Tepelné čerpadlo Poradíte ohledně tepelného čerpadla?
Moderátor: Moderátoři
Tepelné čerpadlo Poradíte ohledně tepelného čerpadla?
A pak prý, když spadne teplota pod -3°C, začně topit elektrokotel místo čerpadla. Pán říkal, prý čím bude více mrznout venku, tak to bude více ohřívat jako to TČ., že účinnost je větší. A když bude venku teplo, tak to natopí méně a déle. No myslím, že ve škole jsme se učili opak, že když bude venku zima, tak to bude dýl natápět a poběží to delší dobu. A, když vzduch bude teplejší venku, tak to bude natápět kratší dobu rychleji a více.
Jinak nevím, když nepůjde elektrika v zimě, jak to bude topit. Bude se to používat na topení radiátoru a ohřev vody.
Nevím, co si o tom myslet a jaké máte vy zkušenosti? A co byste doporučili popř.?
Děkuji za každou informaci... a jak to je s tím tarifem?
Samozřejmě pokud je venku chladnějc,TČ kesá COP takže topí méně.V tom případě se připínájí topná tělesa a hovoří se o tzv bivalentním zdroji tepla.
Co se týká radiátorů tak se musí nadimenzovat jako nízkoteplotní(jsou větší).Pokud bude vysokoteplotní TČ tak radiátory zůstanou původní.
Jinak souhlas.Je to střep jako auta a cokliv jineho co koupíte.
TČ topí do starýho velkoobjemovýho samotížnýho topnýho systému s litinovejma radiátorama. Lepší by bylo, kdyby to jelo do topný podlahy, protože TČ je tím víc účinný, čím blíž je nasávací a vydávací teplota. Ale nechtělo se mi rozkopat celej barák a nacpat do toho dalších 200 papírů.
Jo a bivalenci jsem měl letos celou zimu vypnutou, protože až do -10 st samotný TČ stačí. Ale mám v tom fintu, frekvenčák řízenej od venkovní teploty, do +5 st jede kompresor na 50 Hz a pak plynule zvyšuje na 62 Hz při -10 st a pak už drží stálý točky. Je to americkej Copeland, je origo na 60 Hz.
Vloni jsem za celou topnou sezónu natočil 1480 hodin, takže spotřeba na topení cca 1480 x 4 KW příkon, tedy 6000KWh. Údržba minimální, vybrat před zimou jehličí napadaný do venkovní jednotky a 1x za 5 let kontrola tlaků, zda nedošlo k úniku chladiva.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!