Brzdový destičky C4 Picasso

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Brzdový destičky C4 Picasso

#1 Příspěvek od Celeron »

Není tady nějakej automechanik co ví, jak vyměnit?
Předek a zadek je kotouč. Předek se povolí dvě 13-ky šrouby, co drží podkovu s destičkama, pak se odkloní od kotouče a destičky by měly jít vytáhnout. Není tam nějaká drátová pojistka proti posunutí destiček jako byla na Xsaře? A co píst, stačí natlačit zpátky do válce?
Na zadku to je prý kvůli parkovací brzdě složitější. Destičky se vytáhnou stejně jako na předku ale píst se prý musí ne zatlačit ale zašroubovat. Že tam je nějakej automat na vymezení vůle parkovačky. Je to tak?
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vrky

#2 Příspěvek od vrky »

Pokud je vzadu systém bendix, tak se musí pístek zašroubovat.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

vrky píše:Pokud je vzadu systém bendix, tak se musí pístek zašroubovat.

Nojo, ale kde mám zjistit jestli to je bendix? Do brzdovýho válce jde z boku hydraulika a z čela válce hřídel od páky za níž tahá lanovod parkovačky.

edit: tak tam má být Bosch nebo Girling
Jirka

termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Ó díky za odkaz, vůbec mě nenapadlo, že by to mohlo být na netu popsaný.
Jirka

Sandal

#6 Příspěvek od Sandal »

Ale jestli máš takhle rezavý kotouče tak na ně nový desky nedávej.Bude ti to blbě brzdit a destičky za chvíli umeteš.Nejlepší je dát nový kotuče nebo pokud mají ještě dobrou tloušťku tak je nechat přesoustružit.Ale k tomu soustružení musí být fakt důvod protože ti soustružením zmizí asi 1mm= 0,5mm z každý strany.Záleží na poškození kotouče.Zadní kotouče na tohle trpí protože je tam omezenej tlak do brzd a blbě se čistí.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Co orezlý. Ale co ty praskliny?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Sandal

#8 Příspěvek od Sandal »

To nejsou praskliny.To jsou rezavý otisky destiček.Jak auto stojí a jsou navlhlý brzdy tak trošku přireznou desky a nechá to tam takový mapy.
Soustružim kotouče pro jeden autoservis a tohle je naprosto běžný.
DELONG

#9 Příspěvek od DELONG »

Treba však aj povedať že sústružiť kotúč treba ale aj vedieť :wink: . Zdanlivo jednoduchá práca .... ale nie je tomu tak . Nie totiž každý sústružník vie ako sa to robí. Kotúč má povolenú toleranciu kedy je jeho miera už na konci života. Vtedy už nemá význam ani sústružiť .
Nové kotúče nestoja majland a zaprvé je to v prvom rade o bezpečnosti.
Michal22

#10 Příspěvek od Michal22 »

Sandal- mrkni na druhou fotku v galerii. Já si taky napřed myslel, že jsou to obtisky hran desky, ale na té druhé fotografii je jich nějak moc...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Nebojte, já mám destičky a kotouče jak zrcadlo. :)
Jo a zajímavý je, že zadní destičky jsou mnohem víc sjetý než přední. Před chvílí mě poslal SZ jeden automechanik, prý je to tím, že parkovačka je zároveň rozjezdová brzda, která se automaticky povolí až teprve když motor již začíná táhnout auťák přes přední kola.
Jirka

BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Dobře osoustružit kotouče je bez spešl unašeče problém . Kolmost a souosost nad 5stovek je neštěstí . Origo jsou kotouče i broušený . Když jenom soustružit , tak speciálním nožem , který bere obě strany naráz a tím je zaručena stejná výsledná tloušťka . Jako u všeho , je přístup amatér a profík .
vrky

#13 Příspěvek od vrky »

Soustružil jsem kotouče tak že jsem měl dvě kudly na díry. Jednu levou a druhou pravou obě upnutý. Na malý otáčky a bylo to skoro na dva dny. Problém byl když někdo něco potřeboval na soustruhu. Teď používám jehlicový odstraňovač rzi. Tím ty kotouče obouchám a destičky si je srovnají, pokud nejsou sjetý do špičky (to mě dělala croma, u O1 jsou jen vyrezlé fleky)
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Tak mám vyměníno, jak destičky, tak brzdovku. Ještě že jsem sehnal ten vidlicovej klíč na zašroubování zadních pístků. Předek šel v pohodě, jen pakárna tam dostat zajišťovací péro.
Zadek levá šla dobře ale pravá, to bylo peklo, ten pístek snad byl úplně vyšroubovanej a nechtěl se chytnout do závitu. Pomohla truhlářská svorka a klíč na fričku, pístek se chytil a pak už zašroubovat šel.
Kotouče byly v perfektním stavu, na největším průměru byl otřep od projetí cca 0,5 mm. Musel jsem malinko zbrousit venkovní a vnitřní hrany destiček a udělat místo pro ten otřep.
Po výměně vypukl problém s elektrickou parkovačkou, stále hlásila Handbrake Off i když byla zatažená a brzdila. Motor brzdy běžel asi jednou tak dlouho než před výměnou, asi měla brzda moc velký krok. Udělal jsem s parkovačkou několik cyklů a hláška zmizela, asi se správně pootáčením pístků vymezila vůle destiček na disku. Jel jsem brzdy "vypálit" na začátku auto brzdilo znatelně míň ale po pár zabrždění je to už OK.
Půl odpoledne v háji, zasviněnej až za uši a otlačený kolena. :)
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“