Návrh teplotného odpájača
Moderátor: Moderátoři
Návrh teplotného odpájača
Pri návrhu som vychádzal z teplotnej závislosti polovodičového prechodu na teplote pri konštantnom prúde. Snímací tranzistor Q1 (pripojený cez tienený kábel) je napájaný zdrojom prúdu tvoreným tranzistormi Q2 a Q3. Úbytok na snímacom tranzistore + úbytok napätia na R3 je privádzaný na komparátor. Trimer R5 slúži na zmenu hysterézie komparátora pre nastavenie prahových teplôt. Trimer R4 zabezpečuje referenčné napätie a tým ovplyvňuje preklápanie komparátora. Ako výstup som zvolil relé budené tranzistorom.
Chcem sa opýtať:
1. Sú moje úvahy správne? Vedel by som si v tomto obvode trimrami nastaviť teplotu pri ktorej ochrana zareaguje a pri ktorej vypne?
2. Aká bude teplotná závislosť obvodu? Nebudú odchýlky nastavených teplôt pri zmene teploty okolia modulu priveľké? Zdroj referenčného napätia by som vedel spraviť aj pomocou TL431, čím by som zvýšil stabilitu.
3. Aký operačný zosilňovač mám zvoliť? 1458 postačuje?
Za každú odpoveď vopred ďakujem...
- Přílohy
-
odpajac.png- schema
- (10.31 KiB) Staženo 129 x
OZ som zmenil na LM358, ktorý by nemal mať problém s nesymetrickým napätím.
R1 a R2 som volil pre konštantný prúd 10mA. Úbytok na R3 a snímacom tranzistor mi vychádza okolo 3V.
- Přílohy
-
odpajac 2.png- (27.64 KiB) Staženo 167 x
Proč je použitý 2N3704 ? je to už nedostupný typ.
Proč je u relé na rekuperaci 3A dioda ? - piš tam součástky, které by jsi chtěl skutečně použít.
Odporem R1 65R teče 170mA ?
Zdroj proudu Q2,Q3 dává cca 10mA, je tolik potřeba ?
V jakém rozsahu chceš nastavovat tu referenci 0 až 11,8V ?
V jakém rozsahu chceš nastavovat hysterezi ?
Na snímacím tranzistoru je cca 700mV s TK -2mV/°C, na R3 je cca 2,4V a zdroj proudu má stejný rel. tep. koeficient k teplotě okolí, protože je řízen Ube Q2 ? Teplota okolí bude zavádět chybu 3x více než je změna na chladiči ! Jaký tam má odpor R3 význam, kromtoho že tam zavádí chybu ?
- Přílohy
-
odpajac_4.png- (18.97 KiB) Staženo 156 x