HP Compaq nx7300 + XP SP3 + 2jádro = nebootuje
Moderátor: Moderátoři
HP Compaq nx7300 + XP SP3 + 2jádro = nebootuje
řeším kritickou 🤐 M$, kdy bootuje pouze s povoleným jedním jádrem CPU, s aktivovaným druhým jádrem Intel T5300 nenajede bootloader - hadrdüsk nešrotuje, displej je černej, podsvícenej, na klábosnici nereaguje.
Jsou to 32bitový SP3, BIOS je nejaktuálnější, CPU podporuje.
Co jsem akorát našel, je řešení detekce dalšího jádra CPU, ale to je houno platný, když k zavedení je potřeba bootloader, kterej nefachčí.
Linuxovej systém z DVD samozřejmě nabootuje na obě jádra, obě umí využít.
Notekniha je matky, krom XPček, jež sotva ovládá, neovládá nic jinýho. Vzhledem k existenci 2. jádra bych ho ale rád oživil, jí samotný se zdá bejt dost pomalej.
Ď.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
Toto se mi stalo vícekrát,vždy jsem myslel že poslední verze má v sobě opravy všech předešlých ale asi ne,nicméně jsem si myslel že se ta flash přepíše celá.
To si nemyslím, že by byla příčina - systém musí běhat bez ohledu na počet jader procesoru, protože činnost sběrnice řídí deska = BIOS. Kolikajádrovej je procík respektive jakou má vnitřní architekturu deska vůbec nemusí vědět, pokud procík umí režim emulace = 64b proc se přes sběrnici "směrem ven tváří" jako 32b a ničemu to nevadí.rnbw píše:Tie Windows tam boli nainstalovane s jednym jadrom? Ak ano, tak preinstalovat.
A kutilmile - nelituju tě
Konkretne v pripade Windows je problem v tom, ze ma single a multi-processor HAL a to sa vyberie automaticky pri instalacii podla toho, ci ma PC viac procesorov/jadier:
http://superuser.com/questions/84995/ho ... on-xp-sp-3
Něco na tom s tím HALem bude, jen nechápu, proč musely bejt 2 verze HALu.
To mě utvrzuje v tom, že ty XPčka už ve svý době byly doslova zaostalý, když "blbej" Linux uměl vícejádra, PAE (≤64GiB RAM na 32bitu; woknouzy PAE neuměj pořádně ani teď, 3.5GiB RAM není PAE) a 64 bitů už v době W98 (a možná W95).
No, buďto se pokusím XPčka přeinstalovat s vícejádrovou podporou, nebo tam švihnu Debíka.
Tak dík.
— Winston Churchill
Verzí HALu je ještě víc, rozlišuje se klasické a Multiprocesor PC a pak ještě ACPI varianty. Jaký hal je tam teď - lze to poznat podle hlášky ve správci zařízení pod položkou počítač. Ve W2k šel jiný i vnutit natvrdo, mám pocit, že XP se brání trochu víc. Ale zatím jsem nezažil při upgradu z 1 CPU na 2 nějaký problém, obvykle si to zdetekovaly samy. Nemění se tou aktivací ještě nějaké nastavení v BIOSu, třeba mapování zařízení? Přijde mi totiž divné, že by nenašel bootloader, v tu chvíli je to otázka spolupráce BIOS-loader, teprve ten natahuje kernel a tím i hal.MetalGod píše:To mě utvrzuje v tom, že ty XPčka už ve svý době byly doslova zaostalý, když "blbej" Linux uměl vícejádra, PAE (≤64GiB RAM na 32bitu; woknouzy PAE neuměj pořádně ani teď, 3.5GiB RAM není PAE) a 64 bitů už v době W98 (a možná W95).
No, buďto se pokusím XPčka přeinstalovat s vícejádrovou podporou, nebo tam švihnu Debíka.
Tak dík.
Jinak XP nejsou v tomto zaostalé, více jader to umí už od NT4, akorát je licencí omezen jejich počet.
32bitový linuxový jádro má 3 režimy práce s RAM: <1GiB (30b), <4GiB (32b), <64GiB (36b PAE). 64bit umí teoreticky obsloužit až 17179869184GiB (16PiB).
— Winston Churchill
Takže tato rada nebyla od věci.
Zazálohovat Acronisem, zkusit přeinstalovat, pokud nepomůže vrátit původní zálohu - aby se to obešlo bez zbytečné znovuinstalace ovladačů a programů...