Pájecí stanice ZD-99, nefunkční (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
Pravda ale, zapojení jsem v opačným směru nedomyslel. Níže je oprava.
- Přílohy
-
y.png- (3 KiB) Staženo 228 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Cílem bylo, aby se nespalovala při připojení do obvodu když tam náhodou je nějaké napětí a zkoušečka byla spolehlivá.
Triak je (asi) v pořádku.
1-2-3:
G-A-K - žárovka se po stisku TL2 rozsvítí a svítí i po uvolnění TL2,po spojení A+K(stisk TL1) se to rozsvítí silněj a po uvolnění TL1 to zhasne.
G-K-A po TL2 -žárovka se nerozsvítí(je to OK?), TL1 svítí, po uvolnění zhasne ).
Odpory jsou v pořádku(v toleranci).
Tlumivka - 1,5 Ohm, bez potisku, víc jsem nezjistil
Diak-ten asi nijak nezměřím(lab. zdroj nemám).
Problém je ale každopádně v napájení spirály.
Ty 2 kroucený drátky, co do spirály vedou, jsou potáhlý takovou pogumovanou bílou bužírkou, která vede až dovnitř trubice.
Budilo to dojem, že tam vedou dráty oba - když se za obě bužírky zatáhlo, tak to vypadalo, že obě držely(moc jsem za ně ale netahal, abych je neurval) - bohužel byly k sobě slepeny(měkká guma).
Když jsem ty bílé bužírky od sebe odlepil, v jedné chyběl drátek(až po černou bužírku(viz obrázek) - vypadalo to, jako by tam ten drátek nikdy nebyl.
Obě bílé bužírky byly na okrajích u trubice spálené-drolily se v prstech
Zvláštní, že se ten drátek spálil tak, že po něm nezůstala v bužírce ani stopa. Je to vůbec možný? Kdyby jenom kousek...,ale po celé délce??
Má cenu vyměnit topný tělísko nebo celý pájecí pero? Mám obavy,aby to po výměně neodešlo znovu.
G- A2 to svítit nebude, pro otevření musí být přivedeno napětí vždy mezi G-A1 v obou polaritách.
Škrtnutí o gate platí u mosfetů, u triaku musí být hroty pořád spojený mezi A1 - A2 a z A2 sjet na G v obou polaritách hrotů.
Takže pokud to chápu dobře, tak i když se TRIAK podle tohoto orientačního měření chová jak má, nemusí být v pořádku. Pokud nejsou někde vidět číselné hodnoty(měřák), je to vždy jen sázka do loterie.
Zkoušel jsem měřit odpor multimetrem:
G-A2 i A1-A2 - po každém změření je potřeba změnit polaritu, jinak to nepropouští - v obou případech odpor nekonečný
G-A1 - změřím vždy bez nutnosti měnit polaritu. Při změně polarity a zpět naměřím vždy odpor 50Ohmů.
- vypovídá to něco o stavu?
Ještě mě napadlo - není jednodušší rovnou pro jistotu koupit ten triak (stojí pár korun)?
http://www.ges.cz/en/triac-bt136-600e-n ... 13500.html
- doufám, že má stejné parametry jako ten v mikropájce. Ale snad existujou nějaké normy, takže bych tipoval, že bude vyhovovat