Pájecí stanice ZD-99, nefunkční (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Pájecí stanice ZD-99, nefunkční (přesunuto)
http://www.ges.cz/cz/pajeci-stanice-zd- ... 13738.html
Zdravím,
mám tuhle stanici již několik let a byl jsem s ní do dnešního dne spokojený.
Dnes jsem ji nechal omylem zaplou cca 20minut na MAX výkon(odpajoval jsem kondenzátory z desky pájené 🤐 bezolovnatým cínem) a něco v ní odešlo, protože se už vůbec nezahřívá v žádném teplotním rozsahu hrot-je studený, stejně jako tělo pera. Napájení stanice funguje - kontrolka svítí.
Rozdělal jsem pájecí pero a spirála vypadá, že spálená/přerušená není.
Dráty tam nikde upadlý nejsou(vedou tam jen 2) .Náhradní hrot vyzkoušen-nic.
Rozdělal jsem stanici a vše(moc toho tam není - triak, odpor, 2 potenciometry-kalibrační a ladící, 2 tantal kondíky) se zdá být v pořádku.
Jak proměřit triak ale netuším.
Co tam mohlo odejít? Ten Triak BT136-600E?
http://www.ges.cz/en/triac-bt136-600e-n ... 13500.html
nebo pájecí pero?(nezdá se mi ale)
http://www.ges.cz/cz/pajeci-pero-pp-99-GES07713756.html
Škoda, že to nemá bi-metalovou pojistku na ochranu proti přehřátí a poškození součástek.
Triak nemusíš vyletovávat.
( na obrázku triak není, ale je to stejné jako u tranzistoru mosfet )
- Přílohy
-
zkoušečka vodivosti z mobilu.jpg- (67.96 KiB) Staženo 287 x
samponek píše:Triak ověříš připojením hrotů žárovkové zkoušečky. Hroty dáš mezi obě anody a jedním hrotem škrtneš o gate. žárovka se rozsvítí a musí zůstat svítit.
Triak nemusíš vyletovávat.
( na obrázku triak není, ale je to stejné jako u tranzistoru mosfet )
Blíží se den, a cejtím to v kostech, kdy budeš mít ve schématu stavební míchačku
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Sory,ale něco mi do toho vlezlo, teď už to dělat nebudu - vrhnu se na to až dopoledne. (respektive až se proberu)
Ta spirála měla odpor tuším 9 Ohmů.
Žárovkovou zkoušečku nemám, ale stvořím(na nic jsem ji zatím nepotřeboval).
Multimetrem by ten triak nějak proměřit nešel?
jj, jsem začátečník - mám tu mikropájku na to, co potřebuju - vyměnit pár kondíků na deskách, zbastlit nějakou stavebnici apod - hlavně kvůli tomu zasr... bezolovnatýmu cínu (Naštěstí jsem se ho už naučil spolehlivě tavit i bez sousedících součástek
2 tužkovky, žárovka, 2 čudliky. Bez kádéček, bez káýček, bez mobilu, bez VN trafa. A hlavně JEDNODUŠE.
— Winston Churchill
Pokud
jk562 píše:Ta topná spirála měla odpor tuším 9 Ohmů.
tak je to dost divný. Nebude tam někde zkrat? Při 230V by to mělo mít výkon 48W, čemuž odpovídá odpor topného tělesa cca 1100 ohm. Platí P=(U^2)/R
Ten mobil je tam jenom jako zdroj 3,6V?? Neřekl bych, že Lion akumulátor se hodí na takové pokusy.
— Winston Churchill
Bez diod i po připojení na menší napětí třeba 12V žárovka blikla a bylo po ní.
Orientačně se podle svitu dá zjistit i přítomnost napětí v obvodu ( i střídavého ) žárovka svítí mírně víc, než když jsou hroty zkratované. Ano, mobil je tam kvůli zdroji 3.6V a nabíječ baterie ze zásuvky ( nabíjí se jednou za měsíc podle toho jak často se používá)
Multimetrem u triaku ověříš pouze přechod A1 G a případně jestli není proražený.
Abys ověřil, jestli spíná, je potřeba víc Voltů, než dává multimetr ( baterka uvnitř mobilu má cca 3.8V)
Napětí 3.8V je dostatečné i pro ověření funkce tranzistorů mosfet.