Páječka ProsKit 608-351, hřeje mnohem méně než ukazuje
Moderátor: Moderátoři
Páječka ProsKit 608-351, hřeje mnohem méně než ukazuje
mám páječku ProsKit 608-351, což by snad měla být obdoba Solomon SL-20. Při zapnutí mi ukazatel teploty naběhne tak 3x rychleji než když páječka hřála správně. Ukazatel doběhne na nastavenou teplotu, všechno tedy vypadá, jako by fungovala normálně. Ve skutečnosti má ale hrot mnohem nižší teplotu a ani při nastavení max. teploty se teplota hrotu nedostane tak vysoko, aby s tím šlo pájet. Občas se mi podařilo, když jsem promačkal pero, že ukazatel skočil dolů a páječka se začala zahřívat správně. Myslel jsem si teda, že bude chyba v teplotním čidlu v peru, tak jsem koupil nové pero, ale s ním se páječka chová stejně. Neřešil jste už někdo tenhle problém? Nevíte, kde by mohl být problém?
termit256 píše:Nebude problem v kabelu, konektoru apod?
Na straně pera ne, na straně páječky zítra vyzkouším.
Zaky píše:Vygoogli si schéma a začni měřit. Už jsem viděl u těhle páječek prasklý DPS, studeňáky, vadné OZ v regulaci, ale nejčastěji právě vadné pero nebo kabel k němu.
Já našel schéma jen k verzi od značky Solomon, ale bohužel v něm jsou součástky označeny jinak než na mé desce, takže ty měřící body nemůžu najít.
Jeho rada byla, ať si vygooglím schéma a podle toho měřím. Já to pochopil tak, že mám měřit kontrolní body, protože to jsou jediné údaje, co v těch schématech, co jsem našel, jsou. A jak jsem psal, hledal jsem, ale schéma, co by se shodovalo s tím, co mám v páječce, jsem nenašel. Trimry samozřejmě změřený mám a odpovídají pozici "jezdce", ale max. odpor odpovídá buď 1kΩ s větší než běžnou tolerancí nebo 500Ω s ještě větší než běžnou tolerancí. Ani v GMe ani v GESu jsem nenašel nic mezi tím, takže pořád nevím. Než jsem položil tenhle dotaz, strávil jsem jednu noc bezvýsledným měřením všeho možného a tři noci googlováním, abych zbytečně neotravoval odborníky, co měli štěstí a elektrotechnika jim lezla do hlavy lépe než mně. Nejsem línej, jen se v tom nevyznám jako vy. Děkuji těm, co se mi snažili pomoct.fredis píše:A co je třeba změřit?Už ti to radil Zaky. Ale do toho se ti evidentně nechce...