Pospojování trubek z kamen do komína
Moderátor: Moderátoři
Pospojování trubek z kamen do komína
potřebuji posunout krbová kamna asi o 50cm doprava. Původní roury do komína byly ze dvou pravoúhlých kolen a měly víc stupňů volnosti(vaklů), takže se daly rozebrat celkem snadno. Nyní mám jen jednu 1m dlouhou rouru a koleno 45stupňů, kratší trubku a redukci 200 na 150. Pak už je kameninový otvor komína trčící ze zdi v úhlu 45stupňů.
Čeká mě sesazení a mám pocit, že to nemusí vyjít, protože trubky jsou neohebné a je tam málo spojení, ve kterých se dá uhýbat. Nechci vylomit sopouch ve zdi nebo na kamnech. Teď v nespojeném stavu jsou délky trubek akorát, ale jsou jaksi mimo. Není mi jasné, jak dostat trubku do kolena, když ji nesmím příliš vyhnout do strany.
Kamna mají přes 100kg a nemanipuluje se s nimi zrovna snadno.
Je na to nějaký postup? Nebo se to prostě musí povést. Koleno jsem koupil dnes v podvečer a musel jsem odjet, takže na pokusy se stěhováním už nebyl čas.
- Přílohy
-
Roury a kamna z boku lQ.jpg- (112.7 KiB) Staženo 100 x
-
Roury a kamna zepředu LQ1 .jpg- Délka trubky a kolena je tak akorát. Pokud by byly v sobě.
- (49.78 KiB) Staženo 87 x
-
Posun kamen doprava LQ .JPG- Původní stav.
- (74.39 KiB) Staženo 90 x
- Přílohy
-
trubky.png- (6.21 KiB) Staženo 102 x
Rozdíl v průměrech jednoho a druhého konce byl snad jen 2mm (2x síla plechu?), což bylo tak akorát, aby šla jedna trubka zasunout do druhé (příp. do kolena - tam byl ten rozdíl v průměrech pochopitelně taktéž).
Demontáž (při čistění) opačným postupem.
Aby dnes jeden potřeboval k blbým kamnům ještě i svářečku . . .
PavelFF - tím posunutím ale přijdeš o část tepla - které ti rychleji uteče do komína (kratší a přímější kouřovod).
Jakým způsobem upevnit?BOBOBO píše:Do horního kolena vevařit menší průměr , kousek , 15cm , 10 nechat venku . Dopasovat spodní přesně k tomu . A před tím na ni nasadit trubku vnějšího průměru (červená) 20cm a po přesunutí nahoru upevnit .
Ne vlastní vinou jsem se stal na stará kolena domkářem, takže teď budu mít podobných dotazů asi víc. Ještě je stále ve hře i původní varianta, že kamna půjdou pryč. Jejich funkce byla spíš než vyhřívací umožnit romantikům pohled na plápolající plameny. Jenže romantik pak musí vynášet popel, shánět dřevo a čistit komín...
Roury jsou průměr 150mm a tl. je 1,5. Dělají se i tl. 2mm.
Raději bych něco hotového než nechat navařovat. Nedalo by se to nějak sestavit třeba z kratších úseků, které nahradí metrovou svislou trubku? Třeba se to pak už dá líp ohýbat(?) a měnit délka. Upravit délku trubky asi zvládnu.
EDIT:
Můžeš nahodit odkaz a jak ho použít? Stavitelné koleno jsem sice našel ale moje představivost na to nestačí._luky_ píše:Druhé možné řešení je koupit "stavitelné" koleno. To se totiž skládá ze dvou částí a tedy jde rozebrat a pak zase složit.
- Martin_Fio
- serviceman
- Martin_Fio
serviceman píše:Tak se to dělá odjakživa, ani ne tak kvůli kondenzátu, ten by se tam neměl nikde vyskytnout, ani na výstupu komína, ale protože komín saje.Martin_Fio píše:zůžením dolů, aby případný kondenzát stékal do kamen.
To je ovšem nesmysl, protože i v ČSN to bylo jednoznačně stanoveno, dokonce i s obrázky. Opačně to bylo pouze u plynových spotřebičů, protože tam se tvoří s ohledem na nízkou teplotu spalin kondenzát. U topidel na tuhá paliva nemůže být s ohledem na vysokou teplotu spalin o nějakém kondenzátu řeč. Takže tak. A platí to dodnes.