Může tato triak sestava přežít "zkratování" vstupu
Moderátor: Moderátoři
Může tato triak sestava přežít "zkratování" vstupu
prosím o radu, zda triak sestava v odkaze může přežít "zkratování" fázového vstupu a výstupu 230V/10A. V této sestavě je použit jen fázový vodič, nulový vodič je pouze proklemován přes svorky a neslouží k napájení triaku.
Nu a protože čínan dal malý chladič(odpovídají celkově malému rozměru celé sestavy), tak mám při počátku provozu, kdy jedou tři takové triaky na 3fáze na 100% výkonu (tj. jsou otevřené na maximum a nejvíce se zahřívají) obavy ze spálení či zkrácení životnosti. Takže proto chci co nejdnodušeji jednoduchým trojfáz. spínačem "vyzkratovat" (propojit) vstupy a výstupy jednotlivých triaků a výkon- proud poteče mimo triaky. Jen si nejsem vůbec jistý, zda to nemůže zničit triak či další elektronické součástky...??
Regulace triaku se uplatní až po určité době od počátku provozu sestavy, kdy půjde stáhnout na cca 50-60% a samozřejmě vypnutí onoho trojfáz. "zkratovacího" vypínače.
http://aukro.cz/fazovy-triakovy-regulat ... 98118.html
Odkaz je jen pro lepší a podrobnou ilustraci zapojení triak sestavy, která je vidět v dalších fotech odkazu po rolování. Jinak je na Aukru předražená přes prostředníka, já ji mám za pár desetikorun z Ebay.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Prodejce by si místo vyhrožování ve svém profilu měl spíš uvědomit, že pokud má někdo padesátku, tak tohle nejspíš odmítne vůbec vzít do ruky.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Je jedno, že fotil pokaždé na jinak nastavený foťák a že pohnul s drátama- já se jen pozastavil nad tím, že je na všech třech fotkách přibližne stejný úhel natočení potenciometru.
A že by se ti neobjevila fáze na chladiči, to bych se tak trochu divil- přeci jen tam nejde vidět žádná izolace mezi pouzdrem triaku a chladičem. Tak bacha na to!
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Sám jsem se divil, že na žádném triak sestavě nebylo nikde na žádném chladiči, ani plechu potáku napětí a to jsem měřil a zkoušel 5ks.
Zřejmě udělám závit v mini chladičích a pospojím s PEN, protože krytí triaků z důvodů centrálního jednoho velkého ventilátoru nevidím reálně a jednoduše.
400V bych opravdu ještě někdy v životě nerad "dostal" ... jednou stačilo na celý život, dostal jsem ránu 400V od právě ručně vypnutého motoru, bohužel jsem opoměl v rychlosti, že pokud není vypnutá celá technologie, tak PCL automaticky na cca 1s spustí reverz tohoto motoru, aby se rychlej zastavil...ale v té chvíli jsem již měl ruce ve svorkovnici...a tak se mi
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co se týká napětí na chladiči či osce - neměř napětí, ale vezmi si měřič izolačního odporu, co měří při 500V, a změř to s ním.
Ano, zkouška a opatrnost u nebezpečí proražení triaků je plně smyslupná, více než smyslupná.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich