Magnetofon B115, nastavení na Maxelly

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EL34

Magnetofon B115, nastavení na Maxelly

#1 Příspěvek od EL34 »

Zdravím,
Jak co nejjednodušeji nastavit B115 na nahrávání na Maxell UD25-120?
Našel jsem, že potřebují asi o 2dB vyšší záznamový proud než standard Basf DP26LH. Lze to nějak elegantně realizovat třeba odporem paralelně k trimru předmagnetizace? Není třeba pak přenastavit i záznamový proud? Chci do toho co nejméně hrabat a přepínač na čelní panel dávat nechci. Maximálně nějaký malý uvnitř přístroje. Mgf mám z výroby nastavený na Basf DP26 LH - stejná úroveň při přepínači Monitor tape i source. AGFA PE46 asi také vyžaduje vyšší bias než BASF. V poloze tape je signál silnější než v Source a má i více výšek. Tím pádem i více šumu.
Prostě Chci teď nahrávat i na Maxelly a Agfy. Používám 9,53cm/s. Díky
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

najdi trimry R13/R14 47K, tam si udělej další dva trimry a přepínač a nastav si to
a co se týká záznamového proudu, nebudeš nahrávat na "0" ale na +2dB podle měřáků . . .

. . . jsem ale přesvědčen, že uchem rozdíl moc nepoznáš, já bych se v tom nevrtal . . .
ty 2dB je rozdíl v úrovních 1,26x
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Pokud si vzpomínám, na Maxell UD jsme nepřenastavovali na B73 nic. A ten popis je zřejmě špatně přeložený, podle zdvihu výšek se má přidat předmagnetizace, nikoli záznamový proud.
Už při záznamu úrovní +1 dB se nedalo dostat se zkreslením pod 3 % (t.j. téměř dvojnásobek zkreslení Agfy), při nastavené záznamové úrovni +2 dB se zkreslení zvedlo na cca 6 % (t.j.srovnatelně, jako jako u Agfy nebo BASFky).
Přidání předmagnetizačního proudu o 1 dB sice poněkud zhoršilo přenos výšek přes dosud používané pásky, srovnalo přenos přes Maxell UD, ale sotva sluchem rozeznatelně. To se dalo dořešit "tónovou clonou", resp. korekcemi zesilovače.
Nic nešteluj, jestli těch Maxellek nemáš stovky cívek, abys to zprůměroval. I jejich parametry se v průběhu délky na jedné cívce mění, natož šarže od šarže.

Mimoto úroveň remanentního zkratového magnetického toku z pásku, jeden z určujících to parametrů pro úroveň signálu na snímací hlavě, nezávisí na nastavení záznamu, ale na vlastnostech magnetického materiálu vrstvy a nemáš možnost ho ovlivnit. Proto ani nečekej, že při přepínání připoslech před/za páskem bude stejná hlasitost. Nebude a ani nemůže být, dokonece nebude ani se stejným páskem z referenční výrobní šarže (ačkoli při rychlosti 19 cm/s přestává mít vliv struktura a spektrum zaznamenaného signálu, ty rozdíly se s rostoucí rychlostí zmenšují úměrně tomu, jak se zmenšuje nutná korekce záznamové charakteristiky).
Naposledy upravil(a) Hill dne 21 dub 2016, 09:03, celkem upraveno 1 x.
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Proto mívaly lepší magnetofony vyvedeno nastavení předmagnetizace. Nastavení záznamového proudu není potřeba uvnitř mgf měnit. Pokud je výstup silnější, tak se stačí řídit indikátory v poloze tape a trochu stáhnout vybuzení - se změnou předmagnetizace se to také trochu změní.
Já jsem ty pásky kdysi používal na B93 a mírně jsem předmagnetizaci přidával. Problém byl v tom, že na rozdíl od B113 jsem neměl k dispozici ten odposlech za páskem, takže se to nastavovalo hůř.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Běžný člověk neuslyší , je to téma jinam ....
PS Další knoflík pro běžného spotřebáka je na figu .
EL34

#6 Příspěvek od EL34 »

Hill píše:Pokud si vzpomínám, na Maxell UD jsme nepřenastavovali na . I jejich parametry se v průběhu délky na jedné cívce mění, natož šarže od šarže.
.

Tohle opravdu existovalo? Mě příjde že jeden kotouč hraje stejně od začátku do konce. Šum to má stejný. Pouze několik dm od konců pásku se občas ztratí výšky.

Se záznamovým proudem určitě nechci hýbat, pokud to nebude nutné.
Nahrávky nahrané na B115 přehrávám na B100. Tam se ta maxelka jevila jako přebuzená výškami - byly nepříjemné. Reprodukční zesilovač v B100 a B115 by měl hrát stejně. Rozdíl je pouze v záznamovém- B100 byl nastaven na LN a 115 na LH pásky.
BOBOBO

#7 Příspěvek od BOBOBO »

B 100 bych tedy jako referenci nevzal . Vůbec pásky z jednoho magiče na druhém nebude nikdy to samé . Jsou to prostě analogy .
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

EL34 píše:Nahrávky nahrané na B115 přehrávám na B100. Tam se ta maxelka jevila jako přebuzená výškami - byly nepříjemné. Reprodukční zesilovač v B100 a B115 by měl hrát stejně.

. . . ale jen za předpokladu, že budou stejné a to ty zesilovače rozhodně nejsou !
Stačí aby ten v B100 měl horší přebuditelnost a bude to tak jak popisuješ . . .
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Především v B100 je použitá strmější korekce výšek, než se na devítku používala u strojů s devatenáctkou. A to i při snímání - hlava v B100 je laděná do rezonance paralelní kapacitou někam do oblasti 19 kHz, při záznamu jsou výšky více zdůrazňované a musíš to vyzkoušet a zohlednit při nastavení vhodné záznamové úrovně, nejde ji beztrestně překračovat.
Zato v B115 (a vícerychlostních strojích vůbec) se tohoto jevu nevyužívá (zkomplikovalo by se to přepínáním kondenzátorů připojených paralelně k hlavě podle rychlosti a zanášelo by to další citlivost na rušivé pozadí), pokud si pamatuji, tak B115 zdůrazňuje při snímání výšky jen o asi 5 dB, zdvih začíná kiolem 9 kHz a končí na 22 kHz.
Tak si odzkoušej výchylky měřáčků na B100, při jakých ten který záznam ještě nezasykává. Jinak se ty budíky tváří na symfonickou hudbu, jinak na rock, jinak na jazz a jinak na mluvené slovo.
Ta nula na nich je zákon jen v definovaných podmínkách zkušebny. Co do toho pouštíš ty, ale může mít (a často má) jiné výkonové spektrální složení signálu, které indikátory tak přesně neukazují.
ok1hga

#10 Příspěvek od ok1hga »

Hill píše:Ta nula na nich je zákon jen v definovaných podmínkách zkušebny.

nahrávání a přehrávání sinus kmitočtů z tónového generátoru s přesně nastaveným zkušebním kmitočtem a úrovní . . .
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“