Jak opravit prasklou měděnou vodovodní trubku?
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Přibližně lze problém popsat asi takto:
Když se vezme voda z nějakého zdroje (třeba ze studny), její chemismus je vyvážený. Taková voda je ke kovovému materiálu potrubí relativně šetrná. Bohužel, voda z vodovodu bývá směsí vody z několika různých zdrojů, kde každý zdroj má jiné složení a jiné množství rozpuštěných minerálů. Pitná voda se míchá nejen ve vodojemech, ale často i ve vodovodním řadu. Hygienicky je nezávadná - je pitná. Jenže, smícháním vod s rozličným obsahem minerálů, se voda dostane do nerovnovážného stavu. Začne být agresivní ke kovovým materiálům. Z povrchové vrstvy potrubí, taková voda začíná vytrhávat ionty, aby se nasytila - dostala se do vyváženého stavu.
Vodárny znají terminus-technikus "agresivita vody". Je to však složitá záležitost, kterou neumí každý vodohospodář vyhodnotit. Kvalitativní ukazatele pitné vody, jsou vodárnou většinou uváděny a hodnoceny podle požadavků hygienické normy, nikoliv působením vody na potrubí. O agresivitě vody na materiál potrubí, a z toho vyplývajícího poškozování rozvodů pitné vody, se proto raději moc nemluví...
Jinak jsem se nechal inspirovat omotáním kolínka drátem - omotal jsem tedy kolínko punčoškou z koaxiálního kabelu. Bohužel výsledek experimentu nevím, protože se to pájelo dost blbě, jednak se teplo odvádělo do trubek a taky to bylo dost nepřístupné. Měl jsem dvě pájedla 200W a 100W. Možná by to i drželo, ale nakonec jsem od tlakové zkoušky upustil, protože celá sestava s čerpadlem a redukcemi všude tak trochu netěsní a bude se muset vyměnit a přetěsnit všechno. Je to recirkulace u kotle a zatím jsem ji raději odpojil. Kdyby však bylo kolínko izolované a přístupné, dalo by se určitě zapájet snadno.
PavelFF píše:A jak se zajistí konec proti rozmotání?
Jinak ostré malé kolínko se omotává o hodně hůř než rovná trubka.
Podvlékne konec pod posledním závitem nebo kousek drátu Tě nenapadá?
Tady snad nejde o přehlídku krásy. Omotané kolínko může klidně vypadat jak bolavá noha. Hlavně že to utěsní, když to nemá čím plnohodnotně opravit.
Když se igelit natáhne, tak se nějak ochotně nevrací - spíš se zmenší průřez - je víc plastický než elastický. A když nepruží, tak nestahuje a pak ani netěsní. Tím spíš, že ho vlastně nic nenatahuje nebo nestlačuje.
To je moje představa. Ale jak vidno, není správná. Každý holt nemůže být neomylný a nejchytřejší a vždycky všechno vědět nejlíp.
Otkundes píše:Proč i ta měděná trubka po letech praská a "je jako papír"? Taky jsem nad tím kdysi uvažoval. Pak jsem zjistil, žë to může být nejen nevhodnou technologií výroby té trubky a z ní vyrobeného spotřebiče, ale zejména kvalitou vody.
Přibližně lze problém popsat asi takto:
Když se vezme voda z nějakého zdroje (třeba ze studny), její chemismus je vyvážený. Taková voda je ke kovovému materiálu potrubí relativně šetrná. Bohužel, voda z vodovodu bývá směsí vody z několika různých zdrojů, kde každý zdroj má jiné složení a jiné množství rozpuštěných minerálů. Pitná voda se míchá nejen ve vodojemech, ale často i ve vodovodním řadu.
Něco na tom bude. Dokud jsem měl městskou vodu, tak byl bojlér každej rok kolečko písku a po 5-6 letech jak cedník. Přešel jsem na svoji vodu ze studny, která je tak tvrdá, že všude dělá mapy. Bojlér mám už asi 14 let, jednou za 3 roky mu vyměním anodovku a vymetu lopátku písku. Vnitřní povrch bez známky poškození smaltování... To nemůže být náhoda.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!