Oprava Tesla Condor

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Elektronik55

#106 Příspěvek od Elektronik55 »

U motorků v Condoru se nemá co pokakat , boční "tah" u řemeničky není velký a motorek "přísunu hlav" má šneka . Jediná bolest je komutátor , tento stačí zpravidla očistit a motorek funguje dál . Jsou - li ojetá kladívka ,
je možno je nahradit obdobnými typy z jiných el. motorků , ale je potřeba mechanické uzpůsobení . Nikdy ale motorky nebyly "spálené" !
Vladimír
starecd

#107 Příspěvek od starecd »

Elektronik55: měl jsem v ruce sice jenom 3, ale to vyčištění stačilo na všechny, většinou posuvové. Velmi dobrá konstrukce. Škoda, že Japončíci šli tou druhou cestou.
Artaban001

#108 Příspěvek od Artaban001 »

Ještě aby byly spálený, když mají v "cestě" spoustu elektroniky, která by při mechanickém přetížení odešla dřív. Vždy tyto motorky odejdou na sjetý kartáče, nebo komutátor. U jednoho motorku jsem viděl dokonce komutátor rozbroušený na dvě části od těch snad bronzových kartáčků..
hrivan

#109 Příspěvek od hrivan »

Motorek jsem vyčistil a na zdroj běžel.V mechanice ani neškubne,trazistory jsem próměřil dle manuálu,tak už zbývá jenom ten UL1901.jinak vozík vyjede,spustí přehrávání,ale hned vypne protože nejede navíjení.
Artaban001

#110 Příspěvek od Artaban001 »

hrivan

#111 Příspěvek od hrivan »

Díky za odkaz,zítra prověřím co tam popisují a stejně mám podezření na ten motorek.Má poměrně velký odběr proudu.Znovu jsem ho otevřel a komutátor je v půli přerušený.
starecd

#112 Příspěvek od starecd »

Vždyť můžeš motorky prohodit a hned budeš vědět na čem jsi. Četl jsem ty odkazy, ale jen samé dohady.
Artaban001

#113 Příspěvek od Artaban001 »

Teď mě napadá, že na zkoušení těch motorků by se dal docela dobře použít osciloskop, když budeš ten motorek napájet přes vhodný bočník, na kterým budeš snímat proudový rázy vzniklé přepínáním cívek rotoru. nedokonalý dotyk těch per bys tím mohl prokázat.. (motorky bez vnitřního regulátoru)
konosuke

#114 Příspěvek od konosuke »

rozebrat parchanta na díly, za sedm stovek ho není škoda, budou hlavy, motor i repráky a ještě něco zbyde:
http://elektro.bazos.cz/inzerat/5970363 ... condor.php
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
hrivan

#115 Příspěvek od hrivan »

No ten vypadá pěkně,ale to bych si neměl s čím hrát.Tady jde o trochu zábavy a ne koupit hotový.Ten co dělám ležel někde v kotelně ,asi 8 let.No tak mám co dělat.
konosuke

#116 Příspěvek od konosuke »

no zkrátka: ze dvou vraků poskládat jeden hrající, vo to mně šlo, ale když ne...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Artaban001

#117 Příspěvek od Artaban001 »

Ono by se taky mohlo stát, že by ten "vrak" na ND mohl být v lepší kondici, než to, co se snažíš spravit. :-)
hrivan

#118 Příspěvek od hrivan »

On to zas není takový vrak,ono to vše funguje,pouze zlobí mechanika ,dlouhou nečinností a prachem.Ten motor se točí,ale má malou sílu.Někdy se rozjede hned a někdy se musí postrčit.Objednám nový a uvidíme.Jinak napětí na něj jdou podle servis manuálu.
starecd

#119 Příspěvek od starecd »

Jak píšeš byl od prachu, vyčistil jsi motorek celý nebo jenom kartáče?
hrivan

#120 Příspěvek od hrivan »

Motorek jsem vyčistil celý,měl jsem ho dokonce 2x rozebranej i namazenel.Vyndaný celý rotor,ale vypadá,že to jedno vinutí je nějaký zašmodrchaný.Majitel povídal,že už mu zlobil dřív.Motor stojí 29Kč,horší je to z poštou,tak ho asi objednám.On se špatně rozebíhá i venku na volno.Lehounce ho prstam přibrzdím a zastaví se.Na volno má spotřebu 90mA a když ho přibrzdím,tak to skočí na 250-290mA.Do prava se roztáčí a obráceně už skoro vůbec.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“