COILGUN NEBO RAILGUN ?
Moderátor: Moderátoři
COILGUN NEBO RAILGUN ?
Gaussovka je jednodušší, a čím víc za sebou máš stupňů a čím přesnější výroba je, tím vyšší je úsťová rychlost. Ale pořádnej výkon si žádá taky dost počtů a precizní konstrukci.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
MetalGod píše:Kolejnicová zbraň je možná účinnější, ale zase má hodně krátkou životnost, a o i s pořádným matrošem, navíc k provozu potřebuje obrovskej proudovej impulz.
Gaussovka je jednodušší, a čím víc za sebou máš stupňů a čím přesnější výroba je, tím vyšší je úsťová rychlost. Ale pořádnej výkon si žádá taky dost počtů a precizní konstrukci.
Pořádný proudový impulz potřebují oba zbůsoby, akorát jsem se na jednom foru dočetl že ho coilgun umí ve vícestupnovém provedení (Gaussovka) využít efektivněji, ale celkové provedení (spínaní jednotlivých stupnů, snímání projektilu v hlavni atd.) je každopádně složitější než u kolejnicového děla, ale bohužel pracuje s přechodovými jevy (magnetická setrvačnost cívky). Z toho tudíž vyplývá, že coilgun nedosáhne tak vysokých ústových rychlostí jako railgun.
— Winston Churchill
Podívej se na první obrázek, co k tomu vede za dráty, jak jsou kolejnice masivní, a to jen kvůli párkilovýmu projektilu.
Dočteš se tam o energetický náročnosti i o tom, kolik masivní kolejnice z hi-tech materiálu s vysoce přesným opracováním vydrží výstřelů.
Totiž to, co doma postavíš, nebude kolejnicovej kanón, ale plašička na mouchy.
Když už si chceš hrát s něčím nepříliš obvyklým, tak s darem přítele Lasera, nebo s darem přítele Gausse.
— Winston Churchill
A kutilmile - nelituju tě
Každopádně se asi shodneme, že na domácí experimentování bude lepší coilgun, čí s více stupněmi, gaussgun. I já osobně mám více úspěchu s CG, rail gun se mi nepodařilo ani uvést do pohybu... a se stejně velkou elektrickou energií by projektil v CG letěl slušně.
Začnu pokračovat, tam kde jsem zkončil.
Ještě jsem našel fotky z průbehu konstrukce.
- Přílohy
-
13552504_1043310179092757_1208734084_n.jpg- Vpravo je moje 1. CG vlevo je 2.
- (91.33 KiB) Staženo 66 x
-
13552621_1043310275759414_481705056_n.jpg- (84.79 KiB) Staženo 67 x
-
13552801_1043310252426083_678787730_n.jpg- (91.25 KiB) Staženo 76 x
-
13530684_1043310159092759_296435799_n.jpg- (83.42 KiB) Staženo 67 x
-
RÁM.jpg- (85.47 KiB) Staženo 67 x
Pokud bude mít každej kundík ESR dejme tomu 50mΩ, v sériovým zapojením dojde k součtu, výsledný ESR bude mít 100mΩ, jako bys k ideálnímu kundíku 2350µF přidal do série 0.1Ω odpor. Ale v paralelním zapojení bude v případě dvou identickejch kundíků ESR poloviční (řekněme těch 25mΩ), v případě pěti kundíků jen 20% ESR původního (10mΩ). To znamená, že jednak bude disponibilní špičkovej proud o něco vyšší, jednak se ten vybíjecí proud rozdělí mezi všechny kundíky takřka rovnoměrně, tedy bude pro každej kundík menší, nebudou tolik trpět.
— Winston Churchill
Jinak mají kondenzátory taky parazitní sériovou indukčnost, která taky omezuje průchod špičkového proudu. A paralelním řazením to lze také zredukovat.
Ještě při paralelním zapojení kondenzátoru oproti sériovému dosáhneš až 4x nižšího ESR a ESL, což jsi vlastně už napsal.
Krom toho, že dojde k součtu svodů na kundíkách, paralelní řazení bude mít jen pozitiva.
P. S.: Většího špičkovýho proudu dosáhneš, když od každýho kundíku vyvedeš extra dráty a spojíš je až na místě spínání/spotřeby, než abys je pospojoval u sebe a tahal to jen po 2 drátech.
Jo a nezapomeň na projektily vypálit "Refugees welcome!" a natřít špičky sušenou prasečí krví smíchanou s lakem
— Winston Churchill