Transformátor 160VA
Moderátor: Moderátoři
Transformátor 160VA
Můj dotaz směřuje k využití tohoto transformátoru.
Kde všude by se dal tento transformátor využít?
Děkuji.
Nebo samokmit s kádéčkama bez štěnic.
- Přílohy
-
měnič samokmit 4x KD503.jpg- (80.95 KiB) Staženo 123 x
A technická poznámka k Bublifukovi a jeho způsobu kreslení schémat - zkus porovnat moji verzi se svou a řekni mi, co je na nich jinak - a proč ...???
- Přílohy
-
m_ni__samokmit_4x_kd503_140.jpg- (80.84 KiB) Staženo 114 x
A kutilmile - nelituju tě
Mně to můj první učitel elektroniky ing. Lána objasňoval jako pojem "štábní kultůra kreslení schémat" - prostě co nejmíň křížení, na schématech zřetelně od sebe oddělovat signálovou a výkonovou část, když už jde o symetrický zapojení, kreslit ho symetricky atd atd - i za tu cenu, že se schéma víc roztahá po papíře a k "propojení malovánek" bude potřeba větší dýlka klidně i souběžně vedenejch spojovacích čar/vodičů. Jo, dá to víc práce, Eaglu nebo podobnejm softům to moc pod fousy nejde, ale furt to vypadá víc k světu než ty vrabčí hnízda, který tady plive Bublifuk ...Kvicala_r píše:že Ty ses bál nebezpečnyho souběhu a křížení?
Jasně že ve finálním hmatatelným výrobku to bude jinak, ale i tam by měla bejt mechanicky oddělená vstupní a výstupní strana trafa už jen kvůli izolačním vzdálenostem, signálový a regulační obvody by se neměly (skoro) dotýkat výkonovejch HŘEJÍCÍCH součástek atd. atd...
Achab píše:Není to náhodou novější EJF-ABB? Podle těch 230V, za původního EJF se ještě trafa dělaly na 220V. Sekundární napětí 11,5V taky není běžné - Jevišovice dřív vyráběly malovýkonová trafa převážně pro rozvaděče v normalizovaných řadách napětí 12V-24V-48V apod.
Jevišovice vyráběly cokoli, i svářečky
EKKAR píše:A technická poznámka k Bublifukovi a jeho způsobu kreslení schémat - zkus porovnat moji verzi se svou a řekni mi, co je na nich jinak - a proč ...???
Ani na jednom nejsou vyznačeny orientace vinutí, takže bohužel, obé je stejně blbě
Kromtoho, jak se to má rozkmitat, když jsou po zapnutí spodní tranzistory tvrdě zavřený ?
Kopnutím do vinutí 100 závitů se to rozkmitá, na výstupu musí být připojená zátěž ( aspoň minimální )
Vinutí v bázích musí být v protifázi, jinak to nejede.
Na to zajisté nepotřebuješ pomocné vinutí, stačí prsknout do budícího - viz. měniče z úsporek.
Taktéž vztah orientací výstupního transformátoru a budícího musí být specifikován.
Podle tohoto to žádný laik správně nepostaví a ten co tomu trochu rozumí takové schema nepotřebuje.
Na pomocné vinutí 100z je připojen tranzistorový klopný obvod a stabilizuje kmitočet.
Se zpětnovazebním vinutím až na výstupní straně má trafo měkčí chod, než na vstupní straně. Přes výstupní trafo se zaoblí hrany.