Zapojení komínového ventilátoru
Moderátor: Moderátoři
Zapojení komínového ventilátoru
Ventilátor je napájen z jednotky kotle, která mu řídí otáčky.
Děkuji předem za odpovědi, případně vysvětlení, proč to vadí.
- Přílohy
-
Vent.png- (8.11 KiB) Staženo 120 x
Jak ta jednotka kotle ty otáčky řídí? Je tam nějaký frekvenční měnič a řídí počet otáček nebo jen zapnutí a vypnutí?Ventilátor je napájen z jednotky kotle, která mu řídí otáčky.
Co jsem slyšel, přehození napájení fáze a středního vodiče prý může vadit elektronice řízení kotle kvůli nějakému čidlu.
- Přílohy
-
motor1.JPG- (13.46 KiB) Staženo 117 x
voitano píše:p32 píše:A žárovka by ti takhle svítila?
žárovka ve ventilátoru svítí, co dál....?
Pořád netuším, proč je zapojený termostat nesmyslně.
(pokud tu teda není jen spousta hnidopichů, co jim vadí ten zkrat termostatu, což je jen tisková chyba)
Děláš si fakt srandu nebo jsi na tom tak špatně? Ty zapojíš žárovku na jeden drát stejně jako ten "termostat", tj. se zkratem mezi vstupy a ona ti svítí? Proč tedy nepřiznáš, že termostat zapojený tak, že je mezi vstupy zkrat, tak nemůže fungovat a furt se vymlouváš na to, že nic netušíš?
A zkus taky konečně odpovědět (pokud to opět není vládní tajemství), co je to za kotel a proč máš potřebu ty dráty přehazovat.
1) nemám potřebu jej zapojit obráceně, ale v dokumentaci kotle bylo schema zapojení, které tomuto ventilátoru neodpovídalo (asi jiný typ ventilátoru)
2) ten "čtvereček je hallova sonda na zpětnou vazbu otáček, v zapojení se nepoužívá
3) druh řízení otáček nevím, ale dle velikosti krabičky odhaduji triakové řízení.
4) zapojení prováděli topenáři (prý takový kotel dělali poprvé), elektrikáře neměli. Nebudu ani říkat, jak to zapojili co všechno u toho prý dělali. Osobně jsem u toho nebyl (není to kotel můj). Nicméně když jsem to pak zapojil dle barev, tak se z jednotky zakouřilo. Po schladnutí fungovala a funguje dál (ale co vidím štěrbinou v jednotce, tak shořel varistor). Pak jsem stáhnul ten datasheet a zjistil, že to mají nakreslené obráceně než jsem to zapojil já. Proto se ptám, zda se z toho zakouřilo proto, že byly přehozeny L a N nebo to dostalo sadu už z předchozích testů oněch kamnářů nebo prostě náhoda.
Díky za váš zájem mi to vysvětlit.
Honza
Jo, ti topenáři byli určitě odborníci na elektřinu i s revizí na elektřinu, že? To mě vždycky pobaví, jak se bere firma, který prý umí a dělá všechno a potom se tam objeví ještě další (cizí) kachličkář, který se ptá jak to má vykachlíkovat a vodoinstalatér či topenář dělají elektřinu. Ještě chybí, aby zedník montoval plyn a je to.
Kdybys tu instalaci elektřiny popsal hned, tak by se radilo jinak takže se nesmíš divit, že někteří hádali od pasu.