STK - emise podle Readiness kódů
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Asi si mě pamatuje od minula, když sem jim tam udělal bordel s tím, že mi nechtěli dát STK na ameriku, že nemá zapsané vyjímky v techničáku. Přitom podle metodiky vydané odborem ameriky dovezené před rokem 2001 kdy se vyjímky nezapisovali, nic takového v TP mít zapsané nemusím.
Třeba ta závada žhavicí svíčky. Na vyhození s ME můžou mít vliv pouze závady které mají přímou spojitost s emisema. Tj. třeba lambda a jiné čidla na výfukovém systému. Nikoliv závada, že žhavicí svíčka žhaví místo 8 vteřin 12.
Dále pak tam jsou závady odeznělé. Tj. jsou v pameti, ale už nejsou aktivní.
Když uvidí, že toho záte víc jak oni a máte na to argumenty, tak většinou stáhnou ocas a přestanou buzerovat. Pořádně si to prostudujte a nebojte se jim dát kotel. Nejlepší je si celou metodiku vytisknout a nacpat jim to před nos černé na bílém.
A pokud ani to nepomůže, tak si to nechat pěkně vše sepsat do protokolu proč a za co vás vyhodil a podat na to konkrétní STK stížnost a žádat proplacení všech nákladů, které vám vznikli neodbornou kontrolou.
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/F239D8F ... loha_1.doc
-
petrfilipi
https://www.fordservice.cz/novinky/stan ... 9-2013-sb/
Když jsem to sledoval tak vím, že Ford nebyl sám, kdo měl nějakou vyjímku (tady: http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/69B7582 ... enault.pdf je třeba Renault). Otázkou je, zdali když je v metodickém pokynu pro STK napsané, že všechny bity musí být třeba nula (konkrétně je tam jmenovaný i Comprehensive component), tak zdali si může nějaký Ford udělat výjimku. Já bych řekl, že ne. Ale je mi to jedno, mám jen koncernové vozy (F+F=Fabia a Felicia).
Petr
Povinnost OBD pro výrobce aut je tuším až od roku 2002 pro benzíňáky a pro nafťáky od 2004. Takže jestli to v roce 1999 do aut dával nebo nedával bylo přímo na vůli výrobce.
Však v té metodice je to popsáno jak postupovat.
Já to vše beru jako výhodu. Nemám OBD, takže jsem z obliga při vyčítání závad. Mám stálou 4x4, takže mi nejsou schopni změřit brzdy. Hlavně teda ručku, tak stejně na žádném autě nebrzí symtericky.
Prostě o pár starostí méně. Začínám být na STK jejich oblíbenec
d) kontrola paměti závad řídicího systému hnacího agregátu (řízené systémy bez OBD)
1. Vozidla bez OBD se diagnostikují v souladu s pokyny výrobce vozidla. V případě, že výrobce vozidla kontrolu řídicího systému výslovně nepředepisuje, uvede se tato skutečnost do příslušné kolonky protokolu ve znění "Není předepsána" a vozidlo se z hlediska kontroly paměti závad nehodnotí.
Takže nevím co dál řešit. Mám starší auto se zásuvkou. Může zkusit napíchnout. Komunikace se nepovede. Zapíše poznámku "Není předepsána"
tečka, konec.
Musíte si to vyhádat. Oni sami technici v tom maj zmatek a někdy se tvrdošíjně snaží auto diagnostikovat i když nemaj šanci z té jednotky bez OBD něco vytáhnout.[/quote]
Opět se odkazuju na ten dokument co jsem postnul a na přílohu 3, od kdy auta musí disponovat tímto univerzální diagnostickým rozhraním.
A mezinápravový diferák samozřejmě mám, ale nejsem schopen deaktivovat jeho zamykání. Takže by se stalo to, že by auto z válců vyjelo, nebo by se tam připálila visco spojka. Přímo výrobce zakazuje měření na těchto válcích. Existují prý válce, které se točí velice pomalu pro měření aut s full time 4x4 a čas měření je striktně omezen. Ale to STK kam jezdím nemá.