Měření frekvence Proskitem MT-5211
Moderátor: Moderátoři
Měření frekvence Proskitem MT-5211
Připojte testovací vodič nebo štít ke kabelu k jacku COM nebo V/Ω/Hz (to jsou zdířky na měřáku), přepněte na měření frekvence a připojte testovací vodiče přes zdroj signálu měřené zátěže. Jak to tedy zapojit ?
Dále vstupní citlivost vyšší než 3,5 Vp-p v anglickém návodu 3,5 VPp-p. Co jsou ty p ? Jinak to znamená, že úroveň signálu pro měření frekvence musí být vyšší než 3,5 V ?
Když je vstup 10 Vrms nebo nižší, je měření možné, ale může dojít k přesahu. Co je rms chápu, převedená hodnota střídavého napětí na stejnosměrné. Jak je myšlen ten přesah ?
Děkuji za odpovědi IJK
- serviceman
- 3,5 Vp-p je peak-to-peak, špička-špička, tj. asi 1,28Vef sin. signálu. Také rozumím, že 3,5 Vp-p je nejnižší hodnota.
- RMS je efektivní hodnota.
- Přesah je v angl. originálu over-range - překročení rozsahu (příliš velká hodnota).
Odpovídá ta hodnota špička - špička tak jak jsem to nakreslil ? Místo sinusovky jsem použil pilový průběh, abych ji nemusel kreslit.
Tím překročením rozsahu v návodu myslí, že když budu měřit signál pod 10 V efektivní hodnoty, může to ukazovat, že jsem přes rozsah (např. nejnižší 2 kHz) a ve skutečnosti frekvence bude nižší ?
Ještě bych se zeptal na nejvyšší napětí , které se může měřit (abych to nezničil). V návodu je ochrana před přetížením (u frekvence) 250 V DC/AC max. 10 sekund. Dala by se třeba změřit frekvence 50 Hz v síti ? I když teď bych spíše chtěl zkontrolovat zvlnění u adaptéru 18 V =.
- Přílohy
-
napětí.JPG- (11.1 KiB) Staženo 156 x
230V~ má napětíš špička-špička cca 325V - ty nemůžeš měřit nad 250V, takže to nedělej. Zvlnění adaptéru sice změřit můžeš, ale nevím, k čemu ti ta frekvence bude - víc než 3,5Vp-p stejně nebude.
- Přílohy
-
spicka.jpg- (11.53 KiB) Staženo 147 x
1 – maximální hodnota; 2 – „špička-špička“; 3 – efektivní hodnota; 4 – perioda
- Přílohy
-
AC napětí.jpg- (15.8 KiB) Staženo 135 x