Aktivní hromosvod.
Moderátor: Moderátoři
Přiznám se, že jsem jméno nejen jeho, ale i jímače, do druhého dne zapomněl. A za celých skoro 9 let jsem si na něj nevzpomněl, to až teď.
Nacvičené to měl skvěle, jenže na dotaz na to, zda se chráněný prostor počítá podle lomeného kuželu nebo valivé koule, neznal odpověď (a o poloměru valivé koule mi řekl, že " víc, než 8,5 cm". Prostě praktiky podomních prodejců naleštěných prdů, tedy zboží, jaké, ani ne půl roku staré, najdete za méně, než čtvrtinu, pořizovací ceny na bazarových stránkách. A ani takovou hodnotu nemají.
Nepřekvapuje mne proto, že žádná naše norma aktivní jímače neřeší, což je v rozporu s obvyklou praxí, že naše normy toho řeší většinou víc, než originální předpisy IEC nebo EN.
Zjevně mezi námi běhá podstatně víc skeptiků, než nekritických nadšenců.
- monterjirka
UNMZ ani TIČR nevylučují možnost, pokud pro něco neexistuje česká norma, použít normu platnou v jiné zemi.
A teď záleží na úhlu pohledu.
Máme soubor převzatých norem ČSN EN 62305 (momentálně platná ed.2)
Ale pro aktiváky norma není.
A teď je možné tvrdit, že "62305-ce" aktivák nevyhoví a tak by se neměl používat, nebo je možné tvrdit, že když pro aktivák není česká norma, použiji Francouzkou nebo Slovenskou.
Okresní nemocnice v Domažlicích má nad areálem 3 hlavice. Jak se asi ovlivňují 3 zařízení, které jsou od sebe méně něž je vlnová délka té frekvence, na které by měl aktivák pracovat? Tohle projektanti neřeší, asi ani netuší, že "fyzikálně" se to ovlivňovat musí, pokud to opravdu funguje jak výrobce udává
A ten zmíněný hromosvod podle zkoumání s největší pravděpodobností nevyhovuje francouzké normě, ale ani "slovenské napodobenině" STN 34 1391, která platila na slovensku v době, kdy to v Domažlicích montovali.
edit - jen tak na ukázku
http://uloz.to/xKE68WG/stn-341391-zmeny1-3-rar
Jak se ale dívám na domy kolem sebe, starší zástavba, tak všichni mají hromosvod špatně.
Obvykle co trčí na střeše nejvíc je komín, anténa, trubka s wifi anténou, satelit, okraj okapu atd. Pokud vůbec má někdo hromosvod, tak většinou umístěný špatně. Divím se, že nikdo nic ještě neschytal. Asi u nás nejsou moc aktivní bouřky...
Osobně nepamatuju, že by za mého života někde shořelo stavení po zásahu bleskem.
Dřív za bouřky často začalo hořet. Taky se dřív za bouřky zapalovali svíčky hromnice.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- Přílohy
-
P_B160430a.jpg- Že by past na kulový blesk?
Jo, leda tak kulový, kulový... - (155.29 KiB) Staženo 108 x