Nabijecka Li-ion 6 clanku

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
termit256

Nabijecka Li-ion 6 clanku

#1 Příspěvek od termit256 »

Potrebuji udelat nabijecku k zarizeni ktere bude napajet 6 clanku 18650 v serii. Clanky se budou nabijet primo v zarizeni, takze je neni mozne vyndat a nabijet po jednom. Napajeni by melo byt z nejakeho bezne dostupneho adapteru pro led pasky, z NTB (19V) nebo 24V apod.

Problem je, ze snad az na jeden obvod od linearu nemuzu nic najit.
Napada Vas jak to resit?

Cele by to melo byt co nejmensi, takze zadne TL494+KD... nepripada v uvahu :-)
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

6x 4,2V je 25,2V. Taak musíš mít něco s min. 27V, možná i víc.
Jinak co třeba L200 (CC/CV charakteristika)?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
dj_rizek

#3 Příspěvek od dj_rizek »

To se nebojíš co se stane až se to rozlítne?To už je pěkná bomba,články budou funglovky?
6 článků je dost,bez balanceru možná nabíjet malinkým proudem ale i tak...
Jak ošetříš podvybití článků?
24V je při nějakým jednoduchým zapojení málo.

Ještě to chceš malinký,no nevím.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

No s tim napetim je to blbe, vim o tom, ale co uz nadelam. Bude to chtit napr. buck-boost/sepic menic.
Jako nejakou zakladni ochranu bych tam placl neco v tomto stylu http://www.analog.com/en/products/power ... t-overview

Idealni by bylo pouzit nejaky jednoucelovy obvod, mivaji integrovane vypinani pri 1/10C a casovac.

Clanky budou nove, koupene vsechny najednou.

Je mi jasne ze nabijeni v serii neni zadna vyhra, ale co jsem se dival do spotrebky typu roboticke vysavace, nijak to tam neresi a funguje to vcelku bez problemu.

Z duvodu rozmeru bych volil urcite spinany regulator, L200 bych asi neuchladil.
Atlan

#5 Příspěvek od Atlan »

Tusim ze 6clankov zvladnu sledovat plosaciky z ciny. Umaznuju nastavit min max napatie a vystup je piezo tak ze keby bolo nieco mimo rozsahu tak to piska a vies t odpojit od nabijacky alebo zataze. Ak chc3s nejaky obvod p4iamo tak to neporadim.
termit256

#6 Příspěvek od termit256 »

Mi jde spis o to nabijeni, logika nabijeni by mela byt v zarizeni aby v pripade poruchy adapteru jejichz zivotnost je nevalna sel rychle nahradit cimkoliv jinym a nemusel jsem stavit specialni nabijecku znova.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

A zapojit dvě nabky vždy pro 3články je neřešitelné ?
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

Jako ze bych mel dva sitove adaptery ktere bych pri nabijeni oba musel pripojit?
No nevim, tohle mi prijde jako pomerne divoke reseni.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

To je v dnešní době problém napáječ s dvěma napětími ? K tomu 2x toto a je . http://www.ebay.com/itm/Battery-BMS-Pro ... SweuxWRHak
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

To co pises je jen nejaka ochrana ktera odpoji baterii pri problemu, proud to regulovat neumi - nabijet se s tim neda.
Zdroj by mel vypadat nejak takto http://www.ebay.com/itm/24V-2A-AC-DC-Sw ... SwECZUm95h
Z duvodu nevelke zivotnosti takovych zdroju chci pouzit neco standartniho co bez problemu nahradim, zadnou exotiku. Zdroje se dvema napetima mivaji spolecou zem, coz mi moc nepomuze. Bude se toho delat mala serie v jednotkach kusu a pouzivat to budou i BFU, proto bych nechtel do sitoveho zdroje nijak zasahovat, pripadne pri poruse vyrabet neco specialniho znovu.
BOBOBO

#11 Příspěvek od BOBOBO »

Tak použij 2*B3AC . Sám je mám doma . Každý článek je nabíjen samostatně i s indikací skončení dobíjení . jinak v tom odkazu mají single section charging protection voltage 4,35 V , tak nevím ...
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

Zapojeni toho cinskeho bazmeku je neco obdobneho jako zde http://www.sii-ic.com/en/semicon/files/ ... 1376_2.gif

Ty nabijecky cos nalinkoval jsou li-pol, tusim ze ty se nabiji na vyssi napeti.
Je to reseni takove humpolacke, ale zase je nabijen kazdy clanek zvlast coz je urcite lepsi nez v serii. Na druhou stranu jak uz jsem uvedl, vyrobci spotrebky to nijak neresi a problemy s tim nejsou.
dj_rizek

#13 Příspěvek od dj_rizek »

Problémy jsou akorát o nich nevíš.Já měl těch vadnejch akupaků v ruce dost.
Proč to musí bejt napájeno 6 článkama a ne třeba 2 se step-up?
Spousta akupaků má v sobě elektroniku podobnou tomu co ti tady už odkazovali která při poruše článku akupak vyřadí proto nebouchne.
termit256

#14 Příspěvek od termit256 »

Hodne clanku je tam proto ze potrebuju vetsi kapacitu, ne napeti.
Bateriove napajeni jsem nikdy nedelal, mel jsem za to ze s temi akupacky nejsou problemy. Pokud to opravdu hodne odchazi, bylo by dobre asi zvolit nabijeni kazdeho zvlast. Jenze to celou vec zase zkomplikuje.

Zkusim tedy pouzit to so navrhoval Bobobo, jen mam trochu obavy z toho rozdilu mezi liion a lipol.
dreamer

#15 Příspěvek od dreamer »

BOBOBO Nějak mi není jasné co to všechno umí, že to balancuje to je mi jasné ale v angličtině nejsem tak dobrý abych zjistil jestli to dokáže samo ukončit nabíjení, signalizovat stav a pod. Nebo jestli se to musí řešit externě.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“