BM529-dotaz

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
matmafek

BM529-dotaz

#1 Příspěvek od matmafek »

Zdravím, chtěl bych se zeptat jak na BM529 měřit h21E (Ucb=0), je-li dáno Ib (nebo Ic). Nevím jaké měření použít z návodu použít, případně jak ho nakombinovat. Předem děkuji za odpovědi.
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Nevím, jestli máš stejný návod jako mám já, ale mělo by to být popsané na stranách 18-20.

Jednoduše - pokud chceš měřit stejnosměrný zesilovací činitel h21E, tak stáhneš oba potenciometry (Uce a Ib) na nulu a přepneš přístroj na funkci h21E / Ib. Pochopitelně už máš vložený tranzistor, nastavené CBE a polaritu. Pak držíš tlačítko Uce a nastavíš jeho hodnotu (třeba 10V) potenciometrem Uce. Pak přepneš přepínač Ic na rozsah, ve kterém chceš měřit kolekotorový proud (1uA - 100mA). Poté držíš tlačítko Ic, a přepínaním rozsahu přepínače Ib a točením potenciomtrem Ib se snažíš najít kolektorový proud, který tě zajímá. Až ho najdeš, tak pustíš tlačítko Ic a měřící přístroj ti hned ukáže Ib. Pak spočítáš H21E = Ic/Ib a jsi doma. Ještě jednodušší je to při nastavenému Ic v násobcích desítky - v tom případě "zaparkuješ" ručku na hodnotě "10" (červeně zvýrazněné) a po puštění tlačítka Ib můžeš přímo h21E odečítat na spodní červené hyperbolické stupnici.

Jak jsem psal - jednoduché :D .
matmafek

#3 Příspěvek od matmafek »

ohryzek36: Moc se omlouvám, já to blbě napsal: Nevím jak měřit h21E když je Ucb=0 a je dáno -Ie. Potřebuju to pro párování ge tranzistorů, ale ty dva pracovní body pro ty hodnoty h21E co se nemají lišit víc než o 20% jsou 1) Ucb=0; -Ie=50mA 2) Ucb=0; -Ie=500mA. Díky.
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Tak to ti moc neporadím - bude to chtít dopočítat Ie z Ic, Ib nebo h21E a podle toho se zkusit trefit do udávaných hodnot, ale být tebou, tak použiju místo Ie Ic a pokusím se trafit do tolerance h21E (případně ještě při přepočítávání odčítat Ice0 od Ic) - jen musíš počítat, že přes 100mA u Ic (a ani u Ie) jít nemůžeš, takže na měření při 500mA můžeš zapomenout.
matmafek

#5 Příspěvek od matmafek »

Ohryzek36: Díky za ochotu, teď jsem zjistil že nejde o normální h21E ale "proudový zesilovací činitel na mezi nasycení" který se také značí B₀. Takže to asi nebude v možnostech BM529, takže si to měřicí zapojení budu muset sestavit klasicky na stole. Takže ještě jednou díky moc :wink: .
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“