Aktivní hromosvod.

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Statistikami, certifikáty zkušeben známých i neznámých, a nabídkou provize za každého dohozeného zákazníka, když na skvělé účinky aktivního jímače začnu věřit a propagovat ho, se oháněl a netajil jeden obchodní zástupce. Poděkoval jsem mu a rychle ho vyprovodil.
Přiznám se, že jsem jméno nejen jeho, ale i jímače, do druhého dne zapomněl. A za celých skoro 9 let jsem si na něj nevzpomněl, to až teď.
Nacvičené to měl skvěle, jenže na dotaz na to, zda se chráněný prostor počítá podle lomeného kuželu nebo valivé koule, neznal odpověď (a o poloměru valivé koule mi řekl, že " víc, než 8,5 cm". Prostě praktiky podomních prodejců naleštěných prdů, tedy zboží, jaké, ani ne půl roku staré, najdete za méně, než čtvrtinu, pořizovací ceny na bazarových stránkách. A ani takovou hodnotu nemají.
Nepřekvapuje mne proto, že žádná naše norma aktivní jímače neřeší, což je v rozporu s obvyklou praxí, že naše normy toho řeší většinou víc, než originální předpisy IEC nebo EN.
Zjevně mezi námi běhá podstatně víc skeptiků, než nekritických nadšenců.
monterjirka

#17 Příspěvek od monterjirka »

Nedá se říci tak jednoznačně jestli norma pro aktiváky existuje nebo ne. On by to byl docela zajímavý právnický problém.

UNMZ ani TIČR nevylučují možnost, pokud pro něco neexistuje česká norma, použít normu platnou v jiné zemi.

A teď záleží na úhlu pohledu.
Máme soubor převzatých norem ČSN EN 62305 (momentálně platná ed.2)
Ale pro aktiváky norma není.
A teď je možné tvrdit, že "62305-ce" aktivák nevyhoví a tak by se neměl používat, nebo je možné tvrdit, že když pro aktivák není česká norma, použiji Francouzkou nebo Slovenskou.

Okresní nemocnice v Domažlicích má nad areálem 3 hlavice. Jak se asi ovlivňují 3 zařízení, které jsou od sebe méně něž je vlnová délka té frekvence, na které by měl aktivák pracovat? Tohle projektanti neřeší, asi ani netuší, že "fyzikálně" se to ovlivňovat musí, pokud to opravdu funguje jak výrobce udává :(
A ten zmíněný hromosvod podle zkoumání s největší pravděpodobností nevyhovuje francouzké normě, ale ani "slovenské napodobenině" STN 34 1391, která platila na slovensku v době, kdy to v Domažlicích montovali.

edit - jen tak na ukázku
http://uloz.to/xKE68WG/stn-341391-zmeny1-3-rar
frpr666

#18 Příspěvek od frpr666 »

Mě se nejvíce líbí ta teorie valící se koule.
Jak se ale dívám na domy kolem sebe, starší zástavba, tak všichni mají hromosvod špatně.
Obvykle co trčí na střeše nejvíc je komín, anténa, trubka s wifi anténou, satelit, okraj okapu atd. Pokud vůbec má někdo hromosvod, tak většinou umístěný špatně. Divím se, že nikdo nic ještě neschytal. Asi u nás nejsou moc aktivní bouřky...
cechpk

#19 Příspěvek od cechpk »

Aktivní hromosvody jsou nekonečný příběh jedni tvrdí že ano druzí že zase ne a ono si myslím že ani samotní Francouzi v tom jasno nemají ..
Nikdo nepotvrdil že to nefunguje ale ani že to funguje .. Ale ať se podívám kam chci na všech obchodních centrech a podobných je povětšinou ESE
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Habesan »

Protože jsou povinni sklízet sníh a to by se s drátama co pár metrů dělalo blbě.

Osobně nepamatuju, že by za mého života někde shořelo stavení po zásahu bleskem.
Dřív za bouřky často začalo hořet. Taky se dřív za bouřky zapalovali svíčky hromnice.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
vrky

#21 Příspěvek od vrky »

Obrázek
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Asi bych se na to měl zeptat na specializovaném fóru, ale co asi uchrání takového jímače?
Přílohy
P_B160430a.jpg
Že by past na kulový blesk?
Jo, leda tak kulový, kulový...
(155.29 KiB) Staženo 108 x
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“