Upevnění instalačních krabic do zdi

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
denis15

#46 Příspěvek od denis15 »

Na krabičku je to blbost, ale na blbě držící hmoždinky do zdi se mi osvědčilo to tavné lepidlo v pistoli-nahřeju, vyvrtám díru, fouknu trochu lepidla a zatlačím hmoždinku. Ihned pevné a drží to fest. Spotřeba minimální-stačí jen troška. Dával jsem to při lištování-zedníci asi chlastali-omítky tolik, že by to nikdy nedrželo-takto ok. :lol:
ZVUK2000

#47 Příspěvek od ZVUK2000 »

Tak to sme dva. Já taky hmoždinky fiksuji tavným lepidlem. :D
weed_smoker

#48 Příspěvek od weed_smoker »

Dvoužilový hřebeny existujou,jen nemaj vidličky,ale plošky.Jdou tak ohnout i do vinglu a dát kolmo.Vydrátovaný to je pěkně,ale nevidim nikde tlustý dráty přívodu (CU nebo AL 4-10mm²).
dudo02

#49 Příspěvek od dudo02 »

Prívod ide priamo na chránič - v tomto prípade CYKY-J 3x4mm².
TAKJAN

#50 Příspěvek od TAKJAN »

Kde jsou popisky na vývodech jističů, PE a N ?
dudo02

#51 Příspěvek od dudo02 »

Žiadne nie sú.
Jedná sa o inštaláciu v byte a nie o nejaký priemyselný rozvod. Popisky v tomto prípade nepovažujem za potrebné.
TAKJAN

#52 Příspěvek od TAKJAN »

To by se revizákovi nelíbilo. Na rozdíl od lišty, ta je standartní, dělá se to tak. Každý vodič, který nelze sledovat zrakem, musí být označen na obou koncích.
dudo02

#53 Příspěvek od dudo02 »

Ako som písal vyššie - revízie pre mňa nie sú problém.
STN má odporúčací charakter. Niektoré veci riešim jednoducho po svojom.
Nevidím žiaden rozumný dôvod prečo to označovať. V prípade potreby nie je problém obvod vyhľadať.
TAKJAN

#54 Příspěvek od TAKJAN »

No, dneska jsem dělal rozvaděč domovní, 96 modulů myslím , vede do něj asi 65 kabelů. Doporučení se rychle změní v nutnost.
dudo02

#55 Příspěvek od dudo02 »

To je samozrejme iná situácia.
10 a 65 káblov je rozdiel.
Ale aj tak - 65 vývodov na rodinný dom je dosť...
Akú má ten dom výmeru?
dudo02

#56 Příspěvek od dudo02 »

Inteligentná inštalácia už nie je štandardnou. V takýchto prípadoch je označovanie vývodov nutnosťou nielen z hľadiska jednoduchšieho zapájania, ale aj z hľadiska možného servisu.
petrfilipi

#57 Příspěvek od petrfilipi »

TAKJAN píše:Kde jsou popisky na vývodech jističů, PE a N ?

Jo, tak na tohle jsem se ptal projektanta, který nám dodával nějaký rozváděč pro automatickou tlakovou stanici. Odpověď byla jednoduchá - ukažte mi normu, v které je to napsané. A hotovo. Slabopoud označený měl, ale silové rozvody ne.
Na moji další otázku, proč má do jedné Wagosvorky spojený modrý a černý vodič (asi od vypínače světel) mi odpověděl citací z nějaké normy, podle které se povoluje spojení středního a fázového vodiče. Jen už zapomněl dodat, že se to povoluje jen v případě, kdy není v okolí jiný střední vodič a není tudíž možná záměna.

Tak uvidím, jak dopadne revize.

Petr Filipi
vava

#58 Příspěvek od vava »

Už jsem to dlouho nepoužil, ale pokud mě paměť neklame, tak tchánovo finta byla sypat sádru do vody tak dlouho, až je voda úplně plná sádry a horní vrstva sádry je ještě mokrá - připadné suché kopečky se zamáčknou a tu vodu si taky nasajou. No a teď ten trik - sádra se nesmí míchat. Po chvíli se její konzistence stane krémovou a použitelnou k sádrování. Sádru je třeba z misky lehce odkrajovat od okraje, protože když by se na ní nějak mechanicky působilo v celém objemu, tak by hned začala tvrdnout.
Je to vhodné pro případy, kdy potřebujeme sádru po malých množstvích delší dobu, a ne když se dělá nová elektrika, tam to pade do děr takovým fofrem, že to v misce tvrdnout nestačí :-).
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“