvrdí stačí vypnout všechny jističe a pokud máme zkoušečku, můžeme se přesvědčit..... v některých domech mohou být jističe ještě i jinde.
Barevné značení také nemusí až tak úplně "sedět"- třeba stará instalace, nebo dodělávka co dům dal a vtom případě už je problém asi jste viděli, že zásuvka nebyla koncová, ale průchozí.Kutila ale nebude zajímat co vlastně posílá do dalšího okruhu - přeci se tam nehrabal !
A nakonec nejdůležitější kontrola - zda je dost utaženej kryt, místo proměření vyměněné zásuvky a případných dalších v okruhu.
Jako návod by to pro něho mohlo mít dost vážné právní důsledky, tedy snad ne u nás, ale v USA by se asi dost divil.
BOBORO - samozřejmě v případě nějakého průseru .......
Naposledy upravil(a) vladimir dne 07 dub 2016, 21:47, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

No sósedova cérka co odešla do Chikágou montuje tam s gymplem po práci zásuvky a nestěžuje si na tamní právo ....
Zaky

#15 Příspěvek od Zaky »

Mě takové návody nechávají v klidu, na Internetu najdeš ledacos, ten snese snad víc, než papír a papír jak známo snese všechno :-) Je potřeba především používat vlastní hlavu, pokud něco nevím, tak se do toho buď nevrtám, nebo nejdřív studuji, pokud možno z více zdrojů abych si mohl udělat vlastní názor na věc, případně to proberu s někým, kdo se v problému orientuje a poradí, opět mi nic nebrání si na jeho rady udělat vlastní názor a než se do něčeho pustím, posoudím, jestli na to mám, nebo ne. Vyměnit zásuvku sice není práce pro každého, ale na druhou stranu to zvládne celkem dost lidí, když něco rozebírám, tak si to můžu vyfotit a případně nakreslit v původním stavu a mám pak podle čeho po výměně zkontrolovat, zda je vše tak, jako před zásahem. Za předpokladu, že je dotyčný manuálně zručný a má aspoň trochu přehled, jak to tam s těmi dráty má být, je dobrá šance, že vše zvládne. Já zapojoval elektriku při rekonstrukci bytu pod tátovým dozorem, když jsem byl v šesté třídě na základní škole a nepřišlo mi to nějaké složité či nepochopitelné.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“