SAT radia po blackoutu

Vše co se týká satelitní techniky a dekodérů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

SAT radia po blackoutu

#1 Příspěvek od mi-ro »

Jak to bude se SAT radií až ukončí provoz klasických MPEG-2? Mám na mysli moje oblíbené radio BEAT a další české stanice. Skončí taky?
..to bude jen ňákej odpůrek
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

No a na streamu nejsou?
Já si od devadesátých let stačím pozemním vysíláním všeho možného, když už není zbytí, tak pouštím internet.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Pozemní příjem není alespoň při STEREO tak dokonalý, šumí a internetová rádia se mi tak nějak příčí, nevm proč. SAT přijímačů MPEG2 je zdarma mraky a příjem dokonalý.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Hm, tak to mě vysvětli- asi težko půjde audio signál z nějakého "studia" jinou analogovou cestou do pozemního (nebo interfernetovýho) kanálu, a jinou do SAT kanálu. Tak kde by se tam ten šum vytvořil?
Mimochodem- poslouchám teď nějakou oldies stanici na (bůhvíjakém) interfernetovém rádiu, nešumí to, a asi taky díky tomu, že to má repráky po stranách, tak stereofoní báze není vůbec špatná.
Nebude problém někde jinde?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Jsi špatně pochopil, streamová rádia hrají stejně jako ta satelitní. Šumí terestrická rádia, tedy klasické FM vysílače. Jen nemám a ani nechci k poslechu PC.
pepik9

#6 Příspěvek od pepik9 »

FM nešumí. Pokud šumí, je to závada na přijímači nebo se už zašumělý zvuk výsílá.
Ale internet není řešení, u nás je bezdrát na úrovni 56k, jak za dob vytáčeného připojení. Sinál mobilu tu byl taky hodně pozdě, DVBT podobně. Satelit je řešení téměr všude.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Jo, Míro, dnes, jak řekneš terrestrická, musiš už taky specifikovat, jestli analogová, nebo DAB nebo přibalená v DVB-T.
Je fakt, že šum patří k analogu, v podstatě ho do signálu zanáší doslova cokoli na přenosové cestě, ten šum roste se šířkou přenášeného pásma, v podstatě celá analogová doba je poznamenána snahou za co nejvyšší věrnost přenosu, k níž patří i nekonečný boj za maximální odstup signál/šum.

Zatím jsem se ale nikde nedověděl, zda budou v DVB-T2 přenášená i rádia, jako teď, nebo je můžeme taky vyškrtnout. On totiž settopbox přes zesilovač a bedny hraje opravdu poslouchatelně - a šumu je tam tak málo, že ho neslyším.
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Hill píše:Zatím jsem se ale nikde nedověděl, zda budou v DVB-T2 přenášená i rádia, jako teď, nebo je můžeme taky vyškrtnout. On totiž settopbox přes zesilovač a bedny hraje opravdu poslouchatelně - a šumu je tam tak málo, že ho neslyším.
Určitě budou, neboť je to pro ČRo výhodné. Může tak vybírat poplatky i za TV přijímače. U domácností je to jedno, ale z firem je to slušný příjem. Technicky by samozřejmě měl přejít rozhlas do DABu a DVB-T2 nechat jen TV.
kokun

#9 Příspěvek od kokun »

Njn - ale původní dotaz zněl:
mi-ro píše:Jak to bude se SAT radií až ukončí provoz klasických MPEG-2? Mám na mysli moje oblíbené radio BEAT a další české stanice. Skončí taky?

Já si myslím, že tak jak dosud byla rádia na stejném transpondéru s TV programy v kompresním formátu MPEG-2
(DVB-S), tak po překlopení do DVB-S2 budou zase "schovaná za TV programy", tj. budou rovněž v kompresi MPEG-4. Pokud tam tedy vůbec zůstanou - natolik informovaný nejsem.
Tudíž staré receivery už budou vhodné pouze k příjmu "exotických" radiíí spíše z jiných družic, než je Astra 23,5°E, a to zase jen v MPEG-2. :wink:
Honza - kokúň

#10 Příspěvek od mi-ro »

Taky jde o to, že pro poslech rádia ze satelitu nepotřebuju kartu, jsou volné. Alespoň prozatím.
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Některé slovenské rozhlasové stanice na Astře už vysílají v DVB-S2, viz článek na Parabola.cz. Takže se asi postupný přechod rozhlasu na DVB-S2 do budoucna dá předpokládat.
Odpovědět

Zpět na „Satelitní technika a dekódování“