Připojení analogového telefonu s pulzní volbou k ústředně

Sem patří samozřejmě i přístroje s "utrženým sluchátkem"- bezdrátové, ale vždy dále s okolním světem komunikující po vedení, a to nejen ve veřejných sítích.
Pro telefony GSM a podobné máme samostatnou sekci.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Meky

Připojení analogového telefonu s pulzní volbou k ústředně

#1 Příspěvek od Meky »

Ahoj,

potřebuji pomoc s připojením starého telefonu k ústředně Bonnel Tina AH-206.

Potřebuji udělat jakýsi "interkom" pro exitovou hru, kterou s přáteli otevíráme v Teplicích. Jelikož příběhová volba padla na období přelomu 19. a 20. století, sháněl jsem telefonní přístroj do herní místnosti, který by alespoň trochu designově odpovídal tehdejší době. Sehnal jsem nějakou repliku z (myslím) tak 80 let.

Telefon potřebuji připojit k ústředně Bonnel Tina AH-206. Mám k ní připojené dva analogové tlačítkové telefony s tónovou volbou a nemám s nimi jediný problém. Kuchnul jsem RJ11 kabel a nadrátkoval zelený a červný vodič na ústřednu a telefony mají on, vytáčí, vyzvání, zvuk projde.

Onen "historický" historický telefon je opatřen kabelem, který obsahuje hnědý, bílý, žlutý a zelený vodič a žádná kombinace "dvou vodičů", kterou jsem do ústředny zapojil se neprokázala jako funkční. Nejslibněji se jeví použít hnědý a bílý vodič. Telefon poté vyzvání, když někdo zavolá jeho číslo, ale bohužel nepřestane vyzvánět po zvednutí (akorát zvoní ve sluchátku). Zvuk skrz neprojde a nelze z něho volat.

Zkoumal jsem to kde se dalo a zjistil jsem akorát následující:

Jenže původní barvy v česku jsou A drát -bílá, B drát - hnědá, zvone- žlutá, zem- zelená. A dělal se taky plochý.

Pak přivandrovaly z ciziny barvy A-rudá, B-zelená, zvonek-žlutá, zem-černá.
A dnes se jiné nedělají.

Otázka tedy zní, jak mám telefon zapojit tak, aby fungoval? Jakákoliv rada bude dobrá :) Doufám, že se mezi vámi najde ještě nějaký znalec analogových systémů :)

Foto zde:

https://goo.gl/photos/kFoE63qDoD95ycgbA
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Nikdy jsem tomuto neholdoval, ale pokud je to telefon s normálním číselníkem, tak bych nečekal, že bude umět tónovou volbu. Asi jen pulsní.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Meky

#3 Příspěvek od Meky »

Dle tohoto popisu by to neměl být úplně problém :)

http://www.telefoni-ustredny.cz/telefon ... onnel.html
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Já se tomu fakt nikdy nějak nevěnoval, ale není potřeba někd přepnout z tónové na pulzní? Přeci jen je to nebe a dudy.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Neniu

#5 Příspěvek od Neniu »

Pokud telefon vyzvání, tak jsi našel správný pár. Čili to bude hnědá a bílá. Přepínání vyzvánění/hovor probíhá uvnitř telefonu pomocí vidlicového přepínače a pokud telefon stále zvoní i po zvednutí sluchátka, mikrotelefonu, tak je buď chyba právě v tomto přepínači a nebo ho nepozná ústředna z důvodu nedodržení nějakých parametrů, hlavně tedy impedance.

Když je telefon připojený a zvedneš jej, je slyšet oznamovací tón?

Jinak ne každá ústředna musí umět impulzní volbu.
Jsem na cestě k šípku.
Meky

#6 Příspěvek od Meky »

Po zvedbuti nema zadny ton. Rozumimntomu, ze ne kazda ustredna to musi umet, ale v jejim popisu to je. Druha vec je, ze nemam moznost jak ji kinfugurovat. Mizna, zelze softwarem prepinat jednitlive porty na ton/pulz... Nevim, nikdy jsem ti nedelal :)
Cowley

#7 Příspěvek od Cowley »

Videl bych to na to, ze mas pristroj pro pripojeni na "podvojku" a ne standardni telefon s pulsni volbou.
Dokud nesezenes standardni telefon, ktery ma jen 2 vodice, nehnes se dal.

Tina urcite s pulsni volbou spolupracuje. Dam sem link pozdeji.
Meky

#8 Příspěvek od Meky »

Co si mam predstavit pod podvojkou? Jinac tu vidlici jsem zkoumal. Kintakty jsou v pruhlednem plastu a pokud dobre vidim, tak spracne spojuje a rozpojuje dva okruhy. Hadam, ze pokud je polozeni, mel by jit signal na zvonek, kdyz zvednu, tak do sluchatka. Mechanicky by mel fungovat.
Cowley

#9 Příspěvek od Cowley »

Na strankach www.alsocom.cz je navod na Tinu.
Umi oba typy volby bez nutnosti nejakeho nastavovani.

Chyba bude v pouzitem pristroji, neni dvoudratovy, ale vicevodicovy a pracuje s externim relatkem (napr. Podvojnym prepinacem).
Sezen si na to jiny aparat...
Meky

#10 Příspěvek od Meky »

Diky za info.
1) nejde ri nejak nabastlit?
2) jak tedy poznam spravny telefon?
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

Standardně se pro linku používali vodiče bílý a hnědý. Ty se značili a a b
Žlutý a zelený byly pro "speciální funkce" (přídavný zvonek a zem u systémů, kde byla nějaká funkce pomocí zemnicího tlačítka)

Když je telefon zavěšen, je v něm připojen mezi vodiče a a b zvonek do série s kondenzátorem, aby se neuzavírala ss smyčka.
Když se telefon (sluchátko, mikrotelefon) zvedl, uzavřela se ss smyčka a na to reagovala ústředna.
Naměříš mezi a a b při zvednutém telefonu řádově stovky Ohmů?
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

To je nesmysl, každý telefonní přístroj, ať už má přizemňovací tlačítko ZT na drát c (sloužil k přepojování hovorů u pobočkových ústředen), nebo nemá, musí fungovat jak s pobočkovou ústřednou, tak s veřejnou sítí.
Dráty a a b jsou u všech stejné, drát c (uzemnění) je zapojený jen u telefonů s přepojovacím tlačítkem, jinak nikam nevede. A poslední drát je vývod pro externí zvonek.
Schéma všech přístrojů s rotační číselnicí je téměř jednotné (liší se obvykle jen zapojením mikrofonu, podle toho, zda jde o uhlíkový, elektretový, nebo jednotný elektroakustický měnič se zesilovačem, v zapojení se však chovají stejně).
Obrázek
Či, Čp a Čz jsou kontakty číselnice
VP je vidlicový přepínač

Jestli Tina umí oba způsoby volby, musí to fungovat na dráty a a b (bílý a hnědý u telefonů Tesla), zbylé dva se nezapojí. Dokonce ani polarita by neměla být důležitá.

Jako obvykle musím mít nějakou tu maličkost na doplnění: podvojka s tím nemá co dělat, podvojka jen ušetřila další dvoudrát k ústředně a zajistila, aby v době, kdy je zvednutý jeden telefon, byl druhý odpojený. Nezáleželo na tom, zda telefon má tlačítko ZT nebo nemá, na podvojce se stejně nezapojovalo.
Meky

#13 Příspěvek od Meky »

Nemam na tohle vubec zadne zarizeni. Zkusim to nekde pohlddat a zmerit nebo telefon vratit.
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

To nemáš ani nějaký obyčejný multimetr, kterým lze alespoň orientačně měřit odpory?

Mezi dráty a a b se stejnosměrně naměří:

- při zavěšeném sluchátku nanejvýše krátký lupanec nabíjecího proudu oddělovací kapacity C1 zvonku, po nabití žádný proud, tedy nekonečný odpor

- při vyvěšeném sluchátku se dá naměřit odpor v řádu stovek ohmů (naměřený údaj závisí nejen na telefonu, ale někdy i na vlastnostech multimetru)

- při "natažení" číselnice musíš naměřit zkrat

- po puštění kotouče číselnice musí
-- přerušit každých 100 ms za každou jednotku (podle toho, jaké číslo jsi natáhl)
-- po posledním přerušení až do doběhu kotouče (přes ty tři polohy, které nemají dírku pro prst) těsně před klidovou polohu tam zase musí být zkrat
-- a v klidové poloze kotouče tam zase musíš naměřit ty stovky ohmů připojeného telefonu.

Takto se chovají jen dráty a a b, podle toho je identifikuješ snad i baterií 12 V a žárovičkou na stejné napětí do 1,2 W resp. do 100 mA (nesvítí / žhne / svítí).
Cowley

#15 Příspěvek od Cowley »

Kdyz nevime co ma za konkretni pristroj, tak je to jenom vesteni z koule. Jina je i nemecka nebo anglicka norma. Mam tu nejakej tlacitkovej SIEMENS pro nemecky trh a vyzaduje pro pripojeni 3 vodice.

Nebo muze mit klidne telefon ze sekretarske soupravy.
Odpovědět

Zpět na „Linkové telefony, faxy, tel. ústředny včetně domácích“