Potřebuju radu ohledně nabíjecích obvodů
Moderátor: Moderátoři
Za patnáct let a několik tisíc (asi snad desítek tisíc) opravovaných telefonů jsem nikdy neměl problém.
Jestli máš fedry, tak nastav půl ampéry.
Podstatné je, co do té baterky poteče.
Nebo mě je pošli, hodím je na Cadex a udělám komplet testy.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Takto vybitou baterku vždy připojím na lab. zdroj, najíždím napětím od 0V, baterka se při určitém napětí chytne, začne protékat proud, velikost odečtu na ampérmetru. Mezi hodnotou cca 3,5 - 4V trochu hejbu s napětím, vidím jak se mění nabíjecí proud. Pozor na velikost, lépe nepřekračovat 1A, záleží na tipu baterie. Tím mám ověřeno, že baterka žije, že reaguje na velikost napětí a že se mění nabíjecí proud. Takto oživenou baterku odpojím a dám standardně nabít do nabíječky. Práce na půl minuty.
Takže pokud máte nějakej ověřenej postup, jak zjistit funkčnost nabíječe (kromě toho co radil rnbw = připojení nějaký ještě dejchající Li-Ionky a měření jestli se ji obvod snaží nabíjet - na to se chystám teď o víkendu), tak bych poprosil o popis - každopádně, pokud budou navigace nabíjet, je tak jako tak už rozhodnuto jejich majitelem o výměně baterek za nový, na tom žádná diskuse nic nezmění. Jde opravdu jen a jen o to zjistit funkčnost nabíjecích obvodů dřív, než se koupí nový baterie (aby se nekupovaly zbytečně).
A kutilmile - nelituju tě
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Asi bys mohl použít podobnej postup, abys ošálil nabíjecí elektroniku.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Ekkar > Náhodou - Lionky jsou konečně pořádné baterie. Podpásovka je, když odněkud vytáhneš desku, a púlka je jí rozleptaná od nějakého připájeného NiCdéčka.
A vycházím z toho, že mi v minulosti kleknul mobil (nejmenovaná značka a typ, není to důležitý), protože nenabíjel baterku - ale pokud se jeho baterka šoupla do jinýho kusu stejnýho typu mobilu, normálně se po připojení nabíječky nabila - a i ten vadnej mobil na ni šel zapnout - a než ji vyžral, tak normálně fungoval. To znamená, že vadná část byla v tom mobilu a ne v jeho baterii.
Ergo kladivo, pokud mám doma navigace, který na vnější zdroj normálně fungujou a doposud se dlouhodobě používaly ve firmě, kde nikdy nezůstaly vypnutý tak dlouho, aby se baterky samovybíjením vybily úplně pod kritickou mez a z používání byly vyřazený hlavně proto, že po vypnutí z autozásuvky se kompletně resetujou, tak asi jsou baterky natolik kaput, že nepomůže žádný oživování a nemá cenu tady o něm špekulovat. A já potřebuju prvně zjistit, jestli ty baterky odpravila závada v jejich dobíjení, nebo jen lehly stářím = jestli má nebo nemá cenu kupovat nový baterie, nebo jestli není pro firmu jednodušší koupit komplet nový navigace (daňovej odpočet atd) - tohle je požadavek toho, kdo mi ty navi přinesl. Já si myslím, že pokud by s novýma baterkama fungovaly, pak je naprostá pitomost místo zhruba 800,- kaček za dvě baterky s poštovným kupovat dvě nový navigace za zhruba desetinásobek, ale taky že kupovat ty new baterky jen proto, abych po jejich připojení zjistil, že navigace nedobíjejí a stejně se musejí koupit nový je pitomost ještě větší ...
- Přílohy
-
LiIonka.jpg- (31.3 KiB) Staženo 112 x
rnbw- no, pokud je vlastní článek na minimu, tak to nemusí pomoct, potom jen jedině šetrně oživit opravdu na vlastních elektrodách.
Ale 99% batereka se chytne, tak jak doporučuji.
A aby si někdo nemyslel, že mám patent na rozum- tyhle čáry s baterkama jsem pochytil od lidí, kteří opravovali mobily od vlastního startu tohoto fenoménu. Já naskočil už do jedoucího vlaku.
Lesano, máš i nemáš pravdu- ano, přímo nabíjecí logika tam není, ale slušná baterka umí odpojit při přepětí, nadproudu, ale i před totálním vybitím. Tak pokud se k těmto baterkám člověk nechová jak čuně, a nejsou to největší šity, tak zdrojem s proudovým omezením je lze nabít zcela bezpečně. Neber to jako poučení pro tebe, ty víš. Ale bůhví, kdo to tady bude číst.
Michal22 píše:slušná baterka umí odpojit při přepětí, nadproudu, ale i před totálním vybitím
No to jsi právě vyjmenoval ty ochranné funkce, nabíjecí elektronika, která omezí proud a napětí tam prostě není. Proto potřebuješ ten zdroj s omezením proudu a i pak vynecháš CV fázi nabíjení, protože ochrana v baterce neumí omezovat, jen vypnout.
Tak datašit prozradil, že APM9988 je dvojitej N-FET se spojenýma drainama, s maximálním proudem 6A a s RDSON mezi 16 a 19mΩ ...
Děkuju rnbw-ovi, forbiddenovi, lesaně a zakymu jak za přímo rady, tak i za potvrzení některejch myšlenek, který jsem jako doposud Li-Ionkama minimálně "políbenej" o nich měl.