Páječka ProsKit 608-351, hřeje mnohem méně než ukazuje

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vydra

Páječka ProsKit 608-351, hřeje mnohem méně než ukazuje

#1 Příspěvek od vydra »

Dobrý den,
mám páječku ProsKit 608-351, což by snad měla být obdoba Solomon SL-20. Při zapnutí mi ukazatel teploty naběhne tak 3x rychleji než když páječka hřála správně. Ukazatel doběhne na nastavenou teplotu, všechno tedy vypadá, jako by fungovala normálně. Ve skutečnosti má ale hrot mnohem nižší teplotu a ani při nastavení max. teploty se teplota hrotu nedostane tak vysoko, aby s tím šlo pájet. Občas se mi podařilo, když jsem promačkal pero, že ukazatel skočil dolů a páječka se začala zahřívat správně. Myslel jsem si teda, že bude chyba v teplotním čidlu v peru, tak jsem koupil nové pero, ale s ním se páječka chová stejně. Neřešil jste už někdo tenhle problém? Nevíte, kde by mohl být problém?
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Nebude problem v kabelu, konektoru apod?
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Vygoogli si schéma a začni měřit. Už jsem viděl u těhle páječek prasklý DPS, studeňáky, vadné OZ v regulaci, ale nejčastěji právě vadné pero nebo kabel k němu.
vydra

#4 Příspěvek od vydra »

termit256 píše:Nebude problem v kabelu, konektoru apod?

Na straně pera ne, na straně páječky zítra vyzkouším.

Zaky píše:Vygoogli si schéma a začni měřit. Už jsem viděl u těhle páječek prasklý DPS, studeňáky, vadné OZ v regulaci, ale nejčastěji právě vadné pero nebo kabel k němu.

Já našel schéma jen k verzi od značky Solomon, ale bohužel v něm jsou součástky označeny jinak než na mé desce, takže ty měřící body nemůžu najít.
vydra

#5 Příspěvek od vydra »

vydra píše:
termit256 píše:Nebude problem v kabelu, konektoru apod?

Na straně pera ne, na straně páječky zítra vyzkouším.
Tak tady to vypadá všechno v pořádku.
vydra

#6 Příspěvek od vydra »

A teď zase na chvíli hřeje správně. Když teda pominu kontakty, kabely a vodivý cesty, které ještě jednou zkontroluju, která součástka by to mohla mít na svědomí, když někdy to funguje a někdy ne? Trochu podezírám trimry, ale obávám se, že tak jednoduché řešení to nebude a hlavně - nedaří se mi zjistit, jakou hodnotu by měly mít, protože vyraženo na nich nic není a ve schématech, co jsem našel, hodnota uvedena taky není, tak kdybyste někdo věděl ...
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

A co je třeba změřit? :roll: Už ti to radil Zaky. Ale do toho se ti evidentně nechce... :cry:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
vydra

#8 Příspěvek od vydra »

fredis píše:A co je třeba změřit? :roll: Už ti to radil Zaky. Ale do toho se ti evidentně nechce... :cry:
Jeho rada byla, ať si vygooglím schéma a podle toho měřím. Já to pochopil tak, že mám měřit kontrolní body, protože to jsou jediné údaje, co v těch schématech, co jsem našel, jsou. A jak jsem psal, hledal jsem, ale schéma, co by se shodovalo s tím, co mám v páječce, jsem nenašel. Trimry samozřejmě změřený mám a odpovídají pozici "jezdce", ale max. odpor odpovídá buď 1kΩ s větší než běžnou tolerancí nebo 500Ω s ještě větší než běžnou tolerancí. Ani v GMe ani v GESu jsem nenašel nic mezi tím, takže pořád nevím. Než jsem položil tenhle dotaz, strávil jsem jednu noc bezvýsledným měřením všeho možného a tři noci googlováním, abych zbytečně neotravoval odborníky, co měli štěstí a elektrotechnika jim lezla do hlavy lépe než mně. Nejsem línej, jen se v tom nevyznám jako vy. Děkuji těm, co se mi snažili pomoct.
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Pokud schéma nesedí, tak nezbývá, než si ho nakreslit, je to jednostranná deska, tak to není zas tak obtížné. Inspirací ti může být to schéma, co nesedí, zase tak moc se to lišit nebude. Trimry bez vyznačené hodnoty jsem snad ještě neviděl, důkladně je prohlédni, někde napsaná bude.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“