Problém s rušením PICAXE
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Problém s rušením PICAXE
Po měsíčním bezproblémovém testování doma, to šlo na věž a následovalo zjištění že zřejmě dochází k občasnému resetování procesoru. Doplnil jsem na vstup napájení 230V LC filtr, na usměrňovací diody paralelně kondenzátory 47nF, kondenzátory 100nF na stabilizátor 5V... Moc to bohužel nepomohlo.
Zdroj rušení jsem už asi našel. Mají tam zvonění z kostela udělané tak, že usměrňují 230V, pomocí koncáků ovládají stykače a ty pomocí velkých elektromagnetů na těch 230V stejnosměrných rozhoupávají ty zvony. Odrušení z jejich strany žádné, takže každé zhoupnutí je doprovázeno mohutným zajiskřením na těch kontaktech stykačů a tím i resetováním toho mého procesoru.
Nenapadá vás někoho co s tím?
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Nebo existují i jiné možnosti?
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem se to doma snažil přivést do toho „resetu“, před přidáním té filtrace, tak i to byl docela problém. Zkoušel jsem to na společné zásuvce trafopájkou, bodovou svářečkou z mikrovlnky do zkratu… světla pohasínala a nic. Nakonec zabralo odpojování a zapojování zdroje k notebooku. Ten to resetnul vcelku spolehlivě. Po montáži všech těch odrušovacích prvků se to zdálo už funkční, ale ty jiskřící stykače a hlavně zřejmě to souběžné vedení to resetují stále
- frantajetel11
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Nepoužité vstupy jsou zatím volné, můžu je maximálně uvést do nízké nebo vysoké úrovně, případně na ně připojit rezistory a zapojit na 0V.
Podle telefonních informací to zatím 24 hodin jde bez závad. Co se bude dít až se zapojí ty zvony netuším. Nejspíše se hodiny zase začnou předcházet
- Přílohy
-
1.jpg- (136.46 KiB) Staženo 219 x
-
2.jpg- (110.91 KiB) Staženo 233 x
-
3.jpg- (53.34 KiB) Staženo 221 x
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Lépe jsem to zatím nevymyslel
- frantajetel11
Taky nevidím, že bys měl procesor připojenej na 0V, ale to by ti nemakal vůbec...
Takový věci jako blokovací kondík co nejblíž napájecích noh procesoru - to jsi asi jenom zapoměl nakreslit.
Dál tam nevidím pullup odpory na vstupech C.0, C.6, C.7 ?
Ten dělič na vstupu C.1 je na co? Při takhle velkym potenciálním rušení bych ty odpory dal menší.
Napájení displeje máš blokovaný jenom keramikou bez elytu? Asi bych tam nějakej dal.
A ještě dotaz: ten driver asi nebudíš PWM? Páč z těch dvou výstupů (B.0 a B.1) je možný PWM jenom na B.1.
Jinak teda u Picaxe dávám vždycky 1k odpory na vstupy, dle datašítu...
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ano jsou na driveru.
Taky nevidím, že bys měl procesor připojenej na 0V, ale to by ti nemakal vůbec...
Opomněl jsem nakreslit.
Takový věci jako blokovací kondík co nejblíž napájecích noh procesoru - to jsi asi jenom zapoměl nakreslit.
Jsou tam, nakreslený, jen trochu bokem.
Dál tam nevidím pullup odpory na vstupech C.0, C.6, C.7 ?
Jsou zapnuté programově uvnitř procesoru.
Ten dělič na vstupu C.1 je na co? Při takhle velkym potenciálním rušení bych ty odpory dal menší.
Měřím tím zda nedošlo k výpadku napětí. Pokud ano, dojde k zapsání aktuálního nastavení polohy rafiček do paměti.
Napájení displeje máš blokovaný jenom keramikou bez elytu? Asi bych tam nějakej dal.
Je tam další procesor a má samostatné blokování i el. kondenzátor
A ještě dotaz: ten driver asi nebudíš PWM? Páč z těch dvou výstupů (B.0 a B.1) je možný PWM jenom na B.1.
Na driver jdou jednotlivé kroky STEP a příkaz DIR na směr otáčení.
Asi to budou první hodiny u nás které při změně času couvají