Jak nabijet gelovou baterku levnou nabijeckou ?
Moderátor: Moderátoři
- sergio1989
Jak nabijet gelovou baterku levnou nabijeckou ?
- Artaban001
Jinak, pokud máš doma auto, tak v Lídlu jde občas natrefit na takovou šedomodrou nabíječku, která je na 12V baterie i na 6V baterie v olověným provedení. Napětí si to volí samo, nabíjecí proud zvolíš tlačítkem "motocyklu". Více návod k obsluze. Psali tam, že to jde i na hermetický olova snad od 1Ah... (nutno ověřit)
Olověný akumulátor se nabíjí napětím s omezením proudu. Pokud neomezíš napětí, baterka Ti pak plynuje a strácí vodu přes jednosměrný ventily pod horní deskou. Takže Ti dřív odejde..
A kutilmile - nelituju tě
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
http://www.elektronicke-stavebnice.cz/p ... umulatory/
kachle píše:Já používám toto již pár let a plná spokojenost.
http://www.elektronicke-stavebnice.cz/p ... umulatory/
To je neuvěřitelný!
- Přílohy
-
nabijecka2.jpg- (126.41 KiB) Staženo 224 x
-
nabijecka1.jpg- (128.27 KiB) Staženo 281 x
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Nabíjej to po každé jízdě, olověným baterkám škodí ponechání ve vybitém stavu.
- Artaban001
Pokud postavíš baterii vývodama vzhůru, je celej vršek zakrytý destičkou. Po krajích najdeš kanálky na odvod HHO. Pokud tu desku odlomíš, tak se na Tebe budou usmívat gumový kloboučky, který budou lehce vdutý dovnitř (tepelný cyklování působí mírný podtlak v článku). Kloboučky se po natlakování článku odchlípnou od trubičky a přetlak uniká škvírou. Tvoří jednosměrný ventily. Minimálního plynování se dosahuje materiálem elektrod a přesným dodržováním provozních podmínek - takže i předepsaným způsobem nabíjení... . Jinak je elektrolyt buď ve formě gelu , nebo nasáknutej ve "skelný vatě" - technologie AGM.
Obě verze mají ventilový "odvětrávání"
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- Artaban001
Synovcovy jsem dělal nabíječku z univerzálního adaptéru, který jsem vybavil sériovým odpůrkem kvůli omezení přetížení při připojení vybité baterie. Nabíjelo se to přes noc. Měl jsem nastaveny to "Stand by use", takže se baterka hlídat nemusela. Synovec z toho stejně odrostl, takže to skončilo neznámo u koho..
- Přílohy
-
r914.jpg- (26.57 KiB) Staženo 179 x
A Cykle jsou konstrukčně úplně jiný desky, tam se předpokládá nabití na 14,4 až 14,7V a pak se vybijí velkým proudem 3-5C až na povolený napěťový minimum a pak se zase ihned musí nabít. Tyhle baterky se dávají do invalidních vozejků a pod.
V životě jsem neslyšel, že by byl nějakej hybrid co by uměl při zachování deklarovaný životnosti a proudovýho zatížení obojí. Aspoň ne u Panasonicu. O tom se přesvědčil jeden vozíčkář tady u nás kdy chtěl ušetřit a sehnal si do vozejku Yuasa Stand by baterie. Stejná kapacita a o 2 kg lehčí. Po 3 cyklech mu začaly při zatížení téct. Pak jsem mu musel řešit sežranej vozejk a nový cyklický baterky. Na ně jezdí už čtvrtej rok.