začínám se stavbou stereo zesilovače (2x100W/4Ω) - odkaz níže.
http://www.zosilnovace.eu/Zosilnovac100W.htm
V elektrotechnice jsem stále začátečník, a i přes googlení všeho možnýho mám díry v teorii.. pro jistotu sem píšu, abych neudělal nějakou hloupost.
Teď jak začít.. no, budu kupovat toroid od Indelu (300VA/2x30V), deska zesilovače vezme maximálně 45V když jsem přepočítával napětí po usměrnění zarazil jsem se na 30V (30*1,41=42,3), takže mi to ve finále po usměrnění dá 42,3V.
Usměrňovat chci přes diodový můstek, sekundár toroidu mi dá 2x 5A, osobně bych volil můstek na 15A, ale furt si kladu otázku jestli by nebyl lepší můstek např. na 20/25A? Já to vidím prostě, kdyby můstek nebyl stále v 70% zátěži nebylo by mu líp?
Ale na druhou stranu uvažuju jaký to může mít nevýhody.. ztráty? Netuším..
Další otázka je, co bude za můstkem..? Na jednom audio fóru se řešilo odrušení můstku kondíky, sám si nedovedu představit jak velký dopad to má na výslednou kvalitu, nebo životnost tohohle zařízení, popř. filtračních kondů.
A když už jsem u toho odrušení, nedávno jsem si chtěl koupit napájecí konektor (ten co je bězně k vidění v pc zdojích), ale tenhle měl v sobě krom pojistky kterou chci taky i filtr, zajímalo by mě jestli mi k něčemu bude tenhle filtr před trafem, četl jsem že v rozvodech lítá dost bordelu, ale nikde jsem nenašel jasnou odpověď jakou roli to bude hrát mimo high-endovou techniku.. třebas v těch pc zdrojích je běžně, ale tam má svůj účel, co tady?
Za další bych vám rád položil nejspíš celkem primitivní otázku, jaký pojistky použít za můstkem? (první bude ještě před trafem - 2A) Co se týká proudu jsem přesvědčenej že budou mít 5A, dává mi to smysl když na obě 30V strany tlačí 5A. Ale horší je to s jejich rychlostí, rozum mi radí použít pomalý pojistky, když mi lupne v bednách tak bych mohl měnit rychlý pojistky každou chvíli.. i když na tak silný lupnutí asi jentak nedosáhnu.
No, a poslední maličkost bude filtrace před samotnou deskou zesilovače - budou to dva 10 000uF/63V snap-in kondy.
Na konec bych rád napsal že nečekám zázraky, neni to nic pro audiofila, ale já si s tím vystačim, teda aspoň doufám.
Jinak elyty kupuju Nichicony, fóliový od wimy, a keramický tak nějak všude možně.. jinak nevíte jakou roli hraje výrobce u rezistorů? Snad to nebude takový svinstvo jako u kondů.
Předem dík za odpovědi, čus ... Lukáš
//E: Furt zapomínám na odečtení 2V za můstkem.. to je individuální, nebo si bere každej můstek jiný napětí?