nožové pojistky ČSN 354715

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
betisa

nožové pojistky ČSN 354715

#1 Příspěvek od betisa »

Chlapi co mohu dát v domě jako náhradu za pojistku 32A je na ni ČSN354715
Nebo kde se dají sehnat
Dík za radu
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Proč si to nevygoogluješ?! 8O
Co na ní přesně máš napsáno? Záleží taky na velikosti a na charakteristice.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Přesně tak - opsat si přesný typ, najít katalog výobce, zkontrolovat velikost a vypínací charakteristiku (vedení / motor) a hlavně v případě, že je budeš měnit pod napětím, tak sehnat někoho, kdo to umí a má žehličku - opravdu to není sranda.
betisa

#4 Příspěvek od betisa »

právě že googluju jak blazen ale na ni nejde skoro nic přečíst...jen ta norma je vidět potom 32 A a ještě 100 něco A (tod vše co jde přečíst) podoba se teto na obr. jen misto 300 je na ni 32A ..To PH tam vubec neni k přečtení
Přílohy
pojistka.JPG
(18.82 KiB) Staženo 90 x
danhard

#5 Příspěvek od danhard »

A nedávejte tam pojistky opravované zvonkovým drátem ! :lol:
Na vojně se mi stalo, že jsem přehodil pojistku na zkratované vedení a ona byla zespodu prodrátovaná zvonkáčem. Trochu mi to opálilo držku :D
ZVUK2000

#6 Příspěvek od ZVUK2000 »

Ale to je běžná v Tvém případě 32A nožovka.
betisa

#7 Příspěvek od betisa »

ZVUK2000 píše:Ale to je běžná v Tvém případě 32A nožovka.

kde ji koupim? můžete dát odkaz na obchod? Díky moc... mě právě zarazilo když jsem zadal to ČSN do googlu tak se něco píše o staré normě a tyto pojistky se pod tou starou normou už asi zřejmě nevyrábí,ale nějaká náhrada určitě bude..
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

Hledej PN1 32A
betisa

#9 Příspěvek od betisa »

Ok díky chlapi
Achab

#10 Příspěvek od Achab »

PH, PN, PHNx - xxxx apod - typ a normalizovaná velikost pojistky.
32A apod - jmenovitá hodnota proudu.
100KA - vypínací schopnost (maximální zkratový proud, neměl by být menší než u původní pojistky).

Pokud je to pojistka v HDS pro běžnou přípojku 4×16mm²Al, hlavní jistič do 3×25A tak E-on u nás v těchto případech běžně osazuje nožovky 40A, charakteristika pro jištění vedení.
Ale hodnotu není vhodné bez souhlasu dodavatele svévolně zvyšovat - mohli by mít výhrady. Do pojistkové skříně totiž odběratel nemá běžně zasahovat. Loni u nás dokonce nechali všechny HDS v obvodu zaplombovat protože nějaký kutil při výměně pojistek utrpěl úraz a byl z toho soudní spor.

S nožovými pojistkami pod napětím se má manipulovat zásadně bez zatížení. Byly případy že i při malém proudu se nezkušený pracovník lekl oblouku při manipulaci a způsobil tvrdý zkrat přívodu s vážnými následky.
Pojistky pod menším zatížením se sice mění běžně ale opatrnost je na místě. Kde lze předpokládat vysoké zatížení je nutné před přerušením obvodu ověřit proud klešťovým ampérmetrem.
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

betisa píše:kde ji koupim? můžete dát odkaz na obchod?

Kdyby ses kouknul na ten link, tak tam máš prodejců :ass::ass::ass:. A taky jsou tam srovnávače, kde zjistíš, kde to maj nejlevnější.
Ale po Tobě chtít takovou oběť...
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

Nožovky mají v každém solidnějším elektrooobchodě - v případě pochybností stačí vzít vzorek s sebou. Ale pokud vypadávají často je vhodné při cenách těch pojistek zauvažovat o příčině a případných opatřeních ke snížení výpadků.
weed_smoker

#13 Příspěvek od weed_smoker »

Je lepší si na to někde sehnat "žehličkovej úchyt",kombinačkama už bych to nedělal.Ta bedýnka byla vysoko(3m),nalomil se pádem i žebřík a cejtil jsem se,jako bych se s někym porval :D
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

V prvním řádku píše "pojistku" v jednotném čísle.
Evidentně se to stalo poprvé.

Škoda žebříku.
Nožovku jsem zatím měnil jenom jednou v životě. Naprosto jistě (a naštěstí i správně) jsem věděl, že je to vypnutý, nebylo to vysoko...
A stejně jsem si radši půjčil žehličku.
Inu, co by člověk pro svého zaměstnavatele riskoval.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
salora

#15 Příspěvek od salora »

Já tam chlapi na HDS asi před 4 lety měněné HDS skříni mám jakési nové docela atypické kulaté pojistky,jsou kovové a velikostně bych to přirovnal ke startéru od zářivky.
Navíc aby to zkomplikovali nejvíc majitelům domů tam je nový druhý uzávěru dvířek kde obyčejným půlkuláčem to pochopitelně nejde a technik co mě to odblomboval abych si mohl zrenovovat rozváděč mě řekl sice že to jde otevřít i kleštěma ale kdeže nejde je tam totiž pružina a až zadní schovaná část se pak dá otočit ale speci klíčem který se i tam dá koupit běžně v elektroskladech.Přičemž technik s toho neděla žádnou vědu na dotaz zda můžu či nemůžu sím HDS otevřít ,řekl že můžu otázkou ale je co bych si s tím pomohl když ty pojistky staré porcelánové tam nejsou a nové se asi běžně sehnat nedají ,pokud ano myslím že budou stát majland.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“