Bernard píše:czatlantis píše:...
Napadá vás nějaký jiný zapojení? Nebo použít tohle zapojení a zkusit sehnat (sample?

) nějakýho operáku do 100V?
Napadá mi, že nemusíš napájet operáky z plného napětí, ale pro každý uzel napájet OZ z baterky nad uzlem a pod uzlem.
Dobrej nápad, jen mě napadá že to při balancování bude trochu rozhazovat tu dvojici baterek ze které je to napájený. Ale to chce asi zkusit v reálu jak se to bude chovat
Otkundes píše:U olověných baterií, navíc od stejného výrobce, stejného napětí, kapacity a snad i ze stejné výrobní série, je to snad zbytečné:
1.) Jak již bylo přede mnou zmíněno, každý článek v baterii má jinou kapacitu.
2.) Na rozdíl od lithia, tyto baterie snesou krátkodobé přebíjení bez poškození.
3.) Stačí zajistit, aby napětí na baterii nekleslo pod 10,8V, nebo u kteréhokoliv z článků baterie, napětí při zatížení nekleslo pod 1,8 V, a je klid.
4.) Výrobce k výrobku, nebo na internetu, dává návod k použití a údržbě. Tam zjistite další upřesnění, jak správně s baterií zacházet.
ty baterky sice krátkodobé přebíjení zvládnou. To jo. Ale dlouhodobě má napětí na baterkách dost vliv na životnost - konkrétně na korozi kladných elektrod. Nemám sice k dispozici žádný konkrétní přesný měření (protože takový měření by potřebovalo kontrolovaný podmínky pro všechny baterky a dobu tak 5let), ale co nastavuju nabíjecí napětí u olověných namísto defaultních 13,7-13,8V na nižší - 13,3-13,5, tak mám dojem, že životnost je o dost vyšší. V jedné prehistorické UPSce bylo nabíjení nastaveno na 13,35V a baterky se tam měnily jednou za hodně dlouhou dobu.
Ještě jsem neviděl nikde v manuálu napsán vliv nabíjecího napětí na životnosti. Ani u liionek, kde to ale je nějak tak všeobecně známá skutečnost, že nabíjení na nižší napětí zvýší životnost. Ale prostě výrobce se o tom nezmiňuje. Tady se už dostáváme do konspiračních teorí, kdy výrobce nechce úplně tak přiznat
A) že mají ty baterky konkrétně takovouto životnost
B) že jde životnost zvýšit nižším napětím a snížily by se mu prodeje
Dále tuto konspiraci podporují výrobci UPSek, kde prodávají náhradní baterky s marží 500% a vyšší nabíjecí napětí má pro ně ještě pozitivní vliv na
A) trochu vyšší kapacitu
B) rychlejší nabití baterky v poslední fázi nabíjení (80-90%->100%)
Datasheety baterek jsou plný parametrů co se týče chování baterky při nabíjení a vybíjení za různých teplot a tak podobně - prostě testů, který se dají naměřit za odpoledne v laboratoři. Z životnostních je maximálně uveden počet cyklů a pokles kapacity při různých úrovních vybití, což ale pro použití v UPS měření nanic.
Z pohledu životnosti v UPS se člověk dozví leda "For main and standby power supplies. Expected trickle design life: 6 – 9 years at 20°C according to Eurobat."
Co mi v datasheetech chybí:
vliv nabíjecího proudu na kapacitu v cyklickém provozu
vliv vybíjecího proudu na kapacitu v cyklickém provozu
vliv nabíjecího napětí na životnost ve standby režimu
vliv teploty na životnost pro několik nabíjecích napětí ve standby režimu.
Proč takovýhle základní parametry nejsou nikde uvedeny?
No to jsem ale už dost odbočil.