Instalace WinXP

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
nobis

Instalace WinXP

#1 Příspěvek od nobis »

Ahoj. Neumím nainstalovat XP Prof.SP3. V manuálu desky je postup na straně31. Překládal jsem Googlem. Flopy disk deska neumí. Může někdo popsat postup instalace?
Mám driver na USB klíčence (možná je to on). Stahoval jsem z "AMD RAID/AHCI Driver (Preinstall driver, press F6 during Windows* setup to read from floppy)". Je to
soubor exe. Bios klíčenku detekuje.

http://www.gigabyte.cz/products/page/mb ... /download/
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Z USB disku sa driver instalovat neda. Mozes pouzit USB FDD. Subory musia byt rozbalene (ziadne EXE).

Alebo prepni radic v BIOSe do legacy modu (namiesto AHCI), driver mozes doinstalovat neskor.
xsc

#3 Příspěvek od xsc »

XP neumí nic jiného než floppy. Takže je jedno, že BIOS flashku detekuje, wokna ji nevidí. Buď USB disketovku nebo zaintegrovat driver do instalačky XP.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od CZJKP1 »

Setkal jsem se s tím. V Biosu se nechal nastavit režim IDE emulace a pak jsem nainstaloval WinXP, překopíroval jsem soubor IaStor.sys do System32/Driver, přidal klíče do registru, uložené v Sata.REG a přepnul v biosu zpět do AHCI modu. Okolnosti si už nepamatuju, jen že jsem postupoval dle českého návodu na internetu a týkalo se to Intel Storage ...

Našel jsem na flashce ještě soubor viz. příloha. Což by měl být ovladač a klíč pro registr.

Pochybuju, že by to bylo použitelné ve tvém případě - nejspíše budeš mít odlišný HW. :cry: .

Anebo pokud to HW utáhne, nainstaluj prostě Win 7 Home premium. Ten bude zajisté akceptovat jiné medium než 1.44MB disketu.

Prostě máš starý SW a nový HW a jiné zvyklosti v době vzniku XP se projevily.
Přílohy
AHCI.zip
(282.61 KiB) Staženo 148 x
Naposledy upravil(a) CZJKP1 dne 01 čer 2016, 23:57, celkem upraveno 1 x.
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Použitelný ten soubor není, protože je dělaný pro Intel ovladač pro ICH7-10, tedy čipsety pro C2D.
Ale postup je v podstatě stejný. Nainstalovat v režimu IDE a pak to nějak přinutit do AHCI. Některé instalátory AHCI driveru umí zapsat do registru i AHCI zařízení, i když právě není aktivní.
Jinak zjevně jste manuál četl blbě, protože tam se nemluví o USB flash disku, ale o USB floppy drive, čili disketovce s USB připojením.
nobis

#6 Příspěvek od nobis »

xsc: Tvoje odpověď v 9.28 vysvětluje vše. Dík. Že existuje FD do USB mě nenapadlo. Nebral jsem v úvahu Bios a pouze "překládal" postup instalace v manuálu.Hledal jsem chybu v nepochopení návodu. Poprvé v životě jsem použil klávesu F6. Proč nenapíšou,
že se má vypnout AHCI, a píšou o USB FD, kterou má málokdo? Po úpravě Biosu, to již nabízí instalaci na HD. Obávám se, že nainstaluji a potom to nepůjde spustit. Napíšu
jak to dopadlo.
warp

#7 Příspěvek od warp »

Co zkusit stáhnou ty nejnovější instalační DVD (myslím multiinstalačka s updaty 2013/2014), kde by měly být i AHCI ovladače...
pocitujlasku

#8 Příspěvek od pocitujlasku »

ako tu uz odznelo su vlastne 2 moznosti:
1) prepnut v biose na legacy mode
2) integrovat ovladac do instalacky - ja som to robil cez nlite + vies si tam dotahat aktualizacie, pripadne rovno zaintegrovat novsie napr. dosky, grafiky... + napr. tam napevno zadat produkt key, uzivatela, nazov pc... a pri instalacii s tym neotravuje.
3) zohnat fdd a disketu.
Pozor ale, ovladace musia byt rozbalene, teda ziadny exe, ale *.inf a *.sys +pripadne dalsie subory.
No vidis, a tak si sa bal
nobis

#9 Příspěvek od nobis »

Chodí vše. Doinstaloval jsem pouze audio ovládač a mohl jsem i AHCI/RAID. Potom vrátit
v BIOSU na AHCI. To dělat nebudu. Vše bez FD USB.
2) Mám ještě jeden MB, kde také nejdou XP. Je připojen HD z jiného PC, na kterém je dualboot. Linux jde. Všude v BIOSU jsem vypnul UEFI. Secure Boot- Other OS. Najede obrazovka boot Win (možnost nouzového režimu), ale dál se nedostanu. Je možno i zde mít XP? Přeinstalovat?
Nejsem maniak na XP, používám ho málo. Některý HW mě na Linuxu nejde, chci tedy mít na jednom PC oba systémy. WinXP na net nepřipojuji.

mini-box.com/online/MBD-ASUS-J1800I-A/MBD-ASUS-J1800I-A-manual.pdf
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Pri prenose Windows na iny HW treba zabezpecit, aby sa spustil driver pre radic, na ktorom je bootovaci disk - napr. editaciou registra a povolenim driveru (pciide, msahci a pod.). Inak to skonci s BSOD INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE.

Linux ma drivery vsetky (pokym nemas vlastnorucne skompilovane jadro) a pouziju sai tie spravne podla toho, aky HW je pritomny. Mam jeden testovaci disk, ktory pripajam podla potreby na rozne dosky - nabootuje to na vsetkom.
nobis

#11 Příspěvek od nobis »

Je zajímavé, že v manuálu MB je uveden jako OS, Win8.1 a vyšší. Win7 je již odepsán. Kdo
by ještě používal mrtvolu. Pokusem o instalaci XP, čůrám asi proti větru.
Nečekal jsem, že Win půjdou. Doufal jsem max. v nouzový režim a požadavek na ovladače.
Možná někdo ví, k čemu je "Bupdater_V130.zip".
keemo

#12 Příspěvek od keemo »

Bios updater.
petula
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od petula »

nobis píše:Je zajímavé, že v manuálu MB je uveden jako OS, Win8.1 a vyšší. Win7 je již odepsán. Kdo
by ještě používal mrtvolu. Pokusem o instalaci XP, čůrám asi proti větru.
Nečekal jsem, že Win půjdou. Doufal jsem max. v nouzový režim a požadavek na ovladače.
Možná někdo ví, k čemu je "Bupdater_V130.zip".

stále používám winXP a to na počítači z roku 2004, který měl dodnes jen 1x poruchu (zdroj). Jinak tento počítač stále jede každý den 12 hodin i více. Moderní Win 7 mám též. Jsou na mém nejmodernějším stroji, který je z roku 2009.
Windows 8 nechci, prý jsou tak blbé, že je Microsoft už dává zadarmo...
Takže asi tak, také močím proti větru :D
xsc

#14 Příspěvek od xsc »

Pokud jde o tohle - mám PC s C2D na P35 čipsetu a běží na něm Vista, která je oficiálně podporovaná až do příštího roku. Protože deska začíná zahnívat, myslel jsem si, že to "přesadím" na novou desku bez změny OS. Pořídil jsem MSI H110M, ta má dokonce i COM a LPT. Ovšem když jsem na tom chtěl spustit Vistu, narazil jsem - díky chybě v BIOSu deska neumí IDE režim - položka na to v BIOSu je, ale nabízí pouze AHCI. Přes to jsem prošel, Vista umí obecné AHCI, takže nabootovala, ale milý Intel pro ni nenabízí žádný ovladač. Vše až pro Win7 a vyšší, byť model ovladačů pro Vistu a Win7 se neliší (asi by to násilím šlo...). Předpokládám, že rozchodit na tom samém XP je prakticky nemožné, protože ty nemají obecný AHCI ovladač. Mimochodem, nejspíš díky další chybě v BIOSu je to zatím jediná deska, co jsem měl, na které pořádně neběží ani DOS - nejde spustit Himem.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Keby sa upravil INF k AHCI driveru pre starsi chipset, tak by to mohlo v XP fungovat. Alebo skusit UniATA: http://alter.org.ua/soft/win/uni_ata/
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“