555 - "podržení" H úrovně výstupu po resetu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
misu

555 - "podržení" H úrovně výstupu po resetu

#1 Příspěvek od misu »

Ahoj vespolek,
mám první příspěvek a dotaz: V obvodu s 555 potřebuji, aby po vyresetování zůstal výstup ještě chviličku ve vysoké úrovni. Stačí čtvrt vteřiny - pro jistotu. Tím resetovacím pulsem se zároveň přestavují hradla a bojím se, že by se mohla "potkat" blbě a obvod by nemudělal to , co má.
Přemýšlel jsem nad elytem proti zemi a odporem k výstupu, akorát si nejsem jistý, že to nebude nějak ubližovat při startu - přechodu výstupu z nuly na vysokou. To, že tam bude drobné zpoždění (než se nabije elyt) v zásadě nevadí...
Nebo víte o něčem jiném, jak to realizovat? Co nejméně součástek, co nejméně komplikací. Díky moc za pomoc.
masar

#2 Příspěvek od masar »

Co to máš za obvod, který při RESETu neudělá, to co má?
Zpoždění pro 555 můžeš také dosáhnout RC členem na pinu RESET, ne? :wink:
misu

#3 Příspěvek od misu »

Je to soustava hradel, která spíná stopky. Buď tlačítkem nebo z přijímače optozávory. Ta 555 tam je jako časový spínač, aby větev přijímače nebyla aktivní stále, ale jen určitou dobu od stisku armovacího tlačítka. A její výstup přehazuje hradla, aby akceptovala nebo neakceptovala změnu úrovní v přijímače.
Bojím se, aby výstup "nepředběhl" nebo se "nepotkal" se signálem z toho přijímače a někdy hradla signál z něj "pustí", někdy třeba ne. Říkám si, že zpožděné "odpadnutí" po resetu je spolehlivější, něž spoléhat na to, že jedna cesta bude o zlomek rychlejší (pochopitelně ta špatná, od 555 k prvnímu hradlu) a předběhne tu druhou... :-)
RC na reset bych nechtěl, je tam stejný signmál, co zároveň přepíná hradla, tak by to mohlo dělat paseku.
Pokusím se vložit schéma, to by mělo objasnit vše. jenom prosím o shovívavost, dělal jsem si to pro sebe. A funguje to, kaorát bych tohle chtěl jako vylepšení, aby se současně se signálem z přijímače vypnul režim připravenosti.
Prakticky je to časomíra na parkurové závody - kůň má od úvodního zvonce 45 vteřin na to, aby proběhl startem (555 aktivuje cestu z přijímače na 45 vteřin), pak běhá po parkuru a někdy protne i startovou nebo cílovou čáru, takže se cílová brána aktivuje dalším armovacím tlačítkem a je aktivní cca 5 vteřin (druhá 555). V určitých soutěžích je tzv. druhá fáze parkuru, která trvá třeba jenom 20 vteřin a pak by se mohl potkat kůň, co již proběhl cílem (a má zastavený čas) s ještě aktivní startovní bránou (45 vteřin arm času) a zase si spustit stopky. Proto by to mělo automaticky při signálu ke spuštění (nebo zastavení) stopek vypnout i vstup signálu z přijímače (zavřít hradla).
Přílohy
casomira prijimac a stopky 3-5a desky.pdf
(26.59 KiB) Staženo 156 x
Cowley

#4 Příspěvek od Cowley »

To je slušnej orloj, ale naprosto tě chápu, taky jsem tak začínal.

Fotbalová časomíra s počítáním skóre. Držel jsem DATA o vlastním čase a skóre na vstupech čítačů 4029, až se mi to jednou celé sesypalo a na displejích naskákaly pekelné údaje.
Předělal jsem to na MCU a měl jsem klid.

Ale k dotazu, pozdržet to můžeš třeba jedním článkem vytvořeným z R, C a 1/6 40106.
danhard

#5 Příspěvek od danhard »

Mám tu pár tarifikátorů s 5-místným LCD displejem nechceš si je předělat na stopky ? :D
Řízení je s nějakým Atmelem 2051.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“