Pospojování trubek z kamen do komína
Moderátor: Moderátoři
- Martin_Fio
Kamna mají vývod na kouřovod pokouři, tedy problém odstraním až převařením kouřovodu.
Nevím, jak je to u jiných typů komína, ale na podzim jsem stavěl Schiedel s izostatickýma vložkama a na sopouchu mám uvnitř takový okap, který nedovolí kondenzátu téct do kouřovodu. Jsem tedy přesvědčen, že při správném provedení spalinové cesty nemůže být s kondenzátem problém.
Na fotce ještě není úplně definitivní spojení, protože kamna jsou zatím o něco výš, abych dostal ven podkladové sklo a vyčistil binec pod sklem.
Při hledání jsem narazil na článek, kde píšou, že zapojení kouřovodu "po vodě" či "po kouři" je spíš dáno provedením roury na kamnech než normami.
http://kamna.astranet.cz/shops/3790/disk/jak-kourovody.htm
- Přílohy
-
Kamna LQ.JPG- (135.39 KiB) Staženo 92 x
Kdybys nevěřil, že to může rupnout, můžeš se inspirovat na internetu od podobně nevěřících lidí.
Majzlík a kladivo? Jak to může být hluboko zaházené a dá se to vůbec udělat aby se nezničil křehký sopouch? Vlastně ani nevím, jestli a jak moc je to vevnitř popraskané. Nezkoumal jsem to.
Varianta uklidit kamna rovnou do garáže se jeví znovu aktuální. Možná si romanticky zatopíme a až to pukne tak kamna uklidím.
Ta omítka snad není železobeton. Majzlík, kladívko, špachtle a uděláš kolem 1-2cm mezeru. V té mezeře nemusí být nic a nebo to vycpeš minerální vatou. Pokud je to udělané skoro správně, tak 1-2cm hluboko najdeš tu desku z minerální vlny.
Kdybys měl sopouch 90°, tak se tam prostě dá růžice (kus plechu ve tvaru mezikruží). Takhle to znamená si tu růžici vyrobit na míru. A nebo se smířit s tím, že máš v obýváku kotelnu, což si obvykle lidi uvědomí až trochu pozdě.
S tím praskáním - v drtivé většině diskusí, co jsem před koupí komína četl, bylo prasknutí způsobené chybným připojením kouřovodu do sopouchu nebo zazděním sopouchu natvrdo. Já mám na to originální redukci od Schiedelu a ta redukce je na sopouchu ZVENKU.