HoldPeak HP-870N (klešťový ampérmetr / multimetr) - DOTAZ
Moderátor: Moderátoři
HoldPeak HP-870N (klešťový ampérmetr / multimetr) - DOTAZ
pořídil jsem si z bazarový klešťový digitální ampérmetr / multimetr HoldPeak HP-870N (http://www.holdpeak.com/index.php/Product/pdetail/id/222.html). Je to můj první klešťák a hlavně jsem pouze laický nadšenec. Chtěl jsem se zeptat, zdali na přiloženém obrázku je v pořádku, když ampérmetr neukazuje nuly. V módu 600 A - AC ukazuje 1,0 A, v módu 600 A - DC ukazuje 1,6 A. V módu 1000 A - AC ukazuje 0,0 A, v módu 1000 A - DC ukazuje dokonce -10,0 A. Je to tak v pořádku, neměl by všude ukazovat nuly?
Ohledně testování - DC jsem zkoušel měřit při startování auta u Octavie. V rozsahu 1000 DC šla čísla cca na 450 A. V rozsahu 600 DC šla čísla cca na -450 A, jestli jsem správně koukal... překvapil mě ten mínus, když jsem pořád měřil plusový kabel. Možná jestli to není tím, že i v klidovém stavu ukazuje klešťák mínus.
Pak jsem si vytáhl fázi z prodlužovačky a zkusil měřit zapnutou rychlovarnou konvici. To ukazovalo v rozsahu 1000 AC cca 5,0 A. V rozsahu 600 AC pak cca 8,1 A.
Napětí měří snad dobře - v zásuvce ukazuje 234 V. Na LiIon baterii 3,7 V. Odpor jsem zatím nevyzkoušel, protože tu nemám žádný odpor po ruce. Teplotu to ukazuje 29,9 °C, takže také celkem OK.
Frekvenci bych rád také vyzkoušel, ale vůbec nevím co za frekvenci se s tím může měřit a jak se takové měření provádí. Poradíte prosím?
Každopádně mi jde hlavně o to, jestli správně měří střídavé a stejnosměrné proudy pomocí kleští. Kvůli tomu jsem ho primárně pořizoval. Chci stavět bodovku a přeměřit si pak svařovací proud.
Díky moc za rady[/url]
- Přílohy
-
HoldPeak HP-870N - lite.jpg- 600 A - AC, 600 A - DC;
1000 A - AC, 1000 A - DC. - (279.32 KiB) Staženo 159 x
Ten přiložený návod jsem také četl, ale problém je v mé neznalosti, že je to tak stručně popsané, že z toho nepochopím, co to konkrétně má dělat.
Takže tu frekvenci můžu měřit stejně jako napětí? Takže jednu elektrodu dám na fázi do zásuvky, druhou dám na nulu a mělo by mi to ukázat 50 Hz v zásuvce? Trochu se bojím, protože nevím, jestli se ta frekvence nemá měřit také sériově jako procházející proud a nikoliv paralelně jako napětí.
Takže to vypadá, že je měřák v pohodě? Ještě jednou díky.
Takže tu frekvenci můžu měřit stejně jako napětí? Takže jednu elektrodu dám na fázi do zásuvky, druhou dám na nulu a mělo by mi to ukázat 50 Hz v zásuvce?
Jo, ale raději přepni otočný přepínač do polohy V. A pak zmáčkni tlačítko Hz/Duty.
- Přílohy
-
HoldPeak HP-870N user manual.pdf- (287.44 KiB) Staženo 135 x