Platí pro baterii "suchou - nabitou" a jen v případě, že to nutně potřebuješ - jinak se doporučuje udělat 1 formovací cyklus, aby se "srovnala" ... Jasně, pokud není dost času a opravdu potřebuješ jezdit, nic jinýho nezbyde.rnbw píše:V navode od Varty je nabijat 2 hodiny prudom C/10, potom namontovat a jazdit.
Napäťový spád oloveného akumulátora
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:... nemá cenu zbytečně na deskách vytvářet vrstvu síranu, která se nebude v provozu obnovovat.
Síran olovnatý nevzniká nabíjením, ale právě naopak - při vybíjení. Formovací postup má úkol přesně opačný - přeměnit síran olovnatý na aktivní hmotu. Čím více ho v baterii zůstane, tím kratší bude její život. A nepoznáš to, pokud i v případě síranu na deskách budeš mít "správnou" hustotu 1,28 g/cm2.
Ráno jsem ji připojil přes modelářskej HK010 Power Analyzer ve funkci Wattmetr.
Záťěž autožárovka 12V/21W. Teď je vycucáno 10Ah, napětí se zátěží té žárovky je 11,56V přímo na špačkách. Nojo, ale hustota je jen 1,15 přesně na začátku žlutý. Všechny články stejně. No na to, že jsem z ní vycuc cca 60% kapacity, tak je ta hustota nějak malá. Co s tím? Problém prvního cyklu? Hustoměr nemám čím zkontrolovat. Ale asi je dobrej, elektrolyt dodanej k baterce má taky 1,28.
A propo, nesekl ses, jak jsi psal že baterka se nabíjí na maximálně 1,26?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ta desetina voltu poklesu už je citelná, vybíjecí křivka se začíná víc naklánět. Ředit nic nemusíš, jen kdyby hustota výrazně vylezla nad 1,28g/ml. Jak píše Křemík, hustota s teplotou klesá, takže když budeš měřit hustotu při nabíjení a elektrolyt bude mít 40°C, můžeš to považovat za korekci tý teplotní závislosti.Celeron píše:Za tu dobu odebráno dalších 1,5Ah, tedy celkem 11,5Ah, hustota stejná, napětí 11,48V takže pokles necelou desetinu. Stále se drží. No začnu ji častějc kontrolovat než po hodině.
Takže mám ji po příštím nabití naředit na 1,26?
Ekkare, ještě jedna věc. Mladej na tý mašině kromě léta moc nejezdí a tak mě napadlo mu tam dobastlit "kanadský dobíjení", teda připojení na udržovací nabíječku. Mám doma zásuvkový nabíjecí adaptér MW na PB baterky 12V/760mAh. Zkusil jsem ho připojit na nabitou baterku a při 14,6V do ní stále teče 150mA. Kouknul jsem se dovnitř a je to jen trafo s grecem a elytem, paralelně s elytem transil a pak polyswitch pojistka na vývod +12V. Je tam ještě nějaká SMD ptákovina s jedním třínohým asi švábem (popis je IC1) kterej řídí Led indikaci nabíjení. Ta ale svítí furt.
Zkusil jsem dát do výstup "srážecí" diodu, proud při 14,6 poklesl na cca 50 mA.
Myslíš, že takovejhle malej udržovací proud může stále dobíjet baterku v mimosezóním čase? Nebude degradovat třeba vysycháním nebo nějakou sulfatací?
Díky!
rnbw píše:Skutocne 14,6V a nie 13,6?
Jestli to je na mě, tak opravdu 14,6V bez diody 150mA, s diodou 50mA. Ta nabíječka má psáno 220V (ne 230) a asi dává na 235V, co mám v síti, na výstupu větší napětí. Divný je, že mezi grecem a výstupem není kromě polyswitch žádný omezení proudu, pokud by byla připojená hodně vybitá baterka. Možná že trafo je nějaká rozptylka, nebo se počítá s nějakou "skokovou regulací" pomocí polyswitch.