Ovocné víno
Moderátor: Moderátoři
Jinak ale láhev ke kvalitě vína a k celé kultuře vinaření pevně patří. Tvar láhve, barva skla, etiketa. Sám si rád s návrhem etikety pohraju, protože pár lahví věnuju jako recesistický dárek. Jinak je vinná etiketa bez řečí samostatnou grafickou disciplínou.
Takže bych řekl: do značné míry se pije i obal, tak jako se pije i barva a vůně, ne jenom dl a chuť. Asi jako mi nedají pstruha nebo srnčí ragú v hospodě na novinách a nedávám si ho tak ani doma
Špunty do 0,7/1l lahví nekomentuju, měl jsem na mysli široké špunty do demižonů do kterých pak vrtám dírku na kvasnou zátku. Okolo 50,- /kus, většinou je moderní "drogistky" ani neznají.
I pohlinímované viněty se dají pod proudem horké vody nožem oškrábat, lepidlo se pak taky za horka umeje houbičkou s práškem Rako.
To je Bastlírna jak řemen
- Artaban001
Ale ..... do piatku už bude burčiak. Pekne to pracuje, kvasí primerane, nie búrlivo. Reč je o hroznovom mušte. Po zomletí červeného hrozna odmeraná cukornatosť, upravená na 25 stupňov NM, mierne zasírené a nechané odstáť na oddelených šupkách 8 dní. Potom lisované na 2x, zaštepené originál vínnymi kvasinkami v drevenom sude 130l a zakrytý otvor suda kameňom. Vlani to bolo dobré, tento rok menšia cukornatosť, ale víno by malo byť dobré.
Jeden rok som mal zaplavenú záhradu až do výšky kolien a hrozno/výnna réva čo som mal vysadené, na cca 60% takmer vyschlo. Potom sa mi zhoršilo zdravie, a všetko hrozno som zanedbal. Pred 4 rokmi mi ale prišiel pomôcť "budúci" svat, a oživil čo sa ešte dalo. Vlani už som dopestoval 100l (50l biele, 50l rozé) a toho roku by toho malo byť ešte o niečo viac.
Čo ma ale zaujíma - mám tu okrem iného jeden druh hrozna, ktorého druh nevieme zistiť. Jedná sa o biele hrozno, stredne skoré s ružovkastými bobuľami, odroda na víno. Jeho mladé listy sú hnedo-červenej farby, dospelé už zelené.
Hľadám preto nejaký link na určovanie druhu, hlavne s obrázkami.
Například (první odkaz Uja Googla, žádná souvislost se mnou) http://www.ssvpolesovice.cz
A kutilmile - nelituju tě
/ešte zostáva hľadať odhadom v 3dielnom ruskom abecednom almanachu vinárstva. Obsahuje vinárskych odborníkov, popisov činností, strojov a zariadeni, no a širokého sortimentu obrázkov a popisov vinnej révy snáď z celej európy - ale má to cca 1500 strán/
Iba to sfarbenie listov mi nie je z popisu jasné - mám ale nafotené a zajtra fotky priložím.