Dotaz na strojaře

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Dotaz na strojaře

#1 Příspěvek od forbidden »

Můžu s touto frézou najíždět do materiálu axiálně (jako s vrtákem)?
Dík.
renda15

#2 Příspěvek od renda15 »

Já bych řekl, že ano, ale je vhodné najíždět poloviční rychlostí než v osách x a y. Při větší hloubce než cca 2d to chce najet navíckrát.
kachle

#3 Příspěvek od kachle »

Je to klasická drážkovací fréza na péra, můžeš.
Achab

#4 Příspěvek od Achab »

Pokud má čelní plocha vybroušené řezné (pracovní) břity tak bude pravděpodobně použitelná ve všech třech osách. Ale podle čísla tu frézu nemůžu najít. Například pro frézování neprůchozích drážek (na pera) by měla být čelní řezná část rovná, z obrázku to není zcela zřejmé.
Pravoslav

#5 Příspěvek od Pravoslav »

kachle píše:Je to klasická drážkovací fréza na péra, můžeš.

Souhlas, prakticky s tím můžeš zacházet jako s vrtákem. Myslím, že zmiňovat, jak s tím pracovat, že je nutno brát v potaz teplotu, hloubku drážky atd. není nutné.

Achab píše:Pokud má čelní plocha vybroušené řezné (pracovní) břity tak bude pravděpodobně použitelná ve všech třech osách. Ale podle čísla tu frézu nemůžu najít. Například pro frézování neprůchozích drážek (na pera) by měla být čelní řezná část rovná, z obrázku to není zcela zřejmé.

Souhlas, je to předpoklad.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od forbidden »

Rovný čelo to právě nemá, úhel břitu je víc, jak 180 °. Podobně, jako to mají vrtáky na dřevo, jen bez té špičky uprostřed. Do materiálu zepředu zajedou nejdříve okraje. Včera jsem to zkoušel, jen do hliníku a velice pomalu a opatrně, šlo to, ale nějak semi to úplně nezdálo, tak se radši ptám.
Pravoslav

#7 Příspěvek od Pravoslav »

Hliník je měkký materiál. Já se obávám, že u legované, případně vysocelegované (nerez) oceli tu frézu velmi rychle zničíš. Totéž lze očekávat u kobaltové a uhlíkové oceli.
Toto je pouze obecné vyjádření, je mnoho druhů oceli, které se díky různým přísadám, odlišují vlastnostmi.

Nechci tu dělat zajímavého, ale ono to bohužel tak komplikované je.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od forbidden »

Fréza je z karbidu Wolframu, ta něco vydrží, při opatrným zacházení. Spíš se bojím, aby mi ty čelní špičky při nevhodným zacházení nepraskly. Žádný tvrdý oceli já opracovávat asi nebudu, maximálně nějaký hřebíkovky.
p32

#9 Příspěvek od p32 »

forbidden píše:Můžu s touto frézou najíždět do materiálu axiálně (jako s vrtákem)?
Dík.

Ne, nemůžeš. Můžeš při pohybu v ose x nebo y, zajíždět do většího záběru v ose z a potom se vracet v opačné ose x nebo y. Prostě to postupně rozjíždět do potřebné hloubky a potom už naplno dle materiálu do osy x nebo y.
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

forbidden píše:Rovný čelo to právě nemá, úhel břitu je víc, jak 180 ° ...
Čelo pravděpodobně slouží pouze k zavrtání do materiálu - nástroj pro frézování průchozích drážek do plechu apod.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Přesně tyhle frézky od průměru 0,8 do 3 mm se běžně používají na 2,5D modelářských routerech. Balza, různě tvrdý překližky, hliník, mosaz. Do těchto deskových matrošů se zajede Z-kem jako vrtákem, já mám nastavíno 100 mm/min na dřevo a 14000 toček na 1,8 mm průměr frézy. Pak už se jede jen X a Y, nejvíc jsem najednou bral 6 mm překližku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vladom

#12 Příspěvek od vladom »

Jak píše Celeron. Do měkkých materiálů to jde pěkně. Dokonce do hliníkového plechu právě tento tvar břitu udělá krásný kruhový otvor. Ale do železa bych s tím nešel. Ani do hřebíkoviny. Ale v práci obrábíme z 99% hliník, s ocelí jsem se už dlouho nekamarádil a zapomínám.
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Pokud by se měly frézovat plošné spoje, lamináty apod. tak na ty jsou určeny karbidové frézy - běžná se rychle otupí.
Sandal

#14 Příspěvek od Sandal »

Má ta fréza z čela jeden břit delší?Jestli ano tak lze zavrtávat.Pokud ne,lze zavrtat jen několik desetin mm.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

Jestli můžeš, tak s ní zajížděj šikmo.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Odpovědět

Zpět na „Poradna“