ASYN-Start Unit Request Failed.

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

ASYN-Start Unit Request Failed.

#1 Příspěvek od jjilek »

Hláška, která se mi čas od času objeví u Adaptec řadičů SCSI disků. Data na disku je již nedostupná. Poslední případ včera. Disk nevykazoval žádné problémy a den ze dne odmítl dále se mnou komunikovat. Zajímalo by mne, co asi tento problém způsobuje. Disk se točí, výměna desky elektroniky nemá vliv.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Možná mu příliš dlouho trvá než najede na nominální otáčky? Těžko říct. Co když ho z pole vyřadíš a pak zas přidáš, chytne se pak? Třeba jen na chvíli?
Kdysi jsem měl s jedním polem dost problémy, pořád mi vypadávaly disky. Po znovuzasunutí a rebuildu vydržely třeba i 14 dní, než zas odpadly. Nakonec za to částečně mohl starej firmware na disku a částečně jejich stáří.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jjilek »

Já jej mám samostatně (ne v poli) a zkusil jsem jej najet několikrát, s vypnutím i jen jako restart a stále nic. Zkusil jsem i jiný řadič a také nic. Má asi 2000 hodin, ale SMART byl stále bez chyby.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Start Unit je SCSI prikaz, ktory posiela BIOS radica vsetkym pripojenym zariadeniam. Tebe ten disk odpoveda chybou - a tazko povedat, preco.

BTW. Raz som sa stretol so SCSI diskom, ktory zacal ukazovat nulovu kapacitu. Myslel som, ze bude na vyhodenie (bolo to nastastie v RAID 1). Skusil som este sg_format a prekvapivo sa formatovanie spustilo a po jeho skonceni disk zacal normalne fungovat.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jjilek »

Tady je protokol z řadiče:
Přílohy
SCSI-140GBx.jpg
(101.3 KiB) Staženo 90 x
PixelOrgy

#6 Příspěvek od PixelOrgy »

To vypada jako problem s kabelem/terminatorem Zkus jinou ksandu (predpokladam ze to mas na 68pin)...

Nemas jiny zarizeni na vyzkouseni? Treba jinej disk, DATku?

Fungovala ti predtim tahle kombinace disku a radice?
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jjilek »

Asi ne, jiný disk na jiném PC a stejné kšandě jede OK, navíc v původním PC na jedné kšandě visí ještě 3 další.
PixelOrgy

#8 Příspěvek od PixelOrgy »

hmm, to asi zahynul ten disk jak to vypada...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“